Cheddar rúd sonkával



Már megint sajtos rúd következik a blogon, mivel az apró sósak közül ez az egyik kedvenc nálunk, így folyamatosan kísérletezgetem újabb ízesítéssel....ez azt jelenti, hogy valószínűleg lesz még a blogon hasonló recept, mindig más és más ízbe öltöztetve! :)
Az ötletet egyébként Nyammm adta, a medvehagymás-chilis-cheddar sajtos pogácsájával....de mivel medvehagymás-ricottás pogácsát sütöttem már egy párszor mostanában, és pogiból igencsak túlettük magunkat az utóbbi időben, így maradt a cheddar sajt sajtos rúdba csempészése. Szuper ötlet volt.....


Hozzávalók

a tésztához

1 kocka (250 g) margarin (Rama)
6 ek red cheddar reszelve (Én egy 200 g-os cheddar tömböt vásároltam, amiből egész pontosan 45 g maradt meg, a többit hozzáreszeltem a sós rúdhoz!)...a maradék pedig a reggeli omlettbe került..:)
1 kis doboz (140 g) natúr joghurt
40 dkg liszt
1 tk só

a tetejére

1 egész tojás a kenéshez
80 g szárított sonka kockázva/csíkozva
kb. 6 ek reszelt cheddar


 


Folyamat

Egy nagyobb tálba lisztet szitálunk, elkeverjük benne a sót.
A kockára vágott margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk és elkeverjük benne a reszelt cheddart, majd az egészhez keverünk egy doboz joghurtot.
Egynemű tésztát gyúrunk belőle, folpackba csomagoljuk a gombócot, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A gombócot megfelezzük, majd az egyiket lisztezett deszkán sütőlemezzel azonos méretűre nyújtjuk.
Kibéleljük sütőpapírral a sütőlemezt, áthelyezzük rá a tésztát, derelyevágóval/vagy éles késsel kb. 1 centis csíkokra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a kockázott/csíkozott sonkával.
Előmelegített sütőben kb. 5-10 perc alatt rápirítjuk a sonkát, majd kivesszük a sütőből, és megszórjuk reszelt chedarral, újra sütőbe toljuk kb. még 10-15 percre. Ezalatt az idő alatt szép aranybarna lesz a sajtos rúd, a cheddar is ráolvad a sonkára, de vigyázzunk, hogy ne égessük rá a sajtot!
A másik tészta gombóccal is hasonlóan járjunk el, a sütéshez viszont már kevesebb idő is elég lesz!


Megjegyzések

Kati üzenete…
Csodás, sosem ettem még igaz ilyen sajtot, de nagyon mutatós:)
Elena üzenete…
Kati, érdemes kipróbálni! :)
NYAMMM üzenete…
Szuper fotók:) Isteni lehet ez is, ki fogom próbálni:)
Elena üzenete…
Zsófi! Köszi, valóban nagyon eteti magàt! :))

Amit megkóstolnátok a héten...