Vakond torta....1 éves a Mozzarelli blog!
Ünnepi tortára fel!! Eljött kérem szépen ez a pillanat is, tavaly egészen hirtelen jött ötletként elkezdtem írni a Mozzarelli blogot, amit a Fb oldalra feltöltött pár konyhai 'fotó-kísérlet' előzött meg...nem szeretnék statisztikákkal, oldal letöltéssel és egyéb számadattal senkit sem traktálni....egyszerűen csak főzőcskézek, de leginkább sütögetek továbbra is, a fotómasinám mindennapi kellékemmé kezd válni, és kattintgatok, amerre csak visz az utam.. :)) Egy kedves Olvasóm írta nekem, hogy sokszor csak azért kukkant be a blogra, hogy megnézze a fényképeket....hááát, ez annyira, de annyira jól esik, köszönöm szépen!! Azért néha egy-egy sütit is érdemes ám elkészíteni!! :)
Ami a legfontosabb....jó érzés hogy olvasgattok....de még mennyire jó!! Itt és a Fb oldalon is köszönöm az eddigi kommenteket, véleményeket, az Olvasóimnak és blog látogatóimnak pedig küldök egy-egy szeletet ebből a habos gúlából!!
A torta habos és gyümölcsös...ja, és nem tudtam ellenállni az epernek, muszáj volt vennem egy dobozzal, annyira szépek voltak! Tavasz, már nagyon vártalak, a piaci standok majd újra szép színesek lesznek, fantasztikus zöldségek és gyümölcsök fognak egymás hegyén-hátán roskadozni..ejjhha de jó is lesz!
Hozzávalók
26 cm-es kapcsos tortaformához
A kevert tésztához
4 tojásfehérje
csipetnyi só
125 g vaj olvasztva
125 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
4 tojássárgája
150 g liszt
2 csapott tk sütőpor
100 g darált mandula
100 g csokoládé olvasztva (60 g ét/40 g fehér csokoládé)
A töltelékhez
250 g friss eper szeletelve
500 ml tejszín
2 tasak habfixáló
1 tasak vaníliás cukor
kb. 2 ek cukor
kb. fél ek citromlé
250 g túró
1 citrom reszelt héja
1 tk citromlé
kb. 2 ek porcukor
Folyamat
1. A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük.
3. A vajat a kockára tördelt csokoládéval gőz fölött kis lángon megolvasztjuk, a tűzről lehúzva megvárjuk, míg kihűl, tálba öntjük, és habverővel közepes fokozaton hozzákeverjük a kétféle cukrot.
4. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyikkel külön-külön kikeverjük.
5. Tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, és a darált mandulát. A száraz hozzávalókat két részletben a krémhez keverjük.
6. A tojáshabot két részletben a krémbe vegyítjük, majd a tésztát a formába kanalazzuk.
7. Előmelegített sütőben, alacsony lángon kb. 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük!
8. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd a tészta szélét késpengével meglazítjuk, a tortát tálra borítjuk.
9. A szélétől kb. 1 cm-re kés hegyével bejelölünk egy kört, majd a torta közepét kb. 1 centi mélyen kanállal kiemeljük, a jelzett szélig! A kiemelt tésztát egy tálban kézzel összemorzsoljuk, és ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne fogyasszuk el magában...:)
10. A megmosott és lecsepegtetett epret felszeleteljük, a túrót a porcukorral, citrom héjával és citromlével ízesítjük. A tejszínt a kétféle cukorral, citromlével és a habfixálóval kemény habbá verjük.
11. A torta alját megkenjük a túróval, kibéleljük a szeletelt eperrel, majd a habtejszínt a gyümölcsrétegre halmozzuk úgy, hogy középen púpos legyen.
12. Megszórjuk a piskótamorzsával, kissé bele is nyomkodjuk a krémbe, majd a kész gúlát legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Megjegyzések
Nagyon kívánatos lett a vakondtúrásod! Részletesen leírtad, lehet, hogy egyszer én is nekiveselkedek.
Egy ilyen szelet epres - habos tortát szívesen elfogadnék:)
Remek fotók!
Igyekszem ebben az évben is sok finomsággal és szép fotókkal szolgálni!