Medvehagymás vaj



FONTOS!!! Létrejött egy új gyűjtőoldal http://gasztro-blogok.blogspot.com/ ezentúl itt is nézelődhettek finomságok után kutatva, számos nagyszerű blog mellett, többek között eme blog is megtalálható az oldalon!! :)


Végre sikerült kifosztanom egy zöldségest, két szép nagy csokor medvehagymával, ami a korai tavasz egyik jellegzetes növénye. Tavaly csak egy omlett erejéig voltam aktív, idén viszont résen vagyok, mert sajnos rövid ideig, csupán pár hétig élvezhetjük ennek a hagyma illatú növénykének a jelenlétét. Érdemes változatosan felhasználni, nem mellékesen rengeteg pozitív tulajdonsággal bír, egészségünket tekintve!
Vannak ismertebb lelőhelyei, pl. Orfű, ahol minden évben megrendezik a Medvehagyma Fesztivált, de itt a Vértesben is van állítólag gyűjtőhely, ahol előfordul, ott hatalmas zöld szőnyeg borítja az erdőt, és fokhagyma illattal van tele a levegő.


A csokor


Fagyasztva és szárítva is tudunk belőle raktározni, arra az időre, amikor már nem szerezhető be! Változatosan tudjuk hasznosítani, hiszen készíthető belőle krémleves, fűszeres krém, pesto és pogácsa, hogy csak egy pár finomságot említsek..

!! Ha a környezetünkben is fellelhető a medvehagyma és önállóan adódna kedvünk szüretelni, akkor legyünk nagyon óvatosak...."sajnos minden évben történik haláleset, mert a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével!!!!!..."


Most egy nagyon egyszerű fűszeres vajat készítettem, ami ropogós bagettre kenve mennyei...A bejegyzés címe lehetett volna akár az is: Hogyan dobjunk fel egy sima vajat házilag? Hát így!! Semmi másra nincs szükségünk, mint fűszerekre és fűszernövényekre, és készíthetünk pár különleges ízesítésű vajat. Citromhéjjal és kaporral például nagyszerű fűszervajat kreálhatunk halakhoz, bazsalikommal és fokhagymával ízesített vajjal az olaszos jellegű tésztánk alá tehetünk egy karikával! A vajat túróval is helyettesíthetjük, és ha nagyon lelkesek vagyunk, akkor készíthetünk akár házilag is vajat, már nekem is tervben van egy ideje!!




Hozzávalók

200 g vaj
(most LURPAK dán sózatlan vaj)
kb. 3-4 ek aprított medvehagyma

(ízlés szerint bors)


Folyamat

A szobahőmérsékletű vajat egy tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra aprított medvehagymát, sózzuk, igény szerint borsózzuk, majd alaposan összekeverjük.
A kezünkkel két hengert formázunk, majd egyenként egy selyempapírba/sütőpapírba tekerjük őket és hűtőbe tesszük.


Megjegyzések

Adél (Afraa) üzenete…
Hú, de jó!
Köszi a hasznos infókat is.
Hamarosan azt hiszem, ez is kipróbálásra kerül :)

(megjegyzem a brownie FANTASZTIKUS volt :) )
Babette üzenete…
Ohó! Látom te is leszüretelted a zöldséges ültetvényét! Én nem bírtam kivárni a vajas cuccot! Megkentem a zsömiket, oszt rászórtam a vagdalt hagymát:DDD
Elena üzenete…
Adél!

Szerintem érdemes elkészíteni, nagyon egyszerű, nem is recept, inkább csak ötlet arra, mi mindent kihozhatsz egy adag sima vajból, mint pl. ezt a medvehagymás változatot is! Remélem ez is hasonlóképpen ízleni fog, mint a brownie...:))

Babette!

:)) Az ízvilágán nem hiszem hogy rontott volna...sőőőt!! És te abszolut friss felhasználó vagy!! :DD

Amit megkóstolnátok a héten...