Cukkinis-padlizsános lasagne



Húsimádók most ne figyeljenek, mert ez egy igencsak vega lasagne....én elég gyakran készítem így....
Hogy milyen számomra az ideális lasagne? Lássuk csak....semmiképp sem száraz, sajnos sikerült már belefutnom olyanba is...Az ideális lasagne szinte teljesen elsüllyed a mozzarellával halmozott  szószban, valamint kevés lapból áll, és a rétegek között is rejteget egy-egy mozzarellát.

Hozzávalók (32X20 cm-es sütőedényhez)

1 nagyobb padlizsán
olívaolaj
2 nagyobb cukkini
só, bors
1 tasak (egész) mozzarella
6 előfőzött lasagnelap
2 zúzott kis fej fokhagyma
oreganó
reszelt parmezán
olasz fűszerkeverék

Tudom hogy sokan nem főzik elő a lasagnelapokat, mert igazából a besamel és a paradicsomszósz alatt úgyis megpuhul....ez így van, de valahogy mégsem olyan...szerintem.

Szószhoz
500 g sűrített paradicsom (most épp Cirio)
2 gerezd duci vagy 3 kisebb fej fokhagyma
reszelt parmezán
1 ek tej
kevés friss vagy szárított bazsalikom

Besamelhez
1 ek vaj
1 ek liszt
300 ml tej
2 babérlevél
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

Folyamat

  1. A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, sózzuk és 20 percre félretesszük. Ezalatt a cukkinit is felkarikázzuk és egy serpenyőben a zúzott fokhagymával, olívaolajon átpirítjuk.
  2. A padlizsánt öblítsük át és töröljük szárazra. Gyenge tűzön egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk majd félretesszük.
  3. A lasagnelapokat forrásban lévő sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, majd hideg vízbe áztatjuk. Így nem fognak összetapadni, és könnyen lehet majd velük dolgozni.
  4. Összeállítjuk a paradicsomszószt és elkészítjük a besamelt.
  5. A sütőedény aljára leterítünk 2 lasagnelapot vízszintesen, a padlizsán és cukkinikarikákat váltogatva a lapokra rétegezzük, ízesítsük kevés borssal, szórjuk meg a felszeletelt mozzarella felével, szórjuk meg olasz fűszerkeverékkel és fedjük le lasagnelapokkal.
  6. Ismételjük meg még egyszer a feltétet és zárjuk le a maradék 2 lasagnelappal.
  7. A besamelmártást öntsük a tetejére, szórjuk meg reszelt parmezánnal és oreganóval.
  8. Süssük aranybarnára (kb. 35 perc).  




Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...