Cseresznyés clafoutis

Azaz klafuti. A cseresznye pedig egyenesen a kertünkből a fáról.....ebbe az idilli képbe csak az idő rondított bele...sebaj!!
A desszert egészben megsült állapotát nem tudtam megörökíteni, mert mire odajutottam volna, tányérra rendezve szeletre készen várta sorsát. :) Jelentem: nem nagyon maradt belőle.
Két fotózás között azért konstatáltam, hogy számomra ez már most egy nagyon kedves és hangulatos desszert. Olyan majszolós, fotelbe kucorodós......

A klafuti egy francia desszert, tulajdonképpen egy tejes-tejszínes lepény/pite ami nagyon krémes, vagy inkább pudingos, ráadásul még gyümölcsös is. Számos variációt láttam már a neten, meggy/körte/szilva/barack...gondolom mindenkinek megvan a jól bevált kis receptje. Az enyém a bögrés receptfüzetemből való.
 


Hozzávalók
30 cm átmérőjű tortaformához
1 bögre = 200 ml

1 kg érett cseresznye
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 bögre cukor (nálam fele nád/fele sima kristálycukor)
1 bögre édes tejszín (habtejszín)
1 bögre darált mandula
1 bögre liszt
1 bögre tej
porcukor a szóráshoz

A sütőport nem felejtettem ki, a klafutihoz nem kell! Ne piskóta jellegű tésztára számítsunk, ha elkészül, hanem krémes/pudingosra.

Folyamat

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és elkeverjük a vaníliás cukorral.
A tojásokat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt. Apránként kevergetés közben hozzáadjuk a mandulát, a lisztet és a tejet. A tésztát 20 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük, kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük a tortaformát. A tésztát a formába öntjük, és elosztjuk rajta a cseresznyét.
A sütőben középen kb. 35-40 percig sütjük.
Melegen meghintjük porcukorral.

Megjegyzések

Nelli üzenete…
De szeretem!Eperrel is nagyon finom!:-)
Elena üzenete…
Nelli!

Eperrel is biztos finom, kipróbálom majd, úgyis fogom egy párszor sütni..:)

Amit megkóstolnátok a héten...