Focaccia...puglia-i



Bizonyára mindenkinek van olyan étel a tarsolyában, amin simán eléldegélne, hogyha csak azt fogyaszthatná egy életen keresztül......na nekem ilyen a focaccia!! Egyszerűen imádom, ettem már sokfélét, sima fűszerekkel és olívaolajjal is nagyon szeretem, de az egyik kedvenc, az most egyértelműen ez a puglia-i csoda.
Mivel folyamatosan pizzát sütök az aprócska és nagyobb 'pizzaszörnyeknek', ezért a focaccia egy picit elnyomásban van....pedig hát.....

focaccia számos fajtája ismert, ezeket az ízesítès és az elkészítés módja különbözteti meg egymástól. A puglia-i focaccia tetejét koktélparadicsom díszíti, nem kevés oregánó társaságában, a tésztáját pedig az általános összetevőkön kívül (liszt, élesztő, víz) még tört burgonyával is megspékeljük, a végeredmény egy ropogós, mégis puha, nagyon könnyű, levegős tészta.
Szárított élesztőt használtam, annak ellenére, hogy sokszor inkább frisset használok kelt tésztákhoz, de itt annyira jók az arányok, hogy nyugodtan használhatjuk a por élesztőt!
A feltét szerénynek mondható, mégis azt gondolom, nem kell rá semmi más, így nagyszerű, ahogy van!  Már a tészta begyúrásánál eldől, hogy ez bizony nagyon finom lesz...és ezt a gondolatot csak tovább fokozza a sütés alatt, az az isteni finom illat...

Az életben igen, de egyébként itt a blogon nem szoktam ennyit beszélni.....hiába....focaccia a téma! :)




Hozzávalók
eredeti recept szerint a hozzávalók 8 főre vannak megadva, ebben az esetben duplázzuk a mennyiségeket!)

250 g liszt + egy kevés majd a nyújtáshoz
1 tasak (7 g) szárított élesztő
1 tk cukor
kb. fél ek só
2 kisebb burgonya, az enyémek 175 g-ot nyomtak...lemértem :)
2 ek olívaolaj
nem egészen 2 dl langyos víz, melyet apránként adagolunk a tésztához

a tetejére

legalább 10 szem koktélparadicsom (készítettem már San Marzano paradicsommal is, ami hosszúkás és persze nagyobb is, abból elég 5-6 szem)
oregánó
olívaolaj
ízlés szerint nagy szemű tengeri só (én most aprót használtam)




Folyamat

A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót egy nagyobb tálba szitáljuk.
A burgonyákat megmossuk, hámozzuk, felkockázzuk, és kevés sóval pár perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk egy picit kihűlni.
Krumplinyomó vagy villa segítségével összetörjük, hozzáadjuk a lisztes elegyhez, hozzáöntjük az olívaolajat, és a langyos víz adagolásával elkezdjük összedolgozni. Puha tésztát kell gyúrnunk belőle, ha ragad, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük legalább 1 órán keresztül.
Amikor a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, de nem túl vékonyra, én most majdnem tepsi mértetűre nyújtottam, a megmosott, félbevágott koktélparadicsomokat kicsit belenyomkodjuk a tésztába, a belsejével lefelé, megszórjuk oregánóval és sóval, meglocsoljuk olívaolajjal, és még kb. 15 percet hagyjuk kelni.
Utána sütőbe tolhatjuk, és kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. Még melegen tálaljuk, adhatunk mellé egy nagy tál salátát is!

Eredeti recept: Cucina Moderna Oro (2011/80) Tutto pomodoro

Megjegyzések

Babette üzenete…
Ez a krumplis változat biztos finom. Nagyon gusztusos a paradicsommal:)
Elena üzenete…
Babette!
Finom volt.....de még milyen finom!! :))
NYAMMM üzenete…
Úristen mennyire jól néz ki! Biztosan ki fogom próbálni!:)
Elena üzenete…
Zsófi...Hajrá!! :))

Amit megkóstolnátok a héten...