2011. március 31., csütörtök

Pizza miniben



Dübörög a tavasz, egyre melegebb van, ilyenkor egyszer csak azt veszem észre hogy kiköltöztem a teraszra és ott élek...... Ma kicsit olaszosra vettem a figurát, klasszikus piros kockás terítő, hagyományos olívaolaj kiöntő, friss zsenge saláta, és egy halom mini és még minibb pizza. Trattoria itt Ligeten, hááát mit mondjak......bizsergett is a lelkem!!



Pizzát eddig csak édesanyám készített itthon, de most hogy kezdem kitanulni a 'mesterséget', szép elegánsan át is adta nekem a stafétabotot, mert mostanában mindig csak én sütögetem.:) A folyamat a következőképpen történik: általában reggel bekeverek egy adag tésztát a kelesztőtálamban, aztán egy időre elfeledkezem róla, majd valamikor a nap folyamán amikor kellőképpen ráhangolódott a család..na és a tésztám is szépen megkelt, jöhet a pizzasütés. Egy ideje rászoktam arra hogyha pizzát eszem, akkor saláta is kell mellé. Most is készítettem egy adaggal.
Szerintem baráti összezörrenésekre egyszerűen tökéletesek a mini pizzák, hímnemű barátainknak/társainknak mindenképpen lehet nyugodt szívvel masszívabb feltétet ajánlani. Ennek ellenére most klasszikus pizza margherita/olajbogyós/zöldséges feltétekkel készült pizzák születtek.



Olajbogyós pizza

Pizza margherita

Hozzávalók

Tésztához

50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő (7 gr)
2 ek extraszűz olívaolaj
fél ek só
3 deci meleg víz
1 kk cukor
Időnként teszek a tésztába szárított fűszereket, oreganot/rozmaringot, készítettem már aprított friss zsályának a levelével is, de akár el is hanyagolható
Én most 2 tk szárított egész rozmaringot tettem bele

ha így sütsz meg....akár pizzakenyér is lehetek

Hozzávalók a szószhoz

1 doboz sűrített paradicsompüré (MUTTI-500 gr) lehet másfajta is
3 gerezd fokhagyma
bazsalikom (friss a legjobb)
kevés tej (kb. 1 evőkanálnyi)
olívaolaj
1 tk cukor

Folyamat

  1. A lisztet tálba/kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, olívaolajat, sót, cukrot, a szárított fűszert és a meleg vizet
  2. Összedolgozzuk a hozzávalókat, ha a tészta elválik az edény falától akkor rendben vagyunk, ha ragad öntsünk hozzá nyugodtan lisztet
  3. Meleg helyen letakarva/bebugyolálva kelesztjük minimum 2 órán keresztül (ha tovább kelesztjük az még jobb) 
  4. Közben elkészítjük a szószt: a zúzott fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét/cukrot/tejet/bazsalikomot és fedő alatt pár perc alatt összeforraljuk
  5. A cukkini és gombaszeleteket kevés olajon átpirítjuk
  6. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt
  7. A pizzatésztából kisebb golyókat tépkedünk (kb. 14 db jön ki ebből az adagból) és mint a lángost kézzel formázzuk
  8. Ízlés szerint elkészítjük a pizzákat
  9. A pizza margheritához vékonyan rákenjük a szószt, megpakoljuk mozzarelával, megszórjuk oraganoval vagy bazsalikommal 
  10. A többinél ugyanígy járunk el csak mennek hozzá plusz feltétek
  11. Sütés előtt mindegyik pizzát meglocsoljuk olívaolajjal 

Feltétek ehhez a mennyiséghez

2 tasak mozzarella
pár szem szeletelt fekete olajbogyó
pár szelet cukkini karikázva
kevés szeletelt gomba
szárított oregano
friss bazsalikom


2011. március 30., szerda

Csokoládés mandulatorta


A torta melyet saját magamnak készítettem, küldöm magamnak.....születésnapomra, és annak aki szereti. Ja és ne ragadjunk le annál hogy hányadik...zsenge kuktalény vagyok még! :)
Mandulás csodára vágytam csokoládéval kombinálva és hopp, szerencsére találtam egy egész jó kis receptet. Most sütöttem először de biztos hogy nem utoljára! Konkrétan egy szelet elég ahhoz hogy az állandó édességhiányunk megszűnjön örökre...legalábbis a szelet elfogyasztása után ezt gondoljuk! De közlöm, hogy ez csak téveszme, mert ha aznap nem is, de másnap egészen tutti biztos hogy vágunk egy újabb szeletet! Azért van.
Én kapásból kettőt majszoltam be, de csak a blog miatt, egyszerűen muszáj volt kipróbálnom áfonyalekvárral is. Különben is, egyszer van egy évben az embernek szülinapja!!!


Mandulás
  

Hozzávalók

225 g étcsokoládé darabolva
150 g cukor (nálam 100g + 1 tasak vaníliás cukor)
175 g puha vaj
100 g szeletelt pirított mandula és egy kevés a tetejére (maradt pár szem egész mandulám, azt is beledaraboltam)
3 ek liszt
késhegynyi sütőpor
5 tojás szétválasztva
porcukor a tetejére (nálam áfonyalekvár/tejszínhab és egy halom szeletelt mandula)

Folyamat
  1. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral
  2. A csokoládét folyamatos kevergetés mellett gőzfürdő felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük amíg teljesen fel nem oldódik, majd levesszük a tűzről
  3. Apró darabokban hozzáadjuk a vajat és a még meleg csokiban felolvasztjuk. Belekeverjük a szeletelt mandulát (előtte egy picit megpörköljük) a lisztet és a sütőport
  4. Fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgákat és az egészet alaposan összedolgozzuk
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanállal óvatosan a csokoládékrémbe forgatjuk.
  6. A masszát az előkészített formába öntjük
  7. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, amíg meg nem emelkedik és kemény nem lesz a tészta. A teteje sütés közben megrepedhet
  8. A süteményt hagyjuk kihűlni, tetejét ízlés szerint porcukorral/tejszínhabbal/mandulával/lekvárral stb. tálaljuk (Fagylaltot is el tudok képzelni hozzá).

Tejszínhabos








2011. március 29., kedd

Vaníliás szív








Igazi kekszes csajszi vagyok.....reggelente általában a következőképpen aklimatizálódom: elkészítem az induló infúziót, ami egy csésze forró Twinings Lady Grey tea. Ilyenkor nincs idő 'kekszezni' de ahogy lehet készítek magamnak egy újabb adag forró teát........előveszem az aktuális kekszemet, ha ügyes voltam akkor saját készítésűt :).....ha nem....akkor szinte teljesen mindegy, legyen az csokis/kakaós/töltött/sima/kerek/kocka/stb. Tehát kicsomagolom és.....és...mártogatooooom!!! Ezt a tevékenységet jó párszor végrehajtom egy nap, de most mit tegyek?? Beismerem...függő vagyok!!! :))



Azért mostanában kezdek ráérezni a kekszgyártás ízére, nincs is annál nagyszerűbb, mint megtölteni egy kekszes dobozkát, saját magunk készítette mártogatóssal. Többféle kekszet is kipróbáltam már innen-onnan...vegyes sikerrel. Legutóbbi próbálkozásom az itthon található olasz szakácskönyvből volt, amit annyira benéztem, hogy a keksz olyan lett mint egy cipőtalp :) Szerintem a recept sem volt túl jó, na és az én olasz nyelvtudásom sem....de isten ments hogy évszázados ősi olasz receptkönyv kekszét kritizáljam! Egyszerűen csak levontam a konklúziót...ezt a kekszet többet nem sütöm!
Aztán kiderült hogy van ám nekem magyar szakácskönyvem is, úgyhogy egyenlőre azt forgatom.
Ez egy nagyon egyszerű kis keksz ám, már többször sütöttem, többféleképpen.
A receptet a Sütés-Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre c. receptkönyvből vettem.

Hozzávalók

225 g liszt
150 g apró darabokra vágott vaj
125 g cukor (amit én 100 g cukorra csökkentettem)
plusz kiegészítettem 1 tasak vaníliás cukorral
porcukor a szóráshoz
5 csepp vaníliaaroma (több is mehet bele)


Folyamat
  1. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt
  2. A lisztet tálba szitáljuk és elmorzsoljuk benne a vajat, hogy darabos tésztát kapjunk
  3. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a vaníliaaromát, s kézzel összedolgozzuk
  4. Enyhén lisztezett gyúródeszkán sodorjuk 2,5 cm vastagra, és szaggasunk belőle szíveket
  5. Helyezzük a szíveket a sütőlemezre, s süssük előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára
  6. A kész szíveket hagyjuk kihűlni, majd hintsük meg kevés porcukorral
Az eredeti receptből 12 db szív jön ki, de én többet szerettem volna ezért vékonyabbra nyújtottam a tésztát. Pár darabot lelocsoltam olvasztott csokoládéval, és megszórtam mandulával.




2011. március 22., kedd

Frittata di cipolle


Azaz tojáslepény olasz módra. A variációk tárháza végtelen (majd a cukkinis változatnál bővebben írok róla) nálunk a kedvencek listáján szerepel a medvehagymás, petrezselymes és a cukkinis frittata. Ez utóbbit elég sűrűn kell csinálnom, mert ez a fő kedvenc! Már többször próbálkozott saját maga az elkészítésével, de állítólag, az valahogy nem olyan..
Most hagymásat készítettem, póréhagymából is isteni finom. Az én favoritom egyébként a petrezselymes frittata, egy halom frissen aprított petrezselyemmel, így a lepény inkább már zöld mintsem sárga. Kiegészítőként mehet hozzá friss paradicsomsaláta, ropogós péksütemény és harmatos reggel az ébredező természettel. Akkor reggelizhetünk? 

Hozzávalók
2 nagyobb fej vöröshagyma
8 tojás
nagyobb serpenyő
olivaolaj a sütéshez

ízlés szerint bors

Folyamat
  1. A hagymákat megpucoljuk és vékony szeletekre daraboljuk
  2. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és picit megpirítjuk benne a hagymakarikákat, de vigyázzunk hogy ne égjenek meg
  3. Felverjük a tojásokat majd ízesítjük 
  4. A serpenyőben egyenletesen elrendezzük a hagymát és ráöntjük a tojást
  5. Mindkét oldalát megsütjük

2011. március 20., vasárnap

Bögrés meggyes pite


Folytatom a bögrés őrületet. A recept amit kinéztem a vékonyka füzetből annak semmi köze nem volt a meggyhez, ugyanis az cseresznyés béles néven fut. Elcsattogtam megvenni a hozzávalókat....főképp a cseresznyére összpontosítottam. Levettem egy üveggel, konstatáltam hogy ezennel a cseresznye kipipálva. Aztán visszatettem a polcra.........mert 'nehogymár' a legelső üveget válasszam (sajnos vannak ilyen fóbiáim) biztos ami biztos...bevizsgálom a másodikat...bevizsgáltam. Jó alaposan bevizsgáltam. Otthon vettem észre hogy meggy, ráadásul nem magozott!


Hozzávalók
2 bögre finomliszt
fél csomag sütőpor
20 dkg vaj
fél bögre porcukor
1 csipet só
2 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
fél bögre langyos tej

A töltelékhez
3-4 bögre magozott meggy
negyed bögre kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom
2 mk őrölt fahéj

Folyamat
  1. A finomlisztet a sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és gyorsan összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojássárgákat és a langyos tejet, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. Hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán elfelezzük és tepsiméretűre kinyújtjuk.
  3. Előmelegítjük a sütőt és a tészta egyik felével kibélelünk egy tepsit, amit előtte sütőpapírral borítunk.
  4. A töltelékhez a meggyet a cukorral,  a citrom reszelt héjával, az őrölt fahéjjal összeforgatjuk, és a tésztára szórjuk.
  5. Befedjük a másik tepsi méretűre nyújtott tésztánkkal, a széleket kicsit megnyomkodjuk, és a tetejét megszurkáljuk villával majd megkenjük felvert tojással.
  6. 35-40 perc alatt pirosra sütjük, közepes lángon.
  7. Ha elkészült kihűtjük, kockákra vágjuk. Aki igényli szórhat rá porcukrot.
Én a meggy alá tettem egy kis zsemlemorzsát, hogy ne ázzon el a piskótám, de darált dió, vagy mandula is mehet alá!
A pite egyébként isteni finom lett, a háziak gyorsan és rugalmasan tűntették el a tányérról.......



2011. március 18., péntek

Pasta e fagioli



Az egyik kedvenc levesem......extra sűrű......a kanál is megáll benne típusú! Sajnos friss rozmaringágat nem volt lehetőségem beletenni, így szárított rozmaringot adtam hozzá, de friss fűszererrel az igazi! A rozmaringbokromnak kell még egy kis idő a téli fagyok után amíg magához tér...azt hiszem, mi is vagyunk ezzel így egy páran!
A legelső kóstolóm a levesből több éve volt, akkor a Knorr tasakos verzióját cipeltem haza olaszországi túrámról, és be kell valljam akkor szerettem meg nagyon ezt a levest, ugyanis nagyon finom volt. Azóta persze leszoktam a műkajákról, vagyis igyekszem egészségeset enni.

Hozzávalók
1 ág friss rozmaring
1 nagyobb gyökér
1 nagyobb sárgarépa
1 negyed zellergumó
1 csokor petrezselyem
1 kisebb fej hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 vékonyabb póréhagyma
1 l zöldségalaplé
kb. fél ek. só (de ez egyénfüggő)
pici bors
40 dkg bab
3-4 ek paradicsompüré
6 marék szarvacskatészta
parmezán a tetejére
extra szűz olivaolaj

Folyamat
  1. Előző este beáztatjuk a babot
  2. Másnap puhára főzzük
  3. A feldarabolt hagymát, fokhagymát és a póréhagymát olivaolajon megdinszteljük
  4. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, zellergumót, gyökeret, aprított petrezselymet, rozmaringágat
  5. Pár perc után a leszűrt babot is beletesszük
  6. Felöntjük zöldségalaplével
  7. Hozzáadjuk a paradicsompürét
  8. Puhára főzzük a zöldségeket
  9. A bab egy részét botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a levesbe
  10. Beleszórjuk és megfőzzük a tésztát
  11. Aki sűrűbbre szeretné az több babot pürésítsen, illetve olyan tésztát válasszon ami jól megduzzad
  12. Sóval és borssal ízesítjük
  13. Tálaláskor meghintjük parmezánnal és meglocsoljuk olívaolajjal
  14. Rozmaringlevéllel díszítjük
  15. A rozmaringágat ki lehet szedni a levesből






2011. március 17., csütörtök

Almalekvár dióval bolondítva



Igazi almalekvár rajongó lettem az elmúlt hónapokban...Almát nagyon ritkán eszem, akkor is inkább hámozva. Szimpatikusabb kompótként és reszelt állapotban, pláne ha fahéj és szegfűszeg egészíti ki, na a dióról már nem is beszélve!
Az őrület tavaly kezdődött nálam, és el kell mondjam, nagyon jó dolog ez a lekvárfőzés....bejön!
Mondjuk ennek a lekvárnak az elkészítése télen a legaktuálisabb....szerintem....bár zserbóval is kipróbálnám...vagy esetleg almás pitében...hmmm...

Hozzávalók

5-6 szem alma
1 érett banán
1 citrom leve
2 ek fahéjesszencia (vagy 2 fahéjrúd)
1 tasak vaníliás cukor
fél tk őrölt fahéj
fél tk szegfűszeg
fél marék dió
2 ek nádcukor
3:1 dzsemfix szuper (Dr.Oetker)

Lekvárkészítés
  1. A gyümölcsöket apró kockára vágjuk
  2. Az almát feltesszük főzni a citrom levével, a fahéjesszenciával vagy fahéjruddal, vaníliás cukorral, nádcukorral és a fűszerekkel
  3. Pár perc után hozzáadjuk a banánt
  4. Fedő alatt lassú tűzön kb. 20 percig főzzük
  5. Ezután hozzáadjuk a dzsemfixet és 10-15 perc alatt, állandó kevergetés mellett bezselésítjük
  6. Ízlés szerint botmixerrel pürésítjük (ha fahéjrudat tettünk bele, akkor a pürésítés előtt eltávolítjuk
  7. A legvégén hozzáöntjük és elkeverjük benne az őrölt diót
  8. Alaposan elmosott üvegekbe töltjük majd fejtetőre állítjuk 
Akár egyből polcra is tehető, de én általában meleg helyen letakarva, újságpapírba bugyolálva várom hogy kihűljön. Felbontás után hűtőben tárolom mivel nincs benne tartósítószer. Az biztos hogy két hétig eláll, de további időpontot nem tudok mondani, mert nálunk addigra mindig elfogy.
Sokszor csak félig pürésítem és közkívánatra hagyok benne gyümölcsdarabkákat, úgy is nagyon finom!



2011. március 13., vasárnap

Csokoládés bögrés


A héten beszereztem egy vékonyka receptfüzetet, a címe Bögrés sütemény-lépésről lépésre-
Van benne pár ígéretesnek tűnő sütemény, ma sikerült megsütnöm a lehető legeslegegyszerűbbet. Semmi flanc, csak egy sima piskóta, amiben az egyetlen 'hozzávaló' kakaópor...
Csak egy csésze forró tea hiányzott mellé, de az sem sokáig..
 

Hozzávalók

2 bögre liszt
1 bögre kristálycukor (én fél bögrére csökkentettem, és hozzáadtam 1 tasak vaníliás cukrot)
1 kis pohár kefír
fél bögre olaj
2 tojás
1 csomag sütőpor (nálam 2 púpozott tk)
2 ek kakópor (cukrozatlan)

Folyamat
  1. A cukrot, a tojásokkal, olajjal elkeverjük, ezután hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kefírt, és tésztává keverjük.
  2. Elfelezzük a masszát, az egyik részéhez hozzáöntjük a kakaóport, a sima tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
  3. A kakaós tésztát kanállal rápakoljuk a tepsiben lévőre, és egy pálcával csíkosra húzzuk, óvatosan, hogy ne nagyon keveredjen a másik tésztával.
  4. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha kihűlt, kisebb hasábokra daraboljuk, porcukorral tálaljuk.








2011. március 7., hétfő

Meggyes muffin

Egész nap sütött a napocska én meg lubickoltam a fényárban úszó lakásban. Az aranyhalak is feljöttek a tó felszínére, talán tényleg jön a tavasz? Én várlak nagyon!
Ma a meggy volt főszerepben....leginkább azért, mert a pár nappal ezelőtt készített meggyes muffint mindenki kritizálta, mégpedig a meggy hiányos jelenléte miatt. Úgy látszik a környezetem már teljesen ki van éhezve a gyümölcsös desszertekre, valószínűleg ezért merészeltek reklamálni.
Nálunk egyébként igazi slágerek ezek a kis sütemények, nem mellékesen a tésztája is pillanatok alatt megvan.
Elmondhatom magamról hogy rendszeres muffinsütő vagyok, a család pedig lelkes fogyasztó! A lista élén a banános-nutellás/csokis felváltva nyomul az almás-fahéjas verzióval. Van egy 12-es és egy 6-os sütőformám, én az utóbbit részesítem előnyben, mert szeretem ha a muffinok nagyok és bucik, ezért én mindig jól teletöltöm a formákat. Általában a Holló és Társa vékony kis receptfüzetét hívom segítségül, most a málnás variációt szúrtam ki, néhány változtatással. A 6 dkg étkezési keményítőt elhagytam és a citromlevet is, ill. 3 tk sütőpor helyett én csak 2 tk használtam.

Hozzávalók
  1. 17,5 dkg liszt
  2. 2 tk sütőpor 
  3. 20-25 dkg meggy
  4. 10 dkg cukor
  5. 1 tasak vaníliás cukor
  6. 2 tojás
  7. 1 dl joghurt
  8. 0,75 dl olaj
  9. 1 marék hámozott pörkölt mandula
  10. 12 papír sütőformácska  
Folyamat
  1. A papírokat a muffinforma mélyedéseibe tesszük
  2. Előmelegítjük a sütőt
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral
  4. A tojásokat mindkét cukorral, joghurttal és olajjal elkeverjük
  5. Hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet
  6. Beleöntjük a lisztes keveréket, és a formákba kanalazzuk
  7. Tetejét megszórjuk a hámozott mandulával
  8. Kb. 15-20 percig sütjük


     
     


Ropogós kenyér olajbogyóval





Íme a kenyér. Az az igazi ropogós kenyér. Az egyik tökéletes kenyér.....számunkra legalábbis....Kerti sütögetések rendszeres kísérője nálunk saláták és grillhúsok mellé, de frissen vajjal megkenve is isteni finom!
Az eredeti receptet az egyik kedvenc blogomon találhatjátok, mégpedig ITT!
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, mert tényleg fantasztikusan kenyér! Az eredeti verzióban ropogós sülthagymával készült, és legtöbbször egyébként én is úgy készítem, de időnként zöldfűszereket használok, vagy most pl. olajbogyót!
A kenyér tésztáját legtöbbször én is előző este állítom össze, és reggel pedig megsütöm. Előfordult már ennek az ellenkezője is, amikor napközben dobom össze a tésztát, kb. 1 óra alatt szépen megkel, és délután asztalon is a friss kenyér.


Hozzávalók

500 g liszt (BL55)
2 kk só
1 tasak szárított élesztő (7 gr)
ízlés szerint fekete olajbogyó
4 dl langyos víz

Folyamat
  1. a száraz hozzávalókat összekeverjük
  2. hozzáöntjük a langyos vizet
  3. belehajítjuk a feldarabolt olajbogyót 
  4. lapáttal vagy fakanállal egy picit összedolgozzuk
  5. kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva kelesztjük  
Előveszünk egy fedeles cserépedényt, amit a sütővel együtt felmelegítünk.
Közben a tésztát alaposan belisztezett deszkán áthajtogatjuk minden oldalról.
Ha elég meleg már a sütőnk, óvatosan kivesszük a forró edényt, alaposan belisztezzük, beletesszük a cipóra formált kenyeret, és fedővel kb. 30 percet sütjük, utána pedig fedő nélkül kb. még 20 percig sütjük.

Sokszor bagettet is szoktam készíteni belőle, vagy zsemléket formázok, amilyen kedvem éppen van, akkor viszont csak egy lisztezett sütőlemezen megsütöm őket. (kb. 40 perc alatt, de eltérhet a sütők kapacitása, úgyhogy ez sütőtől is függ!)



2011. március 4., péntek

Ez az iciri-piciri főzős blog folyamatosan alakul és velem együtt fejlődik...időnként magától működik, néha pedig én is rásegítek! Egy biztos, ha érdekes lesz, arról tudni fogtok! És ha majd így gondoljátok és szeretitek, akkor ezt itt megoszthatjátok velem........