Focaccia fűszerekkel
Focaccia, azaz mediterrán laposkenyér. Nálam most rozmaringgal, de elég sokféle fűszerrel lehet kombinálni. Saláták mellé tökéletes kísérő, ezért én is őt választottam :)
A tésztát még tegnap este kevertem be, reggelre szépen meg is kelt annak rendje és módja szerint. Mivel nagyon hamar megsül, ezért ezt is érdemes közvetlen fogyasztás előtt megsütni. A focaccia salátával menü számomra teljesen ideális és jól működnek együtt, mert amíg elkészítjük a salátánkat, addig megsül a focaccia is..
Hozzávalók
(Kelt tészta recept)
250 g finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
1 csapott ek só
1-2 tk provence-i fűszerkeverék
125 ml langyos víz
1 tk méz
6 ek olívaolaj
A kenéshez és a szóráshoz
szárított rozmaring levél
2 ek olívaolaj
Folyamat
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral
- A lisztet, szárított élesztőt, fűszerkeveréket és a sót tálba tesszük és összekeverjük.
- Hozzáadjuk a vizet, olajat és a mézet. A hozzávalókat összedolgozzuk és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát meleg helyen kelesztjük, amíg láthatóan megdagad. (kb. 30 perc)
- A tésztát lisztezett deszkán újra átgyúrjuk és kétfelé osztjuk.
- Mindkét tésztadarabot ovális formára nyújtjuk (kb. 15X25 cm-esre)
- A tésztát tepsibe tesszük, majd letakarva, meleg helyen még kb. 15 percig tovább kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük.
- Ujainkkal mélyedéseket nyomunk a tésztába
- A tésztát olívaolajjal megkenjük, megszórjuk a szárított rozmaring levéllel, sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Megjegyzések
Pont holnap készülök egy zsályás verziót sütni! :))