Citromos briós dióval
Citromos.......diós.........pihe-puha briós. :)) Húúúú, ez elég jól hangzik....nemde?? És az illata.........
Tulajdonképpen, egyvalamit mostmár bátran kijelenthetek.....az eddig 'legyártott' ételeim jelentős része közös családi reggelikért kiált!!!!
A brióst szó szerint összedobtam, mert már nagyon 'zavart' voltam. Egyszerűen muszály volt valamit sütnöm, az egy hét 'tűzhely/dagasztás/kelesztés' stb. megvonása után....jött az őrület..:)..briós megsült, robogtam le a teraszról megörökíteni a pillanatot, közben úgy nézett ki, esni fog az eső, aztán úgy alakult mégsem...kicipeltem a barna cukrot, a szóráshoz, de úgy nézett ki, mintha nem szórtam volna rá semmit, ezért visszarobogtam a teraszon át a vaníliás cukorért, majd újra le a teraszról, persze velem együtt kocogott a kutyám is.....ja, és még egy nefelejcset is megnyírbáltam díszítésnek :(....és ha ez még nem lett volna elég, jelentem, a szomszéd kint gazolt a kertben.....hááát, adott a kérdés!! Gondolt-e valamire ezen jelenetek közepette, és ha igen, mire??????????
Hozzávalók 12 darabhoz
A kelt tésztához
375 g finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
225 ml langyos víz
6 dkg barna cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
3 ek dió durvára törve (én ezt mozsárban hajtottam végre)
pár csepp citromlé
A kenéshez
2 ek tej
kristálycukor a szóráshoz (még nem tudtam beszerezni durvaszemű kristálycukrot, szerintem azzal az igazi)
Folyamat
Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet, sót, kétféle cukrot és a szárított élesztőt egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a lereszelt citrom héját és a diót, majd elkeverjük.
Vízzel és citromlével összedolgozzuk sima tésztává, ha ragad, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet.
Kelesztőtálban vagy konyharuhával letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad(kb. 30 perc)
A tésztát és a deszkát liszttel behintjük, mégegyszer alaposan átgyúrjuk, hengerré formázzuk és 12 egyforma szeletre vágjuk.
Kb. 32 cm hosszú hengert formázunk minden tésztadarabból.
Tulajdonképpen, egyvalamit mostmár bátran kijelenthetek.....az eddig 'legyártott' ételeim jelentős része közös családi reggelikért kiált!!!!
A brióst szó szerint összedobtam, mert már nagyon 'zavart' voltam. Egyszerűen muszály volt valamit sütnöm, az egy hét 'tűzhely/dagasztás/kelesztés' stb. megvonása után....jött az őrület..:)..briós megsült, robogtam le a teraszról megörökíteni a pillanatot, közben úgy nézett ki, esni fog az eső, aztán úgy alakult mégsem...kicipeltem a barna cukrot, a szóráshoz, de úgy nézett ki, mintha nem szórtam volna rá semmit, ezért visszarobogtam a teraszon át a vaníliás cukorért, majd újra le a teraszról, persze velem együtt kocogott a kutyám is.....ja, és még egy nefelejcset is megnyírbáltam díszítésnek :(....és ha ez még nem lett volna elég, jelentem, a szomszéd kint gazolt a kertben.....hááát, adott a kérdés!! Gondolt-e valamire ezen jelenetek közepette, és ha igen, mire??????????
A virág csak díszítés...:) |
A kelt tésztához
375 g finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
225 ml langyos víz
6 dkg barna cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
3 ek dió durvára törve (én ezt mozsárban hajtottam végre)
pár csepp citromlé
A kenéshez
2 ek tej
kristálycukor a szóráshoz (még nem tudtam beszerezni durvaszemű kristálycukrot, szerintem azzal az igazi)
Folyamat
Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet, sót, kétféle cukrot és a szárított élesztőt egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a lereszelt citrom héját és a diót, majd elkeverjük.
Vízzel és citromlével összedolgozzuk sima tésztává, ha ragad, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet.
Kelesztőtálban vagy konyharuhával letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad(kb. 30 perc)
A tésztát és a deszkát liszttel behintjük, mégegyszer alaposan átgyúrjuk, hengerré formázzuk és 12 egyforma szeletre vágjuk.
Kb. 32 cm hosszú hengert formázunk minden tésztadarabból.
A tésztahenger közepére nagy, laza csomót kötünk.
A tészta két végét aláhajtjuk, közben a csomót is egy kissé széthúzzuk.
A briósokat tepsibe helyezzük, és letakarva, meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagadnak (kb. 20 perc)
A briósokat tejjel megkenjük, majd megszórjuk kristálycukorral, előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
A briósokat rácsra téve kihűtjük, és egy halom virágszirom rászórása helyett, inkább töltünk hozzá egy nagy bögre tejet..:)
Megjegyzések