Falafel

 
 
 
 
Arab utcai árusok, étkezdék igen népszerű étele a falafel, másnéven csicseriborsó fasírt vagy golyó. Vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják, sok helyen pitában tálalják zöldségekkel. Mi is salátával fogyasztottuk, de a pita most elmaradt...Készítettem hozzá egy fűszeres joghurtos öntetet mártogatónak. Egyre inkább szeretem ételek mellé az önteteteket, mártogatókat, lassan ott tartok, hogy mostmár egy sima sült burgonyát is rendszeresen feldobok egy pikánsabb mártogatóssal.
 
 


Most konzerv csicseriborsót használtam, aminek nagy előnye, hogy sokkal hamarabb el készül az étel, másképp a csicserit, mielőtt felhasználnánk, egész éjszakára be kell áztatni, másnap pedig alacsony hőfokon puhára főzni, és csak utána kezdhetünk el vele dolgozni.
A falafelt ízlés szerint készíthetjük fűszeresebbre is, érdemes a krémet közben kóstolgatni, mert így könnyen eltalálhatjuk a számunkra megfelelő ízesítést! Pikánsabb, fűszeresebb ízvilágot kedvelő társunknak bátran használjuk ezeket a nagyszerű fűszereket! A koriander nagyon kellemes a csicseriborsóval együtt, a kurkumával viszont én általában óvatosabban bánok.

Hozzávalók

400 g csicseriborsó konzerv
1-2 ducibb zúzott gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma fele
pár szem koriandermag
ha van lehetőségünk rá, akkor inkább 2 ek frissen vágott koriander!
1 kis csokor petrezselyem levele
1 mk őrölt kömény
1 mk őrölt kurkuma

1 tojás
kb. 2 ek zsemlemorzsa

Joghurtos öntethez

1 kis doboz natúr joghurt (140 g)
1 kisebb zúzott gerezd fokhagyma/helyette tehetünk hozzá újhagymát is karikázva
fél ek friss petrezselyem aprítva
egy késhegynyi őrölt koriander vagy 1 fél ek friss koriander aprítva
pár csepp olívaolaj a tetejére

A hozzávalók mennyiségén ízlés szerint lehet változtatni, lehet pikánsabb vagy lágyabb az öntet!
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek még jobban összeérjenek!! Ha pitával készítjük a falafelt, nyugodtan meglocsolhatjuk ezzel az öntettel!




 
Folyamat
1. A csicseriborsót alaposan leöblítjük, és lecsepegtetjük, majd a fokhagymával, vöröshagymával, petrezselyemmel, koriandermaggal, őrölt kurkumával, őrölt köménnyel, sóval egy késes robotgépben párszor simára turmixoljuk. (Időnként a robotgép oldaláról ütögessük le a krémet).
2. A csicseriborsós krémet egy tálba kanalazzuk, kézzel elkeverjük benne a tojást, majd hozzáöntjük a zsemlemorzsát, kb. annyit, amennyit felvesz a krém, átgyúrjuk a masszát, és kisebb golyókat formázunk belőle.
3. Egy lábasban olajat forrósítunk és a forró olajban pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve csepegtessük le róla az olajat.
4. A mártogatóshoz a joghurtot egy tálba öntjük, majd az összes hozzávalóval elkeverjük, a végén pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, és fogyasztásig hűtőben tartjuk.

   

Megjegyzések

Nelli üzenete…
Tetszik nagyon a recepted.:)A kisfiam nagyon szereti, éppen ezt vacsorázott ma is.:)
Elena üzenete…
Nelli!

A kisfiadnak nagyon jò ízlése van! :)))
Babette üzenete…
Én eddig még nem készítettem, csak étteremben ettem...ki kellene próbálnom?
Elena üzenete…
Babette!
Szerintem egyszer mindenképp próbáld ki!! :)

Amit megkóstolnátok a héten...