Almalekvár dióval bolondítva
Igazi almalekvár rajongó lettem az elmúlt hónapokban...Almát nagyon ritkán eszem, akkor is inkább hámozva. Szimpatikusabb kompótként és reszelt állapotban, pláne ha fahéj és szegfűszeg egészíti ki, na a dióról már nem is beszélve!
Az őrület tavaly kezdődött nálam, és el kell mondjam, nagyon jó dolog ez a lekvárfőzés....bejön!
Mondjuk ennek a lekvárnak az elkészítése télen a legaktuálisabb....szerintem....bár zserbóval is kipróbálnám...vagy esetleg almás pitében...hmmm...
Hozzávalók
5-6 szem alma
1 érett banán
1 citrom leve
2 ek fahéjesszencia (vagy 2 fahéjrúd)
1 tasak vaníliás cukor
fél tk őrölt fahéj
fél tk szegfűszeg
fél marék dió
2 ek nádcukor
3:1 dzsemfix szuper (Dr.Oetker)
Lekvárkészítés
- A gyümölcsöket apró kockára vágjuk
- Az almát feltesszük főzni a citrom levével, a fahéjesszenciával vagy fahéjruddal, vaníliás cukorral, nádcukorral és a fűszerekkel
- Pár perc után hozzáadjuk a banánt
- Fedő alatt lassú tűzön kb. 20 percig főzzük
- Ezután hozzáadjuk a dzsemfixet és 10-15 perc alatt, állandó kevergetés mellett bezselésítjük
- Ízlés szerint botmixerrel pürésítjük (ha fahéjrudat tettünk bele, akkor a pürésítés előtt eltávolítjuk
- A legvégén hozzáöntjük és elkeverjük benne az őrölt diót
- Alaposan elmosott üvegekbe töltjük majd fejtetőre állítjuk
Sokszor csak félig pürésítem és közkívánatra hagyok benne gyümölcsdarabkákat, úgy is nagyon finom!
Megjegyzések