Mandulás keksz vaníliával

Egész jól haladok a Horváth Ilona féle aprósütissel...A héten már sütöttem egy babapiskóta állagú kekszet, majd később az is jön a blogra.



A mai keksz sütéshez hirtelen jött az ötlet, és sok hozzávalót egyébként sem igényelt. Igaz, hogy nyakig úsztam a lisztben, de hát előfordulnak efféle balesetek. :)
A tésztát az aroma és a nedves kezünk állítja össze, máskülönben darabokra hullana az egész. A hűtőben töltött egy óra jót tesz neki, mert utána már gyúrható és szaggatható, bár lisztezni kell közben, mert anélkül ragad.
Az eredeti receptben nem szerepel a citromhéj, sem az aroma, én egészítettem ki ezekkel. Kifliket is készíthetünk ebből a receptből.

Pár darabot mandula helyett csokidarával szórtam le.

 Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

25 dkg finomliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
12 dkg darált mandula
1 kk sütőpor
1 fél citrom héja
kb. 2 tk vanília aroma és kevés citromlé, hogy összeálljon a tészta




Folyamat

A hozzávalókat egy tálban alaposan összedolgozzuk, arra kell törekednünk, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Ha még nagyon porlik, akkor aromával, vagy akár egy pici citromlével rásegítünk, hogy gyúrhatóbb legyen.
A gömböcöt folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe egy órára.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 3-4 mm-re, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával.
A maradék tésztánkat addig gyúrjuk újra és újra, amíg el nem fogy.
A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral és előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük a kekszeket. A második adagot már rövidebb ideig süssük és vigyázzunk, hogy fehér maradjon, ne piruljon meg.
Még melegen megszórjuk őket porcukorral. Dobozban tartva nagyon sokáig eláll.


Megjegyzések

Kreatív konyha üzenete…
Tetszik ez a keksz! Citromos ízesítéssel el fogom készíteni, és elzárom (a család elől) egy dobozba! Annyira idegesítő, hogy ha hirtelen valaki jön, soha nincs semmi nassolnivaló, amivel meg lehetne kínálni. köszi a receptet!
Elena üzenete…
Tökéletes nassolnivaló...;)) Pláne ha még teakedvelő is akad a' familiben'...;)))

Amit megkóstolnátok a héten...