Kakukkfűvel ízesített olaj



Nem tudom, hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a kakukkfüvet. Mindig szárítok le télire egy nagy adaggal, ilyenkor pedig frissen 'szüretelem' a kertből..Az egyik kedvenc fűszernövényem, és elég sokat is használom. A kertben három helyen is terem, és annyira szépek, zöldek és illatosak, hogy úgy gondoltam, itt az ideje elkészítenem ezt a fűszeres olajat, amit aztán majd locsolhatok jó sok finomságra. Addig is érlelődő-pihenő stádiumban van, 2 hétig rá sem nézek, csak néha megmozgatom az üveget...na de majd utána...locsolom mindenre, legfőképp újburgonyára, sült csibére, pizzára, ropogós bagettre és még ezer dologra. Most csak egy kis üveggel készítettem (kb. 3-4 decis) mert még szereznem kell üvegeket, tervben van egy rozmaringos olaj is, valamint egy pikáns pizzaolaj.




Hozzávalók
Kb. 3-4 decis üveghez

Semmi másra nincs szükségünk, mint illatos friss és szárított kakukkfűre, olívaolajra és egy üvegcsére!

1 nagyobb csokor friss kakukkfű
olívaolaj - most kb. 300-400 ml, egyébként pedig az üvegcsénkhez mérten adagoljuk az olajat
(ügyeljünk, hogy az olaj ellepje az üvegbe dugdosott kakukkfűágakat is!)
2 tk szárított kakukkfű
kb. 3-4 kakukkfűág

kevés só és víz a blansírozáshoz

(Ízesített olaj készítésénél, nyugodtan lehetünk kreatívak, a lentebb említett könyv szerint általában kezdő lépésként 150 g friss levélhez, ághoz számoljunk 480 ml olívaolajat, de valójában minél több a zöldfűszer, annál intenzívebb az íz, tehát ízlésünk és fantáziánk szerint tegyünk az olajhoz bőségesen a fűszernövényekből, hiszen minél aromásabb, annál jobb!!!)




Folyamat

Tépkedjük le a kakukkfűleveleket. egy fazékban forraljunk vizet kevés sóval, és blansírozzuk a levélkéket 5 percig. Ezután szűrőkanál segítségével tegyük át jeges vízbe.
A blansírozott, lecsepegtetett levélkéket és a szárított kakukkfüvet tegyük egy tiszta sterilizált üvegbe.
Tegyünk bele díszítésnek pár kakukkfűágat.
Öntsük rá az olívaolajat, majd zárjuk le az üveget.
Hagyjuk pihenni legalább 2 hétig, mielőtt használnánk, és ne tegyük túl meleg, napsütötte helyre.
Az érlelés ideje alatt időnként forgassuk meg az üveget, hogy a fűszerek megmozduljanak, ezáltal az ízek jobban átjárják az olajat.
Az olaj steril üvegben, hűvös és sötét helyen tárolva három hónapig eltartható.
Ízlés szerint, 2 hét múlva át is szűrhetjük akár az olajat..

Ötletadó...
"Még intenzívebbé tehetjük az olaj ízét, ha a blansírozott leveleket pépesítjük, majd szűrőn vagy muszlinanyagon átpasszírozzuk, és ezt a pépet keverjük az olajhoz, amitől gyönyörű zöld színt kap,és így levéldarabkák sem lesznek benne!" (Forrás: Jess McCloskey:Finomságok ajándékba)




Megjegyzések

Babette üzenete…
Egyet ért ek! Én is nagyon szeretem! Az enyémet Pamacs kutyám már eltette....nem, nem télire, hanem a komposztra:((( Az összeset megrágta, kikaparta:D
Elena üzenete…
Hàt ez a Pamacs kutyus.....:)))

Amit megkóstolnátok a héten...