Szárított cukkini fűszerekkel



Cukkini. Az egyik kedvencünk....Úgy néz ki, eddig egyetlen 'bokor' lát el minket, mert azon hatalmas cukkinik nőnek, és még telis-tele van virággal, így szárítottam le télire egy keveset belőlük. Jól jöhet krémlevesekhez, tésztákhoz és még sok finomsághoz!

Jövőre egy hatalmas tálcán fognak aszalódni a nagy melegben, de még az is lehet, hogy felcsiptetem majd őket egy zsinórra....:)
Idén viszont elkéstem a kánikulával, ezért most sütőben száradtak a szeleteket.

Hozzávalók

cukkininként (közepes) kb. fél ek apró szemű tengeri só
fűszerek ízlés szerint (én most szárított bazsalikomot, oregánót, és fokhagymát használtam)

Folyamat

Szeleteljük fel a cukkiniket, én kb. 5 mm-es szeleteket gyártottam, a vékonyabb szeletekkel már volt hogy megjártam, mert nekik nem kell 2 óra aszalás a sütőben, hamarabb elkészülnek!!
Sózzuk be a cukkiniszeleteket, és tegyük félre 24 órára.
Néhány óránként öntsük le alattuk a vizet, ha szükséges, gyakrabban.
Tehetünk a szeletek tetejére nehezéket, hogy még jobban kinyomjuk belőlük a vizet.
Ne öblítsük le!
Az utolsó lecsöpögtetés után szórjuk be a cukkinit különböző illatos fűszerekkel, és rendezzük el a szeleteket egy kiolajozott tepsin.
Tegyük a sütőbe alacsony hőfokra (én a legalacsonyabbra tettem) és szárítsuk 2 órán át, amíg jócskán összezsugorodnak, de még puhák maradnak. Azért nem árt időnként ellenőrizni őket, nehogy megégjenek!
Szedjük ki a szeleteket egy sütőpapírra és hagyjuk kihűlni.
Ezután tegyük befőttesüvegekbe, sötét, hűvös helyen tárolva, akár egy évig is eláll, de le is fagyaszthatjuk őket.
Ha napsütés éri a szeleteket, könnyen elvesztik a színüket.

A fűszereket és a sót is használjuk ízlés szerint! Hasonlóképpen tudunk pl. tököt is szárítani!

Forrás: Jess McCloskey: Finomságok ajándékba

Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...