Crostata ricottával és eperrel



Vásárlás közben mostanában mindig arra kanyarodom, amerre az eper található. A fagyasztóból már a múltkor kirámoltam az utolsó megmentett készletet is, és már nagyon várom az igazi, földi, illatos és zamatos epret! Elkészült a tavaszi zöldség és gyümölcs listám, a listán azok a finomságok találhatók, amikre azonnal lecsapok majd, ha feltünnek a piacon.....mint pl. a medvehagyma, lelki szemeim előtt már sül belőle a pogácsa, zsömle, listás a rebarbara is, na belőle pitét is szeretnék, lekvárt is, kompótot és krémlevest is egy kis eperrel kombinálva...

A tortát tegnap este készítettem, mert a mai napra egész napos kertészkedés volt ütemezve, és végre lekentem pár fa árut is fotó dekornak, amit már jó pár hónapja tervezek, persze még mindig nem végeztem velük! És hát az idő....na az idő, az csodaszép volt, tökéletesen passzolt hozzá ez a ricottával bolondított torta, tetején az egészben hagyott eperrel.
A tésztát Jamie Oliver könyvéből szedtem, remek kis torta alap, ajánlom figyelmetekbe! A többit improvizáltam, a már említett ricottát és habtejszínt hoztam krémnek, és a maradék eperdzsemet is elhasználtam a hűtőből, így azt hiszem készen állok friss lekvárral megtölteni a polcon sorakozó üres üvegeimet!!

Hozzávalók
28 cm átmérőjű pite formához

Az omlós tésztához

125 g puha vaj
100 g porcukor
egy csipet só
255 g búza liszt
fél citrom lereszelt héja
2 nagyobb tojássárgája
2 ek hideg tej vagy víz

kb. 5-6 ek eperlekvár

A tetejére

500 g eper
kb. 2-3 ek szeletelt pörkölt mandula

A ricotta ízesítése

kb. 2 ek porcukor
250 g ricotta
1 közepes citrom lereszelt héja
kb. 1 ek citromlé
Itt is ízesíthetünk saját ízlésünk szerint, ha édesszájúbbak vagyunk, akkor tegyünk hozzá több cukrot, de a lekvár is édes...ugyebár, ezt ne felejtsük!

A habhoz

2 tasak (10 g) habfixáló
400 ml habtejszín
1 ek kristálycukor (vagy több, ezt is kóstoljuk meg)





Folyamat

1. Vajazzunk ki egy 28 cm átmérőjű pite/torta sütőformát.
2. A tészta elkészítéséhez keverjük krémmé a vajat, a cukrot és a sót, gyúrjuk össze a liszttel, a reszelt citromhéjjal és a két tojássárgájával. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsük fel hideg tejjel vagy vízzel. Dolgozzuk golyóbissá a tésztát, azután egy lisztezett deszkán gyorsan gyúrjuk át. Ne sokáig, mert akkor túl rugalmas és gumiszerű lesz, nem pedig omlós és laza.
3. A tésztát csomagoljuk folpackba és legalább 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
4. Béleljünk ki vele egy tortaformát, villával szúrkáljuk meg pár helyen. Az eredeti recept szerint ezután tegyük fagyasztóba egy órára, és utána süssük meg, de én ezt most elhagytam, és közvetlen a hűtőből kivéve már sütöttem is! 
4. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt világos aranyszínűre sütjük.
5. A krémhez egy tálban a ricottát összedolgozzuk a porcukorral, citromlével és citromhéjjal.
6. Egy másik tálban a habtejszínt felverjük a habfixálóval, citromlével és a cukorral.
7. Óvatosan belekeverjük a citromos ricottás krémbe. A torta alját megkenjük az eperlekvárral, ráterítjük a krémet, rápakoljuk az epret, megszórjuk a pörkölt szeletelt mandulával és fogyasztásig hűtőben tároljuk.  
Az epret én most nem szeleteltem fel, pár szemet félbevágtam, a többit pedig hanyagul a krémre pakoltam. :)



Megjegyzések

Emi üzenete…
Gyönyörű szép! Nyálcsorgatóan friss és zamatos:) Szívesen megkóstolnék belőle 1,2... szeletet:)
mozzarelli üzenete…
Emi!!

Köszönöm szépen!
Még akad pár szelet...:))
Erika üzenete…
Tényleg nagyon guszta, szépek a fotók is!
Beastie üzenete…
Pazar! A tészta szinte teljesen ugyanaz mint nálunk a csokitortánál. Élettel pedig őrületes jó lehet
mozzarelli üzenete…
Erika! Beastie! Köszönöm! :)
Beastie!
A tészta valóban fantasztikus!!

Amit megkóstolnátok a héten...