Vaníliás kifli



Ki szereti a vaníliás kiflit apró kis fekete pöttyökkel? Mert a tésztához természetesen hozzámorzsoljuk egy rúd vanília magját, és naná, hogy belekanalazunk egy kis házi vaníliás cukrot, hogy végül ez a kifli valóban vaníliás kifli lehessen! A helyzet az, hogy amióta tulajdonomban vannak ezek a jópofa 'kifli-formák' azóta sűrűn gyártom ezeket az apróságokat, és még gyártani is fogom, készíthetnék mondjuk fahéjasat, narancsosat, csokisat, töltöttet..stb., na majd szép sorjában.
A jó hír az, hogy holnap is érkezem....remélhetőleg sóssal is....de persze édes is készül, mint mindig....

Hozzávalók

25 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
10 dkg darált mandula
1 ek vaníliás cukor + egy kevés a hintéshez
1 rúd vanília kikapart magja

Folyamat

A vaníliarudat egy éles késsel félbehasítjuk, és a benne található apró magokat a porcukorral elmorzsoljuk.
Egy tálba lisztet szitálunk, hozzáadjuk a kockázott vajat, a darált mandulát, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
Pár perc alatt összegyúrjuk a hozzávalókat.
Ha van ilyen formánk, akkor kivajazzuk őket, a tésztából lecsípett gombócokat pedig szépen beletöltjük a formákba.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd kiborítjuk a formából.
Még melegen beleforgatjuk vaníliás cukorba. Légmentes dobozban tároljuk...ha maradna..
Ha nincs ilyen formánk, akkor lisztes kézzel, a lecsípett gombócokból kifliket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük, és őket is megforgatjuk a vaníliás cukorban!
A pontos darabszámot sajnos nem tudom, mert már nem először tűnik el a cetlim, amire szorgosan jegyzetelgetek....:)

Forrás: Horváth Ilona
(kiegészítve pár apró szösszenettel)


Megjegyzések

Nyammm üzenete…
Isteni fotók:) Na meg ez a tányér....A kiflikről meg ne is beszéljünk, hanem faljuk:)
mozzarelli üzenete…
Zsófi! :DD

Éljen a vaníliás kifli!!!
Babette üzenete…
Én az apró kis szösszeneteket szeretem a legjobban....:D
Gyönyörűséges készleted van!
mozzarelli üzenete…
:DD Babette, én is nagyon szeretem ezt a készletet....hát még a vaníliás kiflit..:)

Amit megkóstolnátok a héten...