2011. május 31., kedd

Rozmaringos copf



Most majszoltam el reggelire a maradékot....Aki szereti a rozmaringot, annak érdemes kipróbálni, nagyon hamar megkel és elkészül ez a ropogós kis fonat. Én erősen rozmaring kedvelő vagyok! Meg bazsalikom....ja, és kakukkfű!



Hozzávalók 8 kisebb fonathoz

A kelt tésztához

375 g finomliszt
1 tasak szárított élesztő
1 tk cukor
1 csapott tk só
200 ml langyos víz
1 ek olívaolaj
1 tk friss vagy szárított rozmaring
TIPP: 100 g juhsajtot is morzsolhatunk a tésztához, én most nélküle készítettem

A kenéshez és szóráshoz

2 ek víz
1 ek szárított vagy friss aprított rozmaring

Folyamat

Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, félretesszük.
A lisztet, sót, cukrot, szárított élesztőt, rozmaringot tálba tesszük, összekeverjük.
Hozzáadjuk a vizet és az olívaolajat, majd összedolgozzuk és sima tésztává gyúrjuk.
Kelesztőtálban, vagy tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad. (kb. 30 perc)
Lisztezett deszkán még egyszer alaposan átgyúrjuk és hengerré formázzuk.
A tésztát késsel 8 részre vágjuk. Mindegyik darabot kb. 28 cm hosszú hengerré formáljuk úgy, hogy a két vége vékonyabb legyen.
A tésztahengereket középen összehajtjuk, majd egymást kétszer keresztezve fonatot készítünk belőle.
Tepsibe helyezzük és konyharuhával befedve, meleg helyen még kb. 15 percet kelesztjük.
A fonatok tetejét megkenjük vízzel, meghintjük szárított rozmaringgal és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

2011. május 30., hétfő

Krumplipürépuding sajttal és snidlinggel



A krumplipüré nem tartozott a kedvenceim közé.....eddig. Valószínűleg azért, mert az én drága anyukám ha főzésről van szó, hajlamos túlzásba esni....így a krumplipürét is nyakon önti minimum egy liter tejjel...MINIMUM!! :) Ez a változat viszont kifejezetten ízlett, krémes és lágy.
Az eredeti recept tejszínt írt, na az pont nem volt itthon, ezért én tejet használtam...de csak módjával!..:)


Hozzávalók 4 személyre

kb. 40-50 dkg burgonya
2 ek reszelt füstölt sajt (most edami)
3 dl tej

kevés reszelt szerecsendió
pár szál snidling a tetejére
olívaolaj


Folyamat

A burgonyát meghámozzuk, darabokra vágjuk, és annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi.
Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. Krumplinyomón áttörjük, vagy villával összetörjük.
Közben felmelegítjük a tejet (vagy tejszínt) és hozzáadjuk a reszelt sajtot. Addig kevergetjük, amíg elolvad, ekkor belekeverjük a krumplipürét. (Ízlés szerint tojássárgája is mehet bele.)
Sózzuk és kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Kisebb tűzálló tálkákat, vagy egy nagyobb tálkát olívaolajjal kikenünk, elosztjuk benne a masszát, és vízfürdőben kb. 15-20 percig sütjük sütőben.
Aprított snidlingszálakkal díszítve, olívaolajjal meglocsolva azonnal tálaljuk.
Szerintem juhtúróval is isteni. Legközelebb kipróbálom.


Eperdzsem tokaji muskotályos borecettel


A hétvégén már megcsináltam ezt a lekvárt, de nem volt nálam a fotóapparátom, és persze a lekvár is elfogyott..:) de ma újra csináltam két kicsi üvegcsével. A hétvégi adag egyébként palacsintában végezte!
A jó hír, már amennyire ez annak számít hogy ebben a lekvárban nincs semmi adalék cucc, csak gyümölcs, méz, minimális cukor (az is barna) és tokaji muskotályos borecet.
A Magyar Konyha legfrissebb számában olvastam, hogy ha almát passzentolunk a rebarbarához, akkor nincs szükség dzsemfixre, ugyanis sűríteni az alma fog. Jelentem: eperrel is bevált, az info meg pont kapóra jött, ugyanis a drágámnál nem volt dzsemfix és a botmixert sem találtuk, de a mellékelt kép mutatja, hogy ezek hiányában is összehozhatunk valami lekvárfélét, bár valamilyen gyümölcs azért szükségeltetik hozzá..:)



Hozzávalók 2 kisebb üveghez

500 g eper
1 kisebb alma
2 ek citromlé
1,5 tasak vaníliás cukor
1 ek vanília aroma vagy 1 rúd vanília
1 ek tokaji muskotályos borecet
1 ek méz
1 ek barna cukor

Folyamat

A megmosott epret felkockázzuk, a kisebb szemeket hagyhatjuk egészben. Egy lábasban a citromlével, vaníliás cukorral, vanília aromával és a muskotályos borecettel, alacsony lángon fedő alatt kb. 10 perc alatt összefőzzük. Ilyenkor még csak levesedik, nem szükséges kavargatni.
Hozzáadjuk az apró kockára vágott almát (én legközelebb lereszelem) és állandó kevergetés mellett pár perc alatt összerottyantjuk az eperrel, majd hozzáadjuk a mézet és a barna cukrot.
Ízlés szerint botmixerrel pürésítjük (de nem szükséges, mert apró darabokra esik szét) és az előre elmosott üvegekbe töltjük, majd fejtetőre állítjuk. Konyharuhába bebugyolálva hagyjuk kihűlni, felbontás után hűtőben tároljuk....hamar elfogyasztjuk...szerintem..:)
Egy szelet túrótortára locsolva....harmonizál.....na!

Áfonyás-fehércsokis tallér



Csúnyán le vagyok maradva....képek és receptek halmaza vesz körül és nem győzöm magam utolérni (egyenlőre nem is nagyon sikerül)...közben azért szelektálok is, hiszen a szezonális gyümis receptek erőteljesen most aktuálisak! A lemaradás oka főképp a nyáron keletkező vándor életmódomnak köszönhető mégpedig hármas frontvonalon :)...bpest-szárliget-sóstó között élem ezeket a rövidke nyári hónapokat, batyuval és állandó cuccolással, beiktatva némi munkát is.... :)


Tudom, már megint keksz, de most mit csináljak?? Különben is már a következő szerencsést sorsolom a múltkor említett füzetből..:)
A keksz erősen babapiskóta állagú, ha a tésztát csak simán készítjük, mindenféle aszalt gyümi és csoki kiegészítők nélkül, akkor kész is a házi babapiskóta.

Hozzávalók egy halom kekszhez
Az eredeti recept szerint
- ami ideális pl. apró gyerekseregnek készítjük :)

14 dkg liszt
fél tk sütőpor
negyed tk só
12,5 dkg puha vaj
8 dkg barna cukor
10 dkg kristálycukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 tk vanília aroma
7,5 dkg aszalt áfonya
15 dkg aprított fehér csokoládé

Gyereksereg hiányában én a hozzávalókat megfeleztem, (kivéve a tojást) így is 40-50 db keksz jött ki, amit Bonifác kutyusom (bichon kis kuktám) is majszolt.....ha jól emlékszem. :) Viszont nekem így is édesebb lett egy picit, mint amit megszoktam, úgyhogy legközelebb biztos csökkentem a cukor adagot, mert a fehér csoki is eléggé édes...ugyebár.


A kekszgyártás folyamata
A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval. A vajat krémesre keverjük a kétfajta cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliát.
A lisztes és a vajas részt összekeverjük, hozzáadjuk az aprított fehér csokoládét és az áfonyát. Az egészet 15 percre hűtőbe tesszük pinenni.
A sütőt előmelegítjük, a sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral. A tésztából teáskanálnyit kiveszünk,és a kezünkkel golyóvá formázzuk. Kellő távolságban elhelyezzük őket a sütőpapíron. A golyókat villával lelapítjuk.
A kekszeket 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve egy kis ideig várunk, mielőtt levesszük a tepsiről, mert lazák. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Aki hasonlóan függő, mint én, készít magának valami forró italt!! Légmentesen záródó dobozban több hétig eláll!


2011. május 24., kedd

Citromos briós dióval

Citromos.......diós.........pihe-puha briós. :)) Húúúú, ez elég jól hangzik....nemde?? És az illata.........
Tulajdonképpen, egyvalamit mostmár bátran kijelenthetek.....az eddig 'legyártott' ételeim jelentős része közös családi reggelikért kiált!!!!




A brióst szó szerint összedobtam, mert már nagyon 'zavart' voltam. Egyszerűen muszály volt valamit sütnöm, az egy hét 'tűzhely/dagasztás/kelesztés' stb. megvonása után....jött az őrület..:)..briós megsült, robogtam le a teraszról megörökíteni a pillanatot, közben úgy nézett ki, esni fog az eső, aztán úgy alakult mégsem...kicipeltem a barna cukrot, a szóráshoz, de úgy nézett ki, mintha nem szórtam volna rá semmit, ezért visszarobogtam a teraszon át a vaníliás cukorért, majd újra le a teraszról, persze velem együtt kocogott a kutyám is.....ja, és még egy nefelejcset is megnyírbáltam díszítésnek :(....és ha ez még nem lett volna elég, jelentem, a szomszéd kint gazolt a kertben.....hááát, adott a kérdés!! Gondolt-e valamire ezen jelenetek közepette, és ha igen, mire??????????

A virág csak díszítés...:)

Hozzávalók 12 darabhoz

A kelt tésztához

375 g finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
225 ml langyos víz
6 dkg barna cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
3 ek dió durvára törve (én ezt mozsárban hajtottam végre)
pár csepp citromlé


A kenéshez

2 ek tej
kristálycukor a szóráshoz (még nem tudtam beszerezni durvaszemű kristálycukrot, szerintem azzal az igazi)

Folyamat

Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet, sót, kétféle cukrot és a szárított élesztőt egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a lereszelt citrom héját és a diót, majd elkeverjük.
Vízzel és citromlével összedolgozzuk sima tésztává, ha ragad, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet.
Kelesztőtálban vagy konyharuhával letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad(kb. 30 perc)
A tésztát és a deszkát liszttel behintjük, mégegyszer alaposan átgyúrjuk, hengerré formázzuk és 12 egyforma szeletre vágjuk.
Kb. 32 cm hosszú hengert formázunk minden tésztadarabból.

                                      A tésztahenger közepére nagy, laza csomót kötünk.



                                    
A tészta két végét aláhajtjuk, közben a csomót is egy kissé széthúzzuk.




A briósokat tepsibe helyezzük, és letakarva, meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagadnak (kb. 20 perc)
A briósokat tejjel megkenjük, majd megszórjuk kristálycukorral, előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
A briósokat rácsra téve kihűtjük, és egy halom virágszirom rászórása helyett, inkább töltünk hozzá egy nagy bögre tejet..:)






2011. május 17., kedd

Mandulás keksz vaníliával

Egész jól haladok a Horváth Ilona féle aprósütissel...A héten már sütöttem egy babapiskóta állagú kekszet, majd később az is jön a blogra.



A mai keksz sütéshez hirtelen jött az ötlet, és sok hozzávalót egyébként sem igényelt. Igaz, hogy nyakig úsztam a lisztben, de hát előfordulnak efféle balesetek. :)
A tésztát az aroma és a nedves kezünk állítja össze, máskülönben darabokra hullana az egész. A hűtőben töltött egy óra jót tesz neki, mert utána már gyúrható és szaggatható, bár lisztezni kell közben, mert anélkül ragad.
Az eredeti receptben nem szerepel a citromhéj, sem az aroma, én egészítettem ki ezekkel. Kifliket is készíthetünk ebből a receptből.

Pár darabot mandula helyett csokidarával szórtam le.

 Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

25 dkg finomliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
12 dkg darált mandula
1 kk sütőpor
1 fél citrom héja
kb. 2 tk vanília aroma és kevés citromlé, hogy összeálljon a tészta




Folyamat

A hozzávalókat egy tálban alaposan összedolgozzuk, arra kell törekednünk, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Ha még nagyon porlik, akkor aromával, vagy akár egy pici citromlével rásegítünk, hogy gyúrhatóbb legyen.
A gömböcöt folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe egy órára.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 3-4 mm-re, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával.
A maradék tésztánkat addig gyúrjuk újra és újra, amíg el nem fogy.
A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral és előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük a kekszeket. A második adagot már rövidebb ideig süssük és vigyázzunk, hogy fehér maradjon, ne piruljon meg.
Még melegen megszórjuk őket porcukorral. Dobozban tartva nagyon sokáig eláll.


2011. május 16., hétfő

Citromos krémtorta

Remélem, szép lassan meleg, fülledt napok következnek, amikor is nagyon jól tudnak esni a citromos dolgok, így ez a torta is, pláne ha fogyasztás előtt kellő időre hűtőbe tesszük.
Elárulom, még sütni sem kell, a vékonyka tésztánkat az apró darabokra tört keksz szolgáltatja. Sok időt nem vesz igénybe az elkészítése, macerásnak semmiképp sem mondható, az egyetlen 'faksznit' a keksz összezúzása és piskótává alakítása okozhatja....:)
Az ötletet a Nők Lapja Konyha márciusi száma adta, de csak az ötletet, mert igencsak eltértem az eredeti recepttől. Legalábbis ami a krémes tölteléket illeti egészen biztos....én még tettem hozzá ezt-azt. :)
A fő szempontom az volt, hogy olyan tortát szerettem volna készíteni, ami mindenképpen hűsítő, frissítő, semmiképp sem tömény és nehéz. Az ízvilágában a lime mellett természetesen erősen dominál a citrom is, ami azért nagyon bedolgozza magát egy túrós-krémsajtos-tejszínes töltelékbe.:)


Ráadásként készült hozzá citromzselé is, kenegetőnek a torta tetejére.



Hozzávalók

A tésztához

1 csomag kakaós keksz
kb. 10 dkg olvasztott margarin
2-3 ek víz

A töltelékhez

25 dkg krémsajt
25 dkg tehéntúró
8 dkg barna cukor
kb. 2-3 ek porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 lime leve és héja
1 citrom leve és héja
200 ml tejszín
1 kis tasak zselatin (10 g)

Citromzseléhez

2 nagyobb citrom
1 tasak vaníliás cukor
kb. 2 ek cukor (de érdemes megkóstolni, és a saját ízlésünk szerint meghagyni fanyarnak, vagy édesíteni még több cukorral)
kb. 2 tk vanília aroma
1 kis kanál 2:1 vagy 3:1 Dr. Oetker dzsemfix




Folyamat

A tésztához

A kakaós kekszet egy mozsárban porhanyósra zúzzuk. A lényeg, hogy minél apróbbra törjük, mert ez a morzsalék fogja majd a piskótánkat adni.
Hozzáadjuk az olvasztott margarint és éppen csak annyi vizet, hogy összetapadjon a massza.
Egy 26 cm-es kapcsos tortakarikát kibélelünk körben sütőpapírral, hogy később könnyebb legyen mozgatni, majd rápattintjuk a formát.
Ha kisebb tortaformát választunk, akkor értelemszerűen kisebb tortánk lesz magasabb krémmel, az eredeti receptben amúgy is 15 cm-es tortaforma van megadva. Én maradtam a 26 cm-esnél, igaz, így alig 2 centis volt a magassága, viszont több szelethez jutottam, ami azért nem elhanyagolható szempont. :)
A forma aljába terítjük a morzsás masszát, és ha szükséges, itt még elkenhetjük egyenletes lappá, majd egy kanállal lenyomkodjuk, és amíg elkészítjük a krémet, addig hűtőbe tesszük.

A töltelékhez

A töltelékhez simára keverjük a krémsajtot a túróval, ízesítjük a kétféle cukorral, vaníliás cukorral, illetve a lime/citromhéjjal és lével. Ha nem elég citromos, tehetünk hozzá még citromlevet. Alaposan összekeverjük, majd a tejszínt habbá verjük, és beleforgatjuk a krémes masszába.
A zselatint a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, a túrókrémből keveset kiveszünk, összekeverjük vele a zselatint, hogy lehűtsük, majd ezt a keveréket visszaöntjük a túróba, alaposan elkeverjük (ez a hőkiegyenlítés).
A kész krémet beletöltjük a tortaformába, és néhány órára (minimum 2 óra) betesszük a hűtőbe dermedni.
Tálalás előtt citromkarikákkal, citromhéj forgáccsal vagy a tetejére kent citromzselével díszítjük.

A citromzseléhez

A citromokat megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy lábasban felforraljuk a vanília aromával, kétféle cukorral ( ne felejtsük el megkóstolni, mert itt még tovább ízesíthetünk ha szükséges) és utána hozzáadjuk a dzsemfixet. Ugyanúgy, mint amikor lekvárt készítünk, csak ez most kisebb porcióban történik.
Pár perc alatt, állandó kevergetés mellett besűrítjük, majd kedvünk szerint, botmixerrel pürésítünk rajta. Ha egy picit kihűlt, a torta tetejére kenjük.


2011. május 13., péntek

Csirkemell rolád spenóttal és rozmaringos újkrumplival

Vééééégreee!!!! Eljött az ideje a komplexebb ételeknek!! :) A húst tartalmazó ételeknek...mondaná a szerelmem, de most nincs itt, ezért nem mondja, maximum majd csak gondolja! :)


A bloggert nem lehetett elérni tegnap óta, és ahogy látom sikerült eltünnie ennek a bejegyzésnek.
De hogy pont a húsételem tűnt tova, na ez azért több a soknál..:) Gyorsan pótolom....így viszont egy kicsit csúsznak a friss posztok. Igyekszem majd pótolni!!

Hozzávalók

2 nagyobb csirkemell filé
2 ek olívaolaj
2 duci gerezd fokhagyma négy részre vágva és a végén a csirkéhez adva
1 tk őrölt citrombors
egy kevés víz

Töltelék

kb. 20 dkg spenót
1 csokor friss petrezselyem
1 főtt tojás
2 zúzott duci gerezd fokhagyma (egy a spenóttal párolva, egy a töltelékhez adva)
olívaolaj

Körethez

50 dkg újburgonya
szárított vagy darabolt friss ág rozmaring
olívaolaj


Díszítéshez

friss salátalevél
koktélparadicsom




Folyamat

A körethez megmossuk és meghámozzuk az újkrumplit, majd hosszában felvágjuk, serpenyőbe öntjük és meglocsoljuk az olívaolajjal. Folyamatos forgatás mellett magas lángon pár perc alatt megpirítjuk, majd levesszük a lángot, és fedő alatt puhára pároljuk. A legvégén sózzuk, és hozzáadjuk a rozmaringot.

A töltelékhez a spenót szárát eltávolítjuk, majd alaposan többször is átmossuk vízzel, feldaraboljuk, és egy serpenyőben olívaolajjal és egy zúzott fokhagyma társaságában pár perc alatt megfonnyasztjuk, a végén sózzuk. A tojást megfőzzük, a petrezselymet finomra vágjuk. A főtt tojást villával összezúzzuk, majd a hozzávalókat alaposan összekeverjük a másik zúzott fokhagymával és egy kevés olívaolajjal.

A megtisztított csirkemellet felszeleteljük, majd folpack közé tesszük, és alaposan kiklopfoljuk. A szeleteket sózzuk, megkenjük az elkészített töltelékkel, felgöngyöljük és sütőtálba tesszük. Hústű vagy fogpiszkáló segítségével rögzítjük a roládokat. Meglocsoljuk a kb. 2 ek olívában elkevert citromborssal, és egy kis vízzel felöntve, fóliával lefedve pároljuk kb. 35 percig, majd a fóliát levéve hozzáadjuk a 4 részre vágott fokhagymát és pirulásig sütjük.
A megsütött roládokat a rozmaringos burgonyaágyra helyezve tálaljuk. Friss salátalevéllel és koktélparadicsommal díszítjük.

2011. május 11., szerda

Fűszeres krémsajt


Finom, friss, zöld és kenhető. Összeszedtem pár zöldfűszert és nagyjából ennyi...:) Krémsajtot saját magunk is készíthetünk, igaz, arra várni kell kb. másfél napot. Most kész alapanyagokat használtam...és egyébként sem tartunk kecskét..:)



 Hozzávalók

10 dkg natúr kecske sajtkrém
10 dkg görög joghurt (pultban kimérve)
3-4 ek friss aprított zöldfűszer (jelen esetben kapor, petrezselyem, snidling)
2-3 karika lilahagyma apróra darabolva
kevés extra szűz olívaolaj


Nem fontos pont ezekkel az alapanyagokkal elkészíteni, én esetleg csak alapötletet adok és aztán mehet bele minden a saját ízlésünk szerint. Adhatunk hozzá tejszínt, mehet bele fokhagyma, bors, zöldfűszerekből menta, citromfű, zsázsa..stb.

 
Folyamat

  1. A kecskesajtot a görög joghurttal egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a finomra aprított zöldfűszereket és a lilahagymát. Alaposan összekeverjük, és hűtőszekrénybe tesszük. Még finomabb amikor az ízek összeérnek.

Friss bagettel, rozskenyérrel tálaljuk és a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal.


2011. május 10., kedd

Omlós meggyes tokaji muskotályos borecettel

Amilyen hamar elkészült olyan hamar el is fogyott.....épp csak az emléke maradt. :) Igazából ez egy egyszerű meggyes kocka, aminek a pikantériáját a muskotályos borecettel megbolondított meggy adja.



Legközelebb mindenképpen egy nagyobb tepsit fogok használni, hogy vékonyabb legyen a piskótám, mert úgy még jobban érvényesülhet a borecetes meggy.

Hozzávalók                                     
30X20 cm-es tepsihez

1 üveg meggy
1 csomag vaníliás cukor

20 dkg puha vaj
1 bögre barna cukor
5 tojás
2 bögre liszt
2 ek Tokaji borecet muskotályból
1 tk sütőpor
porcukor a szóráshoz

Folyamat

  1. A meggyet a szűrőben lecsepegtetjük, lábasba öntjük, majd a vaníliás cukorral és a muskotályos borecettel egy kicsit felfőzzük. Közben egy tepsit kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral.
  2. A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként hozzákeverjük. A lisztet a sütőporral beledolgozzuk.
  3. A tésztát a tepsibe öntjük, elsimítjuk, és a meggyet a tetejére halmozzuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, majd kivesszük és hűlni hagyjuk. Meghintjük porcukorral. A meggyet nemcsak a tetejére halmozhatjuk, hanem akár a tésztánkba is belekeverhetjük.  



A receptet a http://borecet.hu/ azaz a Borecet Kft. által kitalált pályázatra készítettem. Bővebb információt olvashatsz róla ITT:  http://tokajiborecet.hu/hirek/palyazat-gasztrobloggereknek

2011. május 8., vasárnap

Juhtúrós újkrumplikrémleves


Az egyik legfincsibb krémleves amivel eddig találkoztam....a különleges ízhez természetesen a juhtúrónak is van köze. Mindenképp a kedvenc kategóriában szerepel!! A receptet a 'Magyar konyha' ez évi májusi számában találtam. Annyit változtattam csak rajta, hogy a csirkealaplét lecseréltem zöldségalaplére, és a feltétnek írt húsos szalonnát kicseréltem füstölt szárított sonkára...ennyit és nem többet, mert a recept úgy tökéletes ahogy van..:)



Hozzávalók
4 főre

50 dkg újkrumpli
3 szál újhagyma
1 liter zöldségalaplé
olívaolaj
10 dkg juhtúró
füstölt, szárított crudo jellegű sonka

Zöldségalaplé elkészítése

A zöldségalaplét saját magunk is elkészíthetjük, én személy szerint jobban szeretem mint a leveskockát. Általában mindig van a fagyasztómban egy kis alapanyag, pl.: gombás étel készítésénél a szárát régebben mindig kidobtam, mostmár lefagyasztom, ugyanígy járok el a spárgával is....később aztán csak hozzá kell tenni vöröshagymát, petrezselyem zöldet, fokhagymát, répát, meg ami van otthon és már kész is a saját magunk készítette zöldségalaplénk. Hűtőben 3 napig eláll, fagyasztva kb. 3 hónapig, de ezt nem nagyon szoktam kivárni.

Most ezekből a zöldségekből dolgoztam a zöldségalaplé elkészítéséhez:

1 csokor spárga szár
1 fehérrépa
1 sárgarépa
negyed zellergumó
3-4 szál petrezselyem
fél cukkini karikázva
kb. 4 gomba szár
1 negyed póréhagyma egészben
2 újhagyma zöld szára
1 duci gerezd fokhagyma
pár szem egész bors
1 ág rozmaring
A zöldségeket 1 liter vízzel felforraljuk, a keletkezett habot kanállal leszedjük és kb. 40 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük az alaplét egy tálba, a zöldségekből egy krumplinyomóval hozzápasszírozzuk a maradék levet és ezzel a zöldséglével öntjük majd fel a burgonyát.

Folyamat

Olívaolajon vagy vajon üvegesre sütjük a felkarikázott újhagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott újkrumplit.




Felöntjük az alaplével, és puhára főzzük a zöldségeket.
Hozzáadjuk a juhtúrót, botmixerrel pürésítjük, sózzuk ha szükséges, borsozhatjuk is, ízlés szerint. A juhtúró eleve sós, ezért inkább a végén ízesítsük még sóval, ha szükséges.
Tálalásnál sonkadarabokkal díszítjük a levest, és meglocsoljuk minimális olívaolajjal.




Ricottás penne spenóttal


Az első tejszínes tésztám pár hete elrontottam! Egy könyvből néztem ki a receptet és szó szerint mindent beletettem amit írtak (így utólag belátom nem kellett volna)...ugyanis már menet közben sem volt bíztató a dolog, de akkor még reménykedik az ember lánya....ugyebár! Ha nem gond, inkább nem próbálom semmihez sem hasonlítani a végeredményt..:)
Nos, ilyenkor a következő történik: miután egész nap készítem magam a tejszínes 'pasztára', amiről kiderül hogy fogyasztásra alkalmatlan, akkor a kudarccal teli lelkemből már csak egy gyors szendvicsre futja.....


Második próbálkozásom már jobbnak bizonyul...kinézetre szószos, non plus ultraként pedig még ehető is. :) Recept sem ugyanaz, természetesen. Tészták-ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre c. könyvben bukkantam rá. Igazi könnyed ebéd, nagyon hamar elkészíthető.

Hozzávalók
4 személyre

350 g penne
olívaolaj
1 csokor frissen aprított petrezselyem
2 marék őrölt mandula
250 g ricotta
kevéske kékpenészes sajt morzsolva
csipetnyi frissen őrölt szerecsendió
150 g créme fraiche vagy tejszín
só és bors
125 ml tyúkalaplé (ezt kihagytam)
fenyőmag a díszítéshez
40 dkg spenótlevél
2 zúzott duci gerezd fokhagyma
parmezán tálaláskor

Ha szeretnénk hogy krémesebb legyen a szósz, csökkentsük a ricottát 125 g-ra és adjunk hozzá több tejszínt.


Folyamat

Nagy fazékban forraljuk fel az olívaolajjal a sós vizet, főzzük meg (ne túl puhára) benne a pennét.
A tésztát szűrjük le, tegyük vissza a fazékba, keverjük össze olívaolajjal és a petrezselyemmel, s tartsuk melegen. Az olívaolajat vajjal is helyettesíthetjük. (kb. 2-3 ek vaj kell hozzá)


A spenótot alaposan mossuk meg, távolítsuk el a szárát, daraboljuk fel és a zúzott fokhagymával együtt egy serpenyőben fonnyasszuk pár percig.
A szószhoz alacsony tűz fölött keverjük krémes szósszá a mandulát, a ricottát, a kékpenészes sajtot, a szerecsendiót, és a créme fraiche-t. Adjunk hozzá olívaolajat, ízesítsük sóval és borssal. A végén keverjük hozzá a fonnyasztott spenótot.
A pennét tegyük egy tálba, öntsük rá a szószt, és jól keverjük össze. Szórjuk meg fenyőmaggal, díszítsük  ízlés szerint petrezselyemmel, és tálaljuk melegen. A tetejét szórjuk meg parmezánnal.