Almás-diós sütemény csokoládéval
Fűszerektől illatos almás kenyérke, mely megköveteli maga mellé a forró itókát....
Hozzávalók
(25X11 cm-es kenyérsütő forma)
175 g puha vaj
100 g cukor
4 tojás, kissé felverve
50 g étcsokoládé reszelve és aprítva
2-3 marék aprított dió
225 g liszt
2 tk sütőpor
3 kisebb alma kockázva
1 kk őrölt fahéj
késhegynyi őrölt gyömbér
1-1,5 ek citromlé
1 tasak vaníliás cukor
porcukor a tetejére
Folyamat
A kenyérsütő formát vékonyan kivajazzuk, az alját sütőpapírral kibéleljük.
Az almákat megmossuk, magházát eltávolítjuk, kockázzuk, majd a citromlével, cukorral, fűszerekkel pár perc alatt összefőzzük és félretesszük.
Az olvasztott vajat a cukorral habosra keverjük.
Folyamatos keverés mellett fokozatosan beledolgozzuk a felvert tojásokat. Ha a massza elkezdene megszilárdulni, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
Beletesszük a csokoládéreszeléket, a diót, beleforgatjuk az almás masszát, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.
A tésztát a formába töltjük.
Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, (hőlégkeveréses gázsütőnél alacsony fokozaton) amíg a süteménybe szúrt fogpiszkálóra már nem tapad a tészta. Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával!
A süteményt a formában 5 percig hagyjuk hűlni, majd süteményrácsra helyezve várjuk, hogy teljesen kihűljön.
Szeletekre vágjuk és tálaljuk. Ízlés szerint meghintjük porcukorral.
Megjegyzések