Bögrés meggyes pite
2 bögre finomliszt
fél csomag sütőpor
20 dkg vaj
fél bögre porcukor
1 csipet só
2 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
fél bögre langyos tej
A töltelékhez
3-4 bögre magozott meggy
negyed bögre kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom
2 mk őrölt fahéj
Folyamat
- A finomlisztet a sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és gyorsan összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojássárgákat és a langyos tejet, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
- Hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán elfelezzük és tepsiméretűre kinyújtjuk.
- Előmelegítjük a sütőt és a tészta egyik felével kibélelünk egy tepsit, amit előtte sütőpapírral borítunk.
- A töltelékhez a meggyet a cukorral, a citrom reszelt héjával, az őrölt fahéjjal összeforgatjuk, és a tésztára szórjuk.
- Befedjük a másik tepsi méretűre nyújtott tésztánkkal, a széleket kicsit megnyomkodjuk, és a tetejét megszurkáljuk villával majd megkenjük felvert tojással.
- 35-40 perc alatt pirosra sütjük, közepes lángon.
- Ha elkészült kihűtjük, kockákra vágjuk. Aki igényli szórhat rá porcukrot.
A pite egyébként isteni finom lett, a háziak gyorsan és rugalmasan tűntették el a tányérról.......
Megjegyzések