Citromos krémtorta

Remélem, szép lassan meleg, fülledt napok következnek, amikor is nagyon jól tudnak esni a citromos dolgok, így ez a torta is, pláne ha fogyasztás előtt kellő időre hűtőbe tesszük.
Elárulom, még sütni sem kell, a vékonyka tésztánkat az apró darabokra tört keksz szolgáltatja. Sok időt nem vesz igénybe az elkészítése, macerásnak semmiképp sem mondható, az egyetlen 'faksznit' a keksz összezúzása és piskótává alakítása okozhatja....:)
Az ötletet a Nők Lapja Konyha márciusi száma adta, de csak az ötletet, mert igencsak eltértem az eredeti recepttől. Legalábbis ami a krémes tölteléket illeti egészen biztos....én még tettem hozzá ezt-azt. :)
A fő szempontom az volt, hogy olyan tortát szerettem volna készíteni, ami mindenképpen hűsítő, frissítő, semmiképp sem tömény és nehéz. Az ízvilágában a lime mellett természetesen erősen dominál a citrom is, ami azért nagyon bedolgozza magát egy túrós-krémsajtos-tejszínes töltelékbe.:)


Ráadásként készült hozzá citromzselé is, kenegetőnek a torta tetejére.



Hozzávalók

A tésztához

1 csomag kakaós keksz
kb. 10 dkg olvasztott margarin
2-3 ek víz

A töltelékhez

25 dkg krémsajt
25 dkg tehéntúró
8 dkg barna cukor
kb. 2-3 ek porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 lime leve és héja
1 citrom leve és héja
200 ml tejszín
1 kis tasak zselatin (10 g)

Citromzseléhez

2 nagyobb citrom
1 tasak vaníliás cukor
kb. 2 ek cukor (de érdemes megkóstolni, és a saját ízlésünk szerint meghagyni fanyarnak, vagy édesíteni még több cukorral)
kb. 2 tk vanília aroma
1 kis kanál 2:1 vagy 3:1 Dr. Oetker dzsemfix




Folyamat

A tésztához

A kakaós kekszet egy mozsárban porhanyósra zúzzuk. A lényeg, hogy minél apróbbra törjük, mert ez a morzsalék fogja majd a piskótánkat adni.
Hozzáadjuk az olvasztott margarint és éppen csak annyi vizet, hogy összetapadjon a massza.
Egy 26 cm-es kapcsos tortakarikát kibélelünk körben sütőpapírral, hogy később könnyebb legyen mozgatni, majd rápattintjuk a formát.
Ha kisebb tortaformát választunk, akkor értelemszerűen kisebb tortánk lesz magasabb krémmel, az eredeti receptben amúgy is 15 cm-es tortaforma van megadva. Én maradtam a 26 cm-esnél, igaz, így alig 2 centis volt a magassága, viszont több szelethez jutottam, ami azért nem elhanyagolható szempont. :)
A forma aljába terítjük a morzsás masszát, és ha szükséges, itt még elkenhetjük egyenletes lappá, majd egy kanállal lenyomkodjuk, és amíg elkészítjük a krémet, addig hűtőbe tesszük.

A töltelékhez

A töltelékhez simára keverjük a krémsajtot a túróval, ízesítjük a kétféle cukorral, vaníliás cukorral, illetve a lime/citromhéjjal és lével. Ha nem elég citromos, tehetünk hozzá még citromlevet. Alaposan összekeverjük, majd a tejszínt habbá verjük, és beleforgatjuk a krémes masszába.
A zselatint a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, a túrókrémből keveset kiveszünk, összekeverjük vele a zselatint, hogy lehűtsük, majd ezt a keveréket visszaöntjük a túróba, alaposan elkeverjük (ez a hőkiegyenlítés).
A kész krémet beletöltjük a tortaformába, és néhány órára (minimum 2 óra) betesszük a hűtőbe dermedni.
Tálalás előtt citromkarikákkal, citromhéj forgáccsal vagy a tetejére kent citromzselével díszítjük.

A citromzseléhez

A citromokat megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy lábasban felforraljuk a vanília aromával, kétféle cukorral ( ne felejtsük el megkóstolni, mert itt még tovább ízesíthetünk ha szükséges) és utána hozzáadjuk a dzsemfixet. Ugyanúgy, mint amikor lekvárt készítünk, csak ez most kisebb porcióban történik.
Pár perc alatt, állandó kevergetés mellett besűrítjük, majd kedvünk szerint, botmixerrel pürésítünk rajta. Ha egy picit kihűlt, a torta tetejére kenjük.


Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...