Ropogós vajas kifli sajttal





Úgy alakult, hogy bár beszereztem mindent az ünnepekre, valahogy a kenyeres részlegemen csak pár szikkadtabb szeletelt kenyér árválkodott. Orvosolnom kellett ezt a problémát, ami annyiban volt hatékony, hogy így ideiglenesen megszűnt a friss pékáru problematika....azért ez is valami. :)
Ropogós vajas kifliket gyártottam és megbolondítottam egy kis sajttal. Édes változat is készíthető, de akár sima vajas kifliket is készíthetünk sajt nélkül.



Hozzávalók (10 kisebb-nagyobb kiflihez)
A kelt tésztához

70 g olvasztott vaj
175 ml langyos víz
375 g liszt (BL 55)
1 tasak szárított élesztő (7 g)
fél tk só
1 tk cukor
1 ek folyós méz

A töltelékhez
szeletelt pannonia sajt és füstölt sajt vegyesen (háromszögek méretétől függően)

A kenéshez és szóráshoz
50 g vaj
1 tojássárgája
1 ek víz vagy tej
reszelt sajt (nálam most pannonia)


Folyamat

  1. A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral
  2. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a langyos vizet
  3. A lisztet, szárított élesztőt, cukrot és a sót egy tálba tesszük és összekeverjük
  4. Hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat és a mézet, majd sima tésztává gyúrjuk
  5. Kelesztőtálban vagy tiszta ruhával letakarva, meleg helyen annyi ideig kelesztjük amíg megdagad (kb. 30 perc)
  6. A kenéshez szánt vajat megolvasztjuk
  7. A tésztát lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és hengert formázunk belőle
  8. 40X45 cm-es téglalappá nyújtjuk, nálam ez 'sacc/per kábé' volt, majd kettéosztjuk a téglalapot
  9. Mindkét tésztafelet 10 cm széles háromszöggé vágjuk így kb. 10 db háromszögünk lesz. A széleiből gyártott háromszögeket egy kicsit kipofozzuk
  10. A háromszögeket megkenjük az olvasztott vajjal és a háromszög aljára egy-egy szeletelt sajtot teszünk, majd feltekerjük az alsó résztől 
  11. Kiflit formázunk belőle és a tepsibe helyezzük
  12. Letakarva még kb. 15 percig kelesztjük, addig előmelegítjük a sütőt
  13. A tojássárgáját vízzel vagy tejjel kikeverjük, a kiflik tetejét megkenjük és megszórjuk a reszelt sajttal
  14. 180 fokon kb. 10 percig sütjük majd 160 fokon még kb. 20 percig, amíg a sajt a tetején megpirul  
Egyébként azt veszem észre hogy egyre gyakrabban sütök kenyeret...érzem, szép lassan elszokom a pékáru vásárlástól, aminek az egyik nagy előnye hogy mindig frissen melegében és nem utolsó sorban kedvünkre valót fogyaszthatunk. Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban hogy elfelejtettem reggelinek valót venni......





Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...