Almalekvár dióval bolondítva



Igazi almalekvár rajongó lettem az elmúlt hónapokban...Almát nagyon ritkán eszem, akkor is inkább hámozva. Szimpatikusabb kompótként és reszelt állapotban, pláne ha fahéj és szegfűszeg egészíti ki, na a dióról már nem is beszélve!
Az őrület tavaly kezdődött nálam, és el kell mondjam, nagyon jó dolog ez a lekvárfőzés....bejön!
Mondjuk ennek a lekvárnak az elkészítése télen a legaktuálisabb....szerintem....bár zserbóval is kipróbálnám...vagy esetleg almás pitében...hmmm...

Hozzávalók

5-6 szem alma
1 érett banán
1 citrom leve
2 ek fahéjesszencia (vagy 2 fahéjrúd)
1 tasak vaníliás cukor
fél tk őrölt fahéj
fél tk szegfűszeg
fél marék dió
2 ek nádcukor
3:1 dzsemfix szuper (Dr.Oetker)

Lekvárkészítés
  1. A gyümölcsöket apró kockára vágjuk
  2. Az almát feltesszük főzni a citrom levével, a fahéjesszenciával vagy fahéjruddal, vaníliás cukorral, nádcukorral és a fűszerekkel
  3. Pár perc után hozzáadjuk a banánt
  4. Fedő alatt lassú tűzön kb. 20 percig főzzük
  5. Ezután hozzáadjuk a dzsemfixet és 10-15 perc alatt, állandó kevergetés mellett bezselésítjük
  6. Ízlés szerint botmixerrel pürésítjük (ha fahéjrudat tettünk bele, akkor a pürésítés előtt eltávolítjuk
  7. A legvégén hozzáöntjük és elkeverjük benne az őrölt diót
  8. Alaposan elmosott üvegekbe töltjük majd fejtetőre állítjuk 
Akár egyből polcra is tehető, de én általában meleg helyen letakarva, újságpapírba bugyolálva várom hogy kihűljön. Felbontás után hűtőben tárolom mivel nincs benne tartósítószer. Az biztos hogy két hétig eláll, de további időpontot nem tudok mondani, mert nálunk addigra mindig elfogy.
Sokszor csak félig pürésítem és közkívánatra hagyok benne gyümölcsdarabkákat, úgy is nagyon finom!



Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...