Pizza miniben
Dübörög a tavasz, egyre melegebb van, ilyenkor egyszer csak azt veszem észre hogy kiköltöztem a teraszra és ott élek...... Ma kicsit olaszosra vettem a figurát, klasszikus piros kockás terítő, hagyományos olívaolaj kiöntő, friss zsenge saláta, és egy halom mini és még minibb pizza. Trattoria itt Ligeten, hááát mit mondjak......bizsergett is a lelkem!!
Pizzát eddig csak édesanyám készített itthon, de most hogy kezdem kitanulni a 'mesterséget', szép elegánsan át is adta nekem a stafétabotot, mert mostanában mindig csak én sütögetem.:) A folyamat a következőképpen történik: általában reggel bekeverek egy adag tésztát a kelesztőtálamban, aztán egy időre elfeledkezem róla, majd valamikor a nap folyamán amikor kellőképpen ráhangolódott a család..na és a tésztám is szépen megkelt, jöhet a pizzasütés. Egy ideje rászoktam arra hogyha pizzát eszem, akkor saláta is kell mellé. Most is készítettem egy adaggal.
Szerintem baráti összezörrenésekre egyszerűen tökéletesek a mini pizzák, hímnemű barátainknak/társainknak mindenképpen lehet nyugodt szívvel masszívabb feltétet ajánlani. Ennek ellenére most klasszikus pizza margherita/olajbogyós/zöldséges feltétekkel készült pizzák születtek.
Olajbogyós pizza |
Pizza margherita |
Hozzávalók
Tésztához
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő (7 gr)
2 ek extraszűz olívaolaj
fél ek só
3 deci meleg víz
1 kk cukor
Időnként teszek a tésztába szárított fűszereket, oreganot/rozmaringot, készítettem már aprított friss zsályának a levelével is, de akár el is hanyagolható
Én most 2 tk szárított egész rozmaringot tettem bele
ha így sütsz meg....akár pizzakenyér is lehetek |
Hozzávalók a szószhoz
1 doboz sűrített paradicsompüré (MUTTI-500 gr) lehet másfajta is
3 gerezd fokhagyma
bazsalikom (friss a legjobb)
kevés tej (kb. 1 evőkanálnyi)
olívaolaj
1 tk cukor
Folyamat
- A lisztet tálba/kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, olívaolajat, sót, cukrot, a szárított fűszert és a meleg vizet
- Összedolgozzuk a hozzávalókat, ha a tészta elválik az edény falától akkor rendben vagyunk, ha ragad öntsünk hozzá nyugodtan lisztet
- Meleg helyen letakarva/bebugyolálva kelesztjük minimum 2 órán keresztül (ha tovább kelesztjük az még jobb)
- Közben elkészítjük a szószt: a zúzott fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét/cukrot/tejet/bazsalikomot és fedő alatt pár perc alatt összeforraljuk
- A cukkini és gombaszeleteket kevés olajon átpirítjuk
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt
- A pizzatésztából kisebb golyókat tépkedünk (kb. 14 db jön ki ebből az adagból) és mint a lángost kézzel formázzuk
- Ízlés szerint elkészítjük a pizzákat
- A pizza margheritához vékonyan rákenjük a szószt, megpakoljuk mozzarelával, megszórjuk oraganoval vagy bazsalikommal
- A többinél ugyanígy járunk el csak mennek hozzá plusz feltétek
- Sütés előtt mindegyik pizzát meglocsoljuk olívaolajjal
Feltétek ehhez a mennyiséghez
2 tasak mozzarella
pár szem szeletelt fekete olajbogyó
pár szelet cukkini karikázva
kevés szeletelt gomba
szárított oregano
friss bazsalikom
Megjegyzések