2011. április 29., péntek

VKF! 42. Tejszínes túrótorta


Életem első túrótortája, azaz az első túrótorta gyermek, melyet követni fognak szép sorban a többiek....:)) Bevallom Nektek, amikor elhatároztam hogy megsütöm, egy kicsit nagy falatnak gondoltam a túrókrém szempontjából...na és a sütőm szempontjából is aggódtam egy picit, úgyhogy szkeptikus voltam ám!! Attól féltem, hogy a hosszú sütési idő miatt egy égett valamit fogok kreálni és odavész a drága jó alapanyagom, de nem így lett. :)    
Ha azt a statisztikát nézem, hogy én mindösszesen EGY, azaz EGYETLEN EGY szeletet tudtam megenni belőle és nem azért mert nem tudtam volna többet, hanem azért, mert egész egyszerűen elfogyott mire vágtam volna egy második szeletet...akkor: no comment. :)


A sikeren felbuzdulva már most gyúrok a ribizli szezonjára...szegény ribizli...
A torta szintén a VKF-re készült, egy nagyon egyszerű 'mindent bele' tésztával és egy mennyei túrókrémmel.




Hozzávalók
A 'mindent bele' tésztához

125 g vaj
100 g liszt
3 csapott tk sütőpor
25 g keményítő (én elhagytam)
125 g cukor
1 tasak vaníliáscukor
csipetnyi só
3 egész tojás

Töltelékhez

3 tojásfehérje
csipetnyi só
750 g tehéntúró
200 ml tejszín
3 ek citromlé
fél citrom lereszelt héja
3 tojássárgája
150 g cukor (én 100 g cukorra csökkentettem + hozzáadtam 1 tasak vaníliás cukrot)
1 tasak vaníliaízű pudingpor

A mázhoz
kb. 300 g friss eper
1 tasak piros tortazselé

Díszítéshez

pirított szeletelt mandula a szélére (kb. 50 g)

Folyamat
Tészta
  1. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral majd rászorítjuk a peremet, így megfeszítjük a sütőpapírt.
  2. A tésztához a vajat egy lábasban kis lángon megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  3. Tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a cukrot, a vanilincukrot és a sót, majd az olvasztott vajat és a tojást. Habverővel jól összekeverjük.
  4. A tésztát a kapcsos formába öntjük és elsimítjuk, kb. 25 perc alatt megsütjük, amíg a tésztánk hűl, elkészítjük a tölteléket.
Töltelék

  1. A túrókrémhez a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, félretesszük. Az átpasszírozott tehéntúrót tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet, a lereszelt citrom héját és a tojássárgáját.
  2. A pudingport külön tálkában összekeverjük a cukorral, vanilincukorral, majd belekeverjük a masszába. Robotgéppel sima krémmé keverjük.
  3. A tojáshabot két részletben a túrókrémbe vegyítjük.
  4. A túrókrémet az elősütött tortalapa öntjük és elsimítjuk. A tortaformát visszatoljuk a sütőbe és a tortát készre sütjük kb. 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. Amikor kihűlt a süteményünk, a torta szélét késsel óvatosan meglazítjuk, a tortalapot tálra csúsztatjuk, a tortaforma peremét megtisztítjuk majd ismét a torta köré pattintjuk.
  6. A megmosott, feldarabolt epret a torta tetejére pakoljuk, elkészítjük a tortazselét a tasakon található leírás szerint, majd kanalanként a gyümölcs tetejére öntjük a közepétől kiindulva.
  7. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, közben a mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd tányérra szórva kihűtjük. A tortaforma szélét hideg vízbe mártott késsel meglazítjuk, a tortaforma peremét óvatosan eltávolítjuk és a torta szélét a szeletelt mandulával díszitjük.  

2011. április 28., csütörtök

VKF! 42. Capri saláta

Azaz Vigyázz, Kész, Főzz! Játék.....játék.....játék!!!!
Aki kíváncsi a kezdetekre és hogy mi is ez pontosan az olvasson utána ezen a linken: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/01/vigyzz-ksz-fzz-magyar-gasztroblogok.html Az épp aktuális VKF témáját most a nempiskota.blogspot.com blog szerzője, Strawberry választotta.....színkavalkád a tányéron, nekem ez tetszik....Egyszerre egyébként több recepttel lehet beszállni, majd meglátjuk meddig és mire jutok :)




Annak ellenére hogy nagyon szeretem a salátát, még egy salis receptet sem tettem közzé...ez nem maradhat így!! A capri saláta (vagyis az insalata caprese) az egyik legfinomabb és legegyszerűbb saláta. Számomra. Egy ropogós bagettel teljes értékű eledel a magamfajtának :)
Ja! És még színes is...ami most nem elhanyagolandó, ugyebár. És háááát a bazsalikom....na az az egyik titka ennek az egész 'capri feeling'nek....
   

Igaz, hogy én most csak 1 főre készítettem a salátát, mégis az eredeti receptben lévő 4 fős arányt írom le, mert gondolom annak az elkészítése a valószínűbb...én mindent feleztem... már megint miniben gondolkodtam :)

Hozzávalók 4 főre

2 tasak mini mozzarella vagy 2 tasak egész mozzarella
2 marék érett paradicsom (nálam most szilva vagy datolya paradicsom a favorit, pici és hosszúkás)
1-2 szál újhagyma
extra szűz olivaolaj
Az eredeti recept ír zöldfűszeres ecetet, én nem használtam

Az öntethez

1 nagy marék friss bazsalikomlevél
tengeri só és frissen őrölt bors
extra szűz olívaolaj



Folyamat

  1. A bazsalikomból néhány levelet félreteszünk, a többit egy csipet sóval mozsárban összezúzzuk.
  2. Hozzáadunk egy kis olívaolajat és összekeverve kész is a bazsalikomos dresszing
  3. A mozzarellát egy tálra halmozzuk, (ha egész mozzarellát választunk, akkor felszeleteljük) feldaraboljuk a paradicsomot és a hagymát, meghempergetjük egy kis olívaolajos-sós-borsos keverékkel és a tálra halmozzuk.
  4. A bazsalikomos dresszinget a tetejére kanalazzuk, megszórjuk a félretett bazsalikomlevéllel 

2011. április 25., hétfő

Ropogós vajas kifli sajttal





Úgy alakult, hogy bár beszereztem mindent az ünnepekre, valahogy a kenyeres részlegemen csak pár szikkadtabb szeletelt kenyér árválkodott. Orvosolnom kellett ezt a problémát, ami annyiban volt hatékony, hogy így ideiglenesen megszűnt a friss pékáru problematika....azért ez is valami. :)
Ropogós vajas kifliket gyártottam és megbolondítottam egy kis sajttal. Édes változat is készíthető, de akár sima vajas kifliket is készíthetünk sajt nélkül.



Hozzávalók (10 kisebb-nagyobb kiflihez)
A kelt tésztához

70 g olvasztott vaj
175 ml langyos víz
375 g liszt (BL 55)
1 tasak szárított élesztő (7 g)
fél tk só
1 tk cukor
1 ek folyós méz

A töltelékhez
szeletelt pannonia sajt és füstölt sajt vegyesen (háromszögek méretétől függően)

A kenéshez és szóráshoz
50 g vaj
1 tojássárgája
1 ek víz vagy tej
reszelt sajt (nálam most pannonia)


Folyamat

  1. A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral
  2. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a langyos vizet
  3. A lisztet, szárított élesztőt, cukrot és a sót egy tálba tesszük és összekeverjük
  4. Hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat és a mézet, majd sima tésztává gyúrjuk
  5. Kelesztőtálban vagy tiszta ruhával letakarva, meleg helyen annyi ideig kelesztjük amíg megdagad (kb. 30 perc)
  6. A kenéshez szánt vajat megolvasztjuk
  7. A tésztát lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és hengert formázunk belőle
  8. 40X45 cm-es téglalappá nyújtjuk, nálam ez 'sacc/per kábé' volt, majd kettéosztjuk a téglalapot
  9. Mindkét tésztafelet 10 cm széles háromszöggé vágjuk így kb. 10 db háromszögünk lesz. A széleiből gyártott háromszögeket egy kicsit kipofozzuk
  10. A háromszögeket megkenjük az olvasztott vajjal és a háromszög aljára egy-egy szeletelt sajtot teszünk, majd feltekerjük az alsó résztől 
  11. Kiflit formázunk belőle és a tepsibe helyezzük
  12. Letakarva még kb. 15 percig kelesztjük, addig előmelegítjük a sütőt
  13. A tojássárgáját vízzel vagy tejjel kikeverjük, a kiflik tetejét megkenjük és megszórjuk a reszelt sajttal
  14. 180 fokon kb. 10 percig sütjük majd 160 fokon még kb. 20 percig, amíg a sajt a tetején megpirul  
Egyébként azt veszem észre hogy egyre gyakrabban sütök kenyeret...érzem, szép lassan elszokom a pékáru vásárlástól, aminek az egyik nagy előnye hogy mindig frissen melegében és nem utolsó sorban kedvünkre valót fogyaszthatunk. Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban hogy elfelejtettem reggelinek valót venni......





2011. április 23., szombat

Húsvéti Ajánlat

A hét elején invitált húsvéti játékra Chez-Sandra ami nagyon meglepett, de jól is esett:) Itt és most köszönöm neki a figyelmet!!! És játszani pedig olyan jó dolog, még akkor is, ha most egészen icipicinek érzem magam a többi bloghoz képest, ahol ínycsiklandozó-szaftos húsik, májas kencék...és kalácsok sorakoznak!

Tehát ajánlanom kell a blogon lévő receptek közül...hááát, recept az van...na de most őszinte leszek..a drágám azt mondta, hogy ez elég ciki. Mármint rám nézve. Mert jelenleg az egyetlen húsos étel a blogomon a croissant sonkával... Úgyhogy elnézést mindenkitől!!...az én ajánlóm rendhagyó lesz...ezen okok miatt én a böjti napokat részesítettem előnyben. :)

Íme a játékszabályok:

Írni kell egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel. Javasolni kell 5 - 10 ételt bármilyen kategóriában. Egy feltétel van, hogy a már korábban közzétett receptjeidből válogass! Ha megkapod a játékra a meghívót, akkor kérlek, küldd tovább 10 bloggernek! A játékot szabadon is "elviheted", nem kell megvárni, míg eljut hozzád!

Akiket szeretnék játékra invitálni:
  
Akkor meg is ragadom az alkalmat, és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok minden Kedves követőmnek, 'zug-olvasómnak', blogger társamnak és egészen véletlenül ide tévedőknek!! Boldog Nyuszit!!!

2011. április 17., vasárnap

Croissant sajttal és sonkával


Pici is...sajtos is...és még sonkás is...szerintem tökéletes párosítás, ezennel a reggeli kipipálva! :) Piknikre, hosszabb utazásra és nem utolsó sorban környezetünk és a magunk örömére ajánlom a mini falatkákat melyet nagyon egyszerű elkészíteni :)
Kedvemre való ez a leveles tészta dolog...nagyon is kedvemre való... :) A jelenlegi helyzet szerint intenzív kisérleti fázisban vagyok!! A statisztikám pedig egész megnyugtató, mert eddig csak egy leveles kisérlet bánta a dolgot a benne található töltelékkel együtt...de nem hagytam teret a pániknak, elég gyorsan megnyugtattam magam: kell ennyi kudarc, na! :)



A mini kifliket kinevezem kedvencnek, amolyan családi kedvencnek....már meg is érkezett a 'beadvány' egy újabb körre, úgyhogy a héten ismételten megsütöm ugyanezt, ugyanígy..fő a változatosság.. :)



Hozzávalók
(14 mini croissant)

1 csomag leveles tészta (Tante Fanny)
1 tojás a kenéshez
szeletelt pannonia sajt a töltelékhez (vagy ami épp otthon van)
reszelt pannonia sajt a tetejére
sonka a töltelékhez (serrano, crudo jellegű..stb.)



Folyamat

  1. A leveles tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, 2 egyenlő részre osztjuk vízszintesen
  2. Mindkét részből  kivágunk 7 egyenlő háromszöget, így összesen 14 mini háromszöget kapunk
  3. A szélesebb részre ráfektetünk 1-2 szelet sajtot, rá egy szelet sonkát (ha nagyobb a sonka félbe vághatjuk) majd feltekerjük
  4. Sütőpapírral együtt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal (mehet a tetejére szezámmag, kömény stb. ízlés szerint)
  5. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg szépen megpirul a sajt a tetején. Ha nagyon égne az alja, tegyünk alá alufóliát és helyezzük a sütő legmagasabb fokára.
  6. Ha nagyobb kifliket szeretnénk, akkor annak megfelelően vágjunk kb. 6-7 egyforma háromszöget








2011. április 15., péntek

Focaccia fűszerekkel




Focaccia, azaz mediterrán laposkenyér. Nálam most rozmaringgal, de elég sokféle fűszerrel lehet kombinálni. Saláták mellé tökéletes kísérő, ezért én is őt választottam :)




A tésztát még tegnap este kevertem be, reggelre szépen meg is kelt annak rendje és módja szerint. Mivel nagyon hamar megsül, ezért ezt is érdemes közvetlen fogyasztás előtt megsütni. A focaccia salátával menü számomra teljesen ideális és jól működnek együtt, mert amíg elkészítjük a salátánkat, addig megsül a focaccia is..





Hozzávalók
(Kelt tészta recept)

250 g finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
1 csapott ek só
1-2 tk provence-i fűszerkeverék
125 ml langyos víz
1 tk méz
6 ek olívaolaj

A kenéshez és a szóráshoz
szárított rozmaring levél
2 ek olívaolaj








Folyamat

  1. A tepsit kibéleljük sütőpapírral
  2. A lisztet, szárított élesztőt, fűszerkeveréket és a sót tálba tesszük és összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a vizet, olajat és a mézet. A hozzávalókat összedolgozzuk és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát meleg helyen kelesztjük, amíg láthatóan megdagad. (kb. 30 perc)
  4. A tésztát lisztezett deszkán újra átgyúrjuk és kétfelé osztjuk.
  5. Mindkét tésztadarabot ovális formára nyújtjuk (kb. 15X25 cm-esre)
  6. A tésztát tepsibe tesszük, majd letakarva, meleg helyen még kb. 15 percig tovább kelesztjük.
  7. A sütőt előmelegítjük.
  8. Ujainkkal mélyedéseket nyomunk a tésztába
  9. A tésztát olívaolajjal megkenjük, megszórjuk a szárított rozmaring levéllel, sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt megsütjük.



2011. április 12., kedd

Cukkinis-padlizsános lasagne



Húsimádók most ne figyeljenek, mert ez egy igencsak vega lasagne....én elég gyakran készítem így....
Hogy milyen számomra az ideális lasagne? Lássuk csak....semmiképp sem száraz, sajnos sikerült már belefutnom olyanba is...Az ideális lasagne szinte teljesen elsüllyed a mozzarellával halmozott  szószban, valamint kevés lapból áll, és a rétegek között is rejteget egy-egy mozzarellát.

Hozzávalók (32X20 cm-es sütőedényhez)

1 nagyobb padlizsán
olívaolaj
2 nagyobb cukkini
só, bors
1 tasak (egész) mozzarella
6 előfőzött lasagnelap
2 zúzott kis fej fokhagyma
oreganó
reszelt parmezán
olasz fűszerkeverék

Tudom hogy sokan nem főzik elő a lasagnelapokat, mert igazából a besamel és a paradicsomszósz alatt úgyis megpuhul....ez így van, de valahogy mégsem olyan...szerintem.

Szószhoz
500 g sűrített paradicsom (most épp Cirio)
2 gerezd duci vagy 3 kisebb fej fokhagyma
reszelt parmezán
1 ek tej
kevés friss vagy szárított bazsalikom

Besamelhez
1 ek vaj
1 ek liszt
300 ml tej
2 babérlevél
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

Folyamat

  1. A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, sózzuk és 20 percre félretesszük. Ezalatt a cukkinit is felkarikázzuk és egy serpenyőben a zúzott fokhagymával, olívaolajon átpirítjuk.
  2. A padlizsánt öblítsük át és töröljük szárazra. Gyenge tűzön egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk majd félretesszük.
  3. A lasagnelapokat forrásban lévő sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, majd hideg vízbe áztatjuk. Így nem fognak összetapadni, és könnyen lehet majd velük dolgozni.
  4. Összeállítjuk a paradicsomszószt és elkészítjük a besamelt.
  5. A sütőedény aljára leterítünk 2 lasagnelapot vízszintesen, a padlizsán és cukkinikarikákat váltogatva a lapokra rétegezzük, ízesítsük kevés borssal, szórjuk meg a felszeletelt mozzarella felével, szórjuk meg olasz fűszerkeverékkel és fedjük le lasagnelapokkal.
  6. Ismételjük meg még egyszer a feltétet és zárjuk le a maradék 2 lasagnelappal.
  7. A besamelmártást öntsük a tetejére, szórjuk meg reszelt parmezánnal és oreganóval.
  8. Süssük aranybarnára (kb. 35 perc).  




2011. április 11., hétfő

Leveles áfonyás

 
 
 
Ha volna két életem......vagy rengeteg szabadidőm...na jó nem is rengeteg, de egy icipicivel több...hogy gyúrhassam a tésztát és olvaszthassam a csokoládét és pörköljem a mandulát/diót és süssem a kenyeret és.....és egyáltalán...
Fentiek tükrében összedobtam egy hippergyorsan elkészíthető, hipperguszta finomságot. Az ötletet http://www.samy-bistro.blogspot.com/ blogon találtam még a múltkor és azóta sem hagyott nyugodni. Én egy kicsit átalakítottam és megbolondítottam mandulával. Adva volt egy csomag leveles tészta, dzsem, egy kis szeletelt mandula...és ennyi. Ebből gazdálkodtam. Ahhoz képest hogy ma pogácsát szerettem volna sütni....csak ennyire változnak a dolgok!
Tehát, a leveleset ajánlom azokra a napokra, amikor nincs idő semmire sem (ez gondolom ismerős)....de ennek ellenére nagyon ennénk valami édeset, valami otthon gyártottat, valami egyszerűt...na és a hűtőben árválkodó dzsemnek is találnánk végre egy jó kis helyet....


Hozzávalók

1 csomag leveles tészta (nálam Tante Fanny)
kb. 3 ek áfonya dzsem (vagy bármilyen ízű, ízlés szerint)
kb. 1 ek szeletelt mandula a tetejére
1 pici tojás
porcukor a tálaláshoz

Folyamat

A leveles tésztát kitekerjük és sütőlemezre tesszük
Aki ügyes, az 3 részre osztja a tésztát képzeletben, én óvatosan késsel jelöltem meg a 3 részt
A középső részre rákanalazzuk a dszemet, majd egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.

 


A tészta széleit mindkét oldalon végig bevagdossuk és ráhajtjuk a lekváros részre, mintha fonást készítenénk.


 
Megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a mandulaforgáccsal.
 
 
 
 

Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Porcukorral tálaljuk, és meglepjük későn kelő családtagjainkat a leveles finomsággal!




2011. április 7., csütörtök

Sült céklasaláta




Az egyik nagy kedvencem hoztam most Nektek, ami nem más, mint sült céklasaláta, én hetente sütök egy adagot, mert annyira szeretem! A cékla eredeti, édeskés ízét én nagyon kedvelem, ezért ízesíteni épp csak egy löttyintésnyi balzsamecettel szoktam, és én sózni sem sózom, de bátran ízesítsétek kedvetek szerint! Általában adok még hozzá egy kevés fokhagymát, és ennyi. Most friss kakukkfűvel bolondítottam meg, de ez akár el is hagyható.
Pompás kiegészítője sülteknek, vagy akár egy sima ropogós bagettnek is.
Ha mi magunk vásárolunk friss céklát, akkor akár főzni, akár sütni is tudjuk és utána már csak ízesítenünk kell tetszés szerint! (Én sütni jobban szeretem, mint főzni.)




Hozzávalók

6-7 db közepes fej cékla
balzsamecet vagy olívaolaj
1 pici gerezd fokhagyma vékonyan szeletelve
most friss kakukkfű (el is hagyható)

Folyamat

  1. A céklákat megmossuk
  2. A sütőrácsra alufóliát teszünk, rá a céklákat, megszurkáljuk és olivaolajjal meglocsoljuk
  3. Sütőben, alacsony lángon kb. 1 órán keresztül puhára sütjük
  4. Amikor kihűltek a céklák, megpucoljuk őket
  5. Egy tálban vékonyan felszeleteljük, mehet rá az aprított fokhagyma, kevés balzsamecet
  6. Összekeverjük...még finomabb másnap, amikor összeérnek az ízek


2011. április 1., péntek

Almás muffin fahéjjal

Ma nagyon kellemes napom volt....abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy én lehettem a vendég, így csak egy muffint dobtam össze délután és egy frittatat a kertben vadászott csalánból. Nehogymár úgy teljen el egy nap hogy nem dolgozik a sütőm....:) Utóbbiről később. Amúgy is hirtelen vezérelt ötlet volt...mármint csalánt szedni.
Szóval könnyed almás muffint gyártottam csokiforgáccsal a tetején és maradt még egy kis fahéjesszenciám is, úgyhogy feltuningoltam vele a muffinokat. Nálunk ez az egyik kedvenc muffin, krémes...almás...fahéjas... 







Hozzávalók

1 nagyobb vagy 2 kisebb alma kockázva
1 tasak vaníliás cukor
1-1,5 ek citromlé
1 tábla fehér csokoládé + pár kocka a csokiforgácshoz (nyugodtan lecsíphetünk a táblából pár kockát)
18 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 tojás
6 dkg cukor
1 kis doboz natúr joghurt
1 ek dióolaj (sima is lehet)
1 késhegynyi szegfűszeg
2 kk fahéj vagy 1 fahéjrúd
fél ek fahéjesszencia
10 db muffinpapír






Folyamat
  1. A muffinpapírokat a muffinsütő mélyedéseibe tesszük. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, apró kockákra vágjuk. Vaníliás cukorral, citromlével, a fahéjesszenciával és a fűszerekkel felforraljuk, beletördeljük a fehér csokoládét és gyenge tűzön addig kevergetjük míg elolvad. Pár perc alatt krémes ínycsiklandozó masszát kapunk.....erőteljesen fahéjas almadarabkákkal. Kicsit olyan, mint amikor az almalekvárt készítem.
  2. A sütőt előmelegítjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral.
  3. A tojásokat a cukorral, joghurttal és az olajjal felverjük. Gyorsan hozzákeverjük a lisztes elegyet, majd beleforgatjuk a fahéjas/almás masszát.
  4. A tésztát a formákba töltjük. A sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük. Süteményrácson hagyjuk kihűlni.
  5. A muffinok tetejére a félretett csokoládékockákból forgácsot gyártunk és a muffinokra halmozzuk.