Burgonyagerezdek pirított fokhagymás mártással



Az imént tettem be a hűtőbe a megkelt briós tésztát, az lesz a sorsa, hogy holnap reggel azonnal megsütöm!! A túrós tarte is a hűtőben lapul, szó szerint, mert a család már lelkesen szeletelte volna....áááá...nem úgy van ám az..(a túró egyébként egészen különleges ízt kapott)!

Addig viszont ismét egy kis 'sósság', amiről csak annyit, hogy önmagában is tökéletesen megállja a helyét, de miközben készítettem, végig az járt a fejemben, hogy egy ropogósra sütött fokhagymás sülttel kiegészítve, igazán pompás ebéd kanyarintható belőle!!

Hozzávalók

kb. 4-5 közepes burgonya
kb. 2 ek olívaolaj
1 duci gerezd fokhagyma felszeletelve


Mártás

2 közepes fej fokhagyma gerezdekre szedve
kb. 1 ek olívaolaj

5 ek tejföl
4 ek majonéz
pirospaprika ízlés szerint





Folyamat

Érdemes először a mártással kezdeni, így amíg a burgonyát sütjük, hideg helyen van ideje lehűlni!

1. A mártáshoz a fokhagymagerezdeket egy tepsibe tesszük, rácsorgatjuk az olívaolajat, és a gerezdeket alaposan megforgatjuk benne.
2. A fokhagymát a sütőben (közepes lángon) kb. 15-20 perc alatt puhára sütjük, utána kivesszük a sütőből, és hagyjuk langyosra hűlni.
3. A sült fokhagymagerezdeket kinyomjuk a héjából, vágódeszkára halmozzuk és megsózzuk. Villával pasztává nyomkodjuk, majd egy tálba tesszük.
4. Tejfölt és majonézt keverünk hozzá, sóval és pirospaprikával ízesítjük. Egy kevés olíavolajat löttyintünk rá, majd tálalásig letakarva, hideg helyen tároljuk.

5. A burgonyát alaposan megmossuk, félbevágjuk, a feleket pedig még két/három gerezdre vágjuk.
A legegyszerűbb ha tepsibe sorakoztatjuk a burgonyagerezdeket, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a szeletelt fokhagymával, sóval, összekeverjük, és kb. 40-50 perc alatt ropogósra sütjük.
A burgonyát ha előfőzzük, és utána tesszük a tepsibe, még hamarabb megsül!!


Megjegyzések

Babette üzenete…
Szóval sültkrumpli? Nem csodálom, ha a szték is a gondolataid közé keveredett:)))
Elena üzenete…
Hirtelen elgondolkoztam a sztéken....:)))

Amit megkóstolnátok a héten...