Pesto petrezselyemből



Akkor, ahogy ígértem, itt is van ez az isteni  pesto. Most épp petrezselyemből, mégpedig azért, mert kicsit nekilendült a petrezselymünk az idén, szerencsénkre...ez nálunk nem olyan nagy probléma, mert nagyon szeretjük. arról nem is beszélve, hogy ilyenkor folyton pirított petrezselymes újburgonyát fogyasztunk...
Most mogyoróval bolondítottam meg....és jól állt neki! 
Ha pestot szeretnénk készíteni, akkor szükségünk van valamilyen olajos magra, mondjuk fenyőmagra......de dióval, tökmaggal vagy mandulával is elkészíthetjük ezt a gyönyörűszép zöld színű finomságot! Egy közepes méretű csatos üveget töltöttem majdnem tele.
A klasszikus pesto bazsalikommal és fenyőmaggal készül....az ügyesebbek mozsárban szokták elkészíteni, olívaolajjal, fenyőmaggal, fokhagymával és sóval zúzzák össze a bazsalikomleveleket....na ez nekem eddig még nem sikerült, szerintem kellene szereznem egy sokkal nagyobb mozsarat, mint ami most van, és úgy megpróbálnom!  
 
Hozzávalók
 
2 jókora marék petrezselyem (kb. 5-6 nagyobb csokor)
parmezán (ne sajnáljuk a pesto-ból, minimum 100 g kell hozzá, a pesto lelke, lágyít a zöld kulimászon, ami a sajt nélkül azért elég erőteljes, aromás ízű lenne)
1 gerezd fokhagyma
100 g pirított földimogyoró (vagy másmilyen olajos mag)
olívaolaj (ezt mindenki ízlése szerint adagolja, az olaj mennyiségétől függően lesz sűrűbb, vagy hígabb a pestonk)
 
 
 
 
Folyamat
 
A petrezselymet megmossuk, a leveleit letépkedjük, majd késes robotgépben a fokhagymával, sóval, parmezánnal, mogyoróval és az olívaolajjal összedolgozzuk.
Belekanalazzuk pl. egy csatos üvegbe, és annyi olajat töltünk még hozzá, hogy lezárja a pesto tetejét. (Így több ideig eláll, tartósítjuk az olajjal!)
Hűtőben tároljuk, szerintem eláll egy darabig, de nálunk kb. 2 hétig tart, mert tésztára, salátába, minestronéba, vagy egyszerűen csak ropogós bagettre locsolva igencsak hamar elfogyasztjuk!  
 
 
 
 

Megjegyzések

Kati üzenete…
Én is készítettem petrezselyem - pestot már sokszor, töbféle maggal(dióval, mogyoróval, napraforgómaggal, lemnaggal, szezámmaggal) meg többféle sajttal is kipróbáltam, nagyon ízlett nekünk mindenik:)
Pisztáciával szeretném még kipróbálni, azt hiszem azzal is nagyon finom lehet:)
Elena üzenete…
Kati, tènyleg a pisztàciàt ki is felejtettem, pedig az is isteni lehet pestoban!
Èn legközelebb megpròbàlom a bazsalikomos verziòt...két kis kezemmel őröket...:D
Elena üzenete…
Azaz őrölve.....:)
Blogkonyha üzenete…
A pesto-ért nem igazán rajongok, nekem nagyon markáns az íze... De petruskából szerintem szeretném... :o)
Elena üzenete…
Hàt igen...petrezselyemből egy fokkal azèrt làgyabb!! :D

Amit megkóstolnátok a héten...