Sárgabarackos kuglóf dióval


Nincs mese, ezen a hétvégén már bronz hétvége kérem szépen....úgyhogy csempésztem Nektek ezzel a fotóval egy kis karácsonyi hangulatot. :)
Életemben most először sütöttem kuglófot, a sütőformát is nemrég szereztem be, és magam sem értem, hogy történhetett, de még azt sem vártam meg, hogy kihűljön a formában, már borítottam is egy tányérra és robogtam fotózni, persze miközben kiborítottam a formából, majdnem szétesett...húúhh, szerencsém volt, mert a kapkodásomnak majdnem a készen sült kuglófom látta kárát!!

A kuglóf igazi ünnepi sütemény, az eredeti recept pedig egy kollégám szakácskönyvéből van, ott dió helyett mogyoró szerepel. A cukor mennyisége legközelebb maximum 100 g lesz, főképp, ha a tetejére még csokoládét is olvasztok, de az édesszájúbbak nyugodtan beletehetik a lenti mennyiséget. Nekem egy picit édesebb volt a kelleténél.

Hozzávalók
24 cm-es formához

200 g aszalt sárgabarack
kb. 4 ek durvára darabolt dió
275 g vaj
175 g cukor (legközelebb 100/120 g-ra csökkentve)
1 tasak vaníliás cukor
4 egész tojás
150 g liszt
1 csapott tk sütőpor

liszt és vaj a forma kikenéséhez

A tetejére

100 g fehér csokoládé olvasztva (ebből nyugodtan lehet 2 tábla csokoládé és akkor szépen beteríti a kuglófot, jut még az oldalára is (én most csak a tetejére szerettem volna)
kb. 2 ek durvára darabolt dió

Folyamat

A kuglófformát kivajazzuk és liszttel behintjük.
A vajat gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük. Ha egy picit kihűlt, tálba tesszük, majd robotgéppel habosra keverjük. Apránként belekeverjük a cukrot, a vanilincukrot. Addig keverjük, amíg homogén krémet nem kapunk.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel külön-külön kikeverjük (kb. fél percig).
Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és habverővel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a diót és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot, majd belekeverjük a krémbe.
A tésztát a kuglófformába kanalazzuk és elsimítjuk.
A tésztát sütőbe toljuk és kb. 50 perc alatt, alacsony lángon megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e!)
A tésztát 10 percig hűlni hagyjuk, majd a kuglófot sütőpapírral befedett rácsra borítjuk, úgy hagyjuk kihűlni.
A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a kuglófra locsoljuk, megszórjuk dióval és hagyjuk megszilárdulni.

Megjegyzések

Éva üzenete…
Nagyon guszta lett! Az igazság az hogy nem túl sokszor sütöttem kuglófot. Amikor először kipróbáltam a formát nem volt túl sikeres és elvette a kedvemet a következő próbálkozástól. Nagyon finom lehet így a sárgabarackkal meg a csoki a tetején. Lehet hogy kipróbálom?:-))
Elena üzenete…
Éva!
Én is tartottam tőle egy picit, de azt leszámìtva, hogy kapkodtam és nem vártam meg hogy rendesen kihűljön, más gond nem volt..:)) Szerintem próbáld meg ùjra....!!

Amit megkóstolnátok a héten...