Citromfüves eperdzsem

Javában élem vándoréletem, amit ma teljesen spontán megszakítottam. Nem volt betervezve, de hirtelen ötlettől vezérelve hazajöttem, mégpedig azért hogy holnap délelőtt cseresznyét szedjek. A hétvégén ugyanis szükségem lesz rá, és akkor már inkább a saját termést avatnám fel..
Hogy mi is készül majd belőle, azt a jövőhéten megosztom Veletek!


Pünkösdkor Zebegényben vendégeskedtünk a barátainkkal, erre az alkalomra készítettem ezt a két pici üveg dzsemet. Induláskor nyomtunk is egy gyors 'cserekereskedelmet' a házigazdával, vagyis az egyik üveg dzsemet ott hagytam náluk, ezért cserébe szedhettem a veteményesükből pár finomságot....Szerintem mindketten jól jártunk..

Hozzávalók
két 0,15 l-es vagy egy 0,30 l üveghez

1 kg eper
1 fél citrom héja
1 tasak vaníliás cukor
2 ek vanília aroma
2 ek citromlé
3 ek barna cukor (aki édesebben szereti, annak mehet bele sima kristálycukor)
1 ek méz
1 tasak Dr. Oetker dzsemfix 3:1
pár levél citromfű (kb. 3-4)

Folyamat

Az üvegeket alaposan elmossuk és hagyjuk őket megszáradni.
Az epreket megtisztítjuk, megmossuk, a nagyobb szemeket félbe vágjuk.
Egy lábasban a citromlével, vaníliás cukorral, a citrom héjával, a vanília aromával és a citromfűvel alacsony lángon összefőzzük. Először még csak levesedik, ilyenkor még elég ha időnként megkavarjuk.
Kb. 10 perc után hozzáadjuk a mézet, és a barna cukrot, pár perc után pedig a dzsemfixet is.
Állandó kevergetés mellett összerottyantjuk és besűrítjük, a citromfüveket pedig eltávolítjuk. Az egész művelet kb. 30 percet vesz igénybe.
A dzsemet az előre elmosott üvegekbe töltjük, fejtetőre állítjuk, majd bebugyolálva megvárjuk míg kihűl.
Felbontás után hűtőben tároljuk, 1 hétig biztos eláll.
Ízlés szerint változtathatjuk a cukor mennyiségét, és aki nem szeretné hogy darabos legyen, az nyugodtan pürésítse.

Ebből a mennyiségből könnyen és azonnal elfogyasztható két pici üveg dzsem jön ki, de simán készíthetünk nagyobb adaggal is, csak annyi a dolgunk hogy a hozzávalókat is növeljük!

Megjegyzések

Fehérnyúl üzenete…
Eperlekvár is nagyon guszta, de Zebegénnyel taroltál nálam. :):):)
mozzarelli üzenete…
Fehérnyúl!!

Esetleg Zebegényben laksz?

Akkor gondolom ismered a rétesest, a kézműves boltot és a klasszik Mókus sörözőt!!! ;))
Ősszel lesz tökfesztivál is...
Remélem örömödet leled a blogban...;)!!!!
Amúgy a lekvár is fini! ;)) tényleg...

üdv, Elena
Fehérnyúl üzenete…
Terveim szerint egyszer szeretnék ott lakni, de most még csak egy kicsike faházam van a hegyen.

Természetesen ismerem, a réteses-mókus-nyúl utca túraútvonalat oda-vissza mindig megteszem, ha ott vagyok. :):):) (Ezt én csak gyöngyösös kéktúrának hívom.)
mozzarelli üzenete…
Mi szinte minden évben ott töltjük a szilvesztert, és akiknél vendégeskedünk ilyenkor, ők is magaslaton laknak...mindig megvisel mire megmászom azt a meredek utat de megéri!!


Remélem ősszel sikerül lejutnom a tökfesztiválra! ;)

Látogass meg 'időnként' a blogon...;))
Szép estét!
Elena

Amit megkóstolnátok a héten...