Almás sütemény forró csokoládéval



Milyen sütemény készüljön almából?? Agyalok rajta pár hete, és ezennel a kérdés megoldva, azaz megsütve! 
Átlapoztam a Cucina Moderna friss márciusi számát, és majdnem az újság végén található egy almás recept, eldugva, kis helyen....A sütemény az elfogyasztott szelet után azonnal bekerült a családi kedvencek közé, az alma mellett narancs is van benne, amitől a torta egészen különleges lesz, bár nekem magamtól eszembe nem jutott volna narancsot tenni az alma mellé, de meg kell állapítanom, hogy nagyon jó így együtt, a recept pedig úgy tökéletes ahogy van!
A forró csokoládén kívül tálalhatjuk még pudinggal, vagy készíthetünk hozzá forró fehér csokoládét vaníliával!




Hozzávalók
30X20 cm tepsihez

150 g búza liszt
1 egész tojás
1 tojás sárgája
80 g cukor
60 g darabolt dió
1 narancs
50 ml tej
1-1,5 tk sütőpor (eredetileg egy tasak)
3-4 alma
fél citrom leve
1 tasak vaníliás cukor
kevés vaj a tetejére

A csokoládé mártáshoz

eredeti recept szerint
80 g cukor
80 g kakaó
30 g étkezési keményítő
800 ml tej

Ahogyan én készítettem

100 g tejcsokoládé
100 g étcsokoládé
kb. 3-4 ek tej/esetleg tejszín
A tejet mindenki ízlés szerint keverje a már megolvasztott csokoládéhoz, több tejjel hígabb lesz az öntet! 

Folyamat

1. Egy egész tojást, és egy tojás sárgáját a cukorral habosra verjük.
2. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a narancsot félbevágjuk, az egyik felének kifacsarjuk a levét, a másik fél narancshúst felkockázzuk, majd hozzáadjuk a cukros-tojásos habhoz.
3. A tejet és a darabolt diót is belekeverjük a tésztába, majd a kivajazott tepsibe öntjük.
4. Az almákat megmossuk, a két végén mindegyiket levágjuk, meghámozzuk, majd vékonyan szeleteljük.
5. A szeletelt almát meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a vaníliás cukorral, majd kézzel összeforgatjuk.
6. Az alma szeleteket rápakoljuk a tepsiben lévő tészta tetejére, rávagdosunk egy kevés vaj forgácsot, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, addig elkészíthetjük az öntetet. 
7. Az öntethez felolvasztjuk a kétféle csokoládét, és hozzákeverjük a tejet. Még forrón meglocsoljuk az almás szeletet!
8. Az eredeti recept szerint a tejet, kakaóport, keményítőt és a cukrot összemelegítjük. 



Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...