Ropogós kenyér olajbogyóval





Íme a kenyér. Az az igazi ropogós kenyér. Az egyik tökéletes kenyér.....számunkra legalábbis....Kerti sütögetések rendszeres kísérője nálunk saláták és grillhúsok mellé, de frissen vajjal megkenve is isteni finom!
Az eredeti receptet az egyik kedvenc blogomon találhatjátok, mégpedig ITT!
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, mert tényleg fantasztikusan kenyér! Az eredeti verzióban ropogós sülthagymával készült, és legtöbbször egyébként én is úgy készítem, de időnként zöldfűszereket használok, vagy most pl. olajbogyót!
A kenyér tésztáját legtöbbször én is előző este állítom össze, és reggel pedig megsütöm. Előfordult már ennek az ellenkezője is, amikor napközben dobom össze a tésztát, kb. 1 óra alatt szépen megkel, és délután asztalon is a friss kenyér.


Hozzávalók

500 g liszt (BL55)
2 kk só
1 tasak szárított élesztő (7 gr)
ízlés szerint fekete olajbogyó
4 dl langyos víz

Folyamat
  1. a száraz hozzávalókat összekeverjük
  2. hozzáöntjük a langyos vizet
  3. belehajítjuk a feldarabolt olajbogyót 
  4. lapáttal vagy fakanállal egy picit összedolgozzuk
  5. kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva kelesztjük  
Előveszünk egy fedeles cserépedényt, amit a sütővel együtt felmelegítünk.
Közben a tésztát alaposan belisztezett deszkán áthajtogatjuk minden oldalról.
Ha elég meleg már a sütőnk, óvatosan kivesszük a forró edényt, alaposan belisztezzük, beletesszük a cipóra formált kenyeret, és fedővel kb. 30 percet sütjük, utána pedig fedő nélkül kb. még 20 percig sütjük.

Sokszor bagettet is szoktam készíteni belőle, vagy zsemléket formázok, amilyen kedvem éppen van, akkor viszont csak egy lisztezett sütőlemezen megsütöm őket. (kb. 40 perc alatt, de eltérhet a sütők kapacitása, úgyhogy ez sütőtől is függ!)



Megjegyzések

T. üzenete…
Ha jól emlékszem a párom már csinált nekem ilyet. : ) Tényleg nagyon finom.

Amit megkóstolnátok a héten...