2011. június 27., hétfő

Parmezános-rozmaringos rudak








Lássuk csak.....este tésztát bekever....folpackba csomagol....én a szokott helyemen, tészta pedig a hűtőben pihen egész éjjel, reggel frissen és üdén tésztát kinyújt......kertbe kirohan, illedelmesen elkér pár friss levelet a rozmaringbokortól....sütőt beizzít.....na, valahogy így készülnek errefelé a sós rudak...
Huhh, ez a parmezános-rozmaringos verzió isteni......eddig mindig csak sima sajtosat készítettem, nem is értem miért??
Több hónapos kisérletezés eredménye a mostani recept...ezt elvettem, azt hozzáadtam. A jelenlegi verzióval elégedett vagyok. Sokan készítik tejföllel, én is próbálkoztam vele, de aztán maradtam a joghurtnál.

Hozzávalók a tésztához (kb. 40 darab)

1 Rama kocka margarin
3-4 ek púpozott reszelt parmezán
1 kis dobozos natúr joghurt (140 g)
40 dkg liszt
1 tk só

A tetejére
1 tojás felverve a kenéshez
aprított friss rozmaring
kevés reszelt parmezán




 
Folyamat

A tészta hozzávalóit előző este is bekeverhetjük, ha viszont frissen melegében készítjük, akkor is pihentetni kell egy órát a hűtőben.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk (könnyebb a dolgunk ha egy deszkán gyúrjuk össze a hozzávalókat) elkeverjük benne a sót.
A kockára vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel.
Hozzáadjuk és elkeverjük benne a reszelt parmezánt, majd az egészhez keverünk egy doboz joghurtot.
Egynemű tésztát gyúrunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
A gombócot megfelezzük, majd az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. a sütőlemezzel azonos méretre.
Kibéleljük sütőpapírral a sütőlemezt, áthelyezzük rá a tésztát, derelyevágóval vagy egy éles késsel kb. 1 centis csíkokra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk rozmaringgal és parmezánnal, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, viszont a sütéshez már kevesebb idő is elegendő.

 


Focaccia sülthagymával és kakukkfűvel



Focaccia..................ha majd pár év múlva egy fülledt nyári estén a barátaimmal netán nosztalgiázni támadna kedvünk, már most tudom...focacciát fogunk készíteni....rengeteg focacciát, mindenféle varázslatos és illatos feltéttel....aztán kinyitunk egy üveg (valószínűleg édes) bort, kitelepedünk a teraszra és....és újra álmodunk együtt....! :)

Íme, az első és egyik kedvenc feltétem....aki eddig még csak 'nyersen' fogyasztotta a lilahagymát, az feltétlen kóstolja meg sütve is! Oké, nyersen is finom, nagy kedvencem nekem is....na de sütve...egyszerűen isteni: édeskésen könnyű..és illatos!! Nagy kedvencem elég régi könyvében található a recept ezzel a feltéttel, ami a többször kipróbált és bevált kategóriába lépett elő! (Jamie Oliver/A pucér szakács)

Tészta receptje ITT: http://insalatadipolpo.blogspot.com/2011/04/focaccia-fuszerekkel.html

Hozzávalók a feltéthez

3 közepes méretű lilahagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 marék friss kakukkfű
extra szűz olívaolaj
kb. 2-3 tk fehér vagy vörösborecet

ízlés szerint, kevés őrölt bors

Folyamat

A lilahagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, amilyen vékonyra csak tudjuk.
Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, rádobjuk az aprított fokhagymát, a kakukkfűlevelet és a szeletelt lilahagymát. Sózzuk, és nagy lángon, állandó kevergetés mellett hagyjuk a hagymát üvegesedni, de vigyázzunk hogy ne barnuljon meg!
Felöntjük 3 teáskanálnyi borecettel (nálam most fehér), kicsit összerottyantjuk, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk, majd ráhalmozzuk az előkészített focacciára, nyakon öntjük olívaolajjal és előmelegített sütőben megsütjük.




 

2011. június 24., péntek

Cseresznyés - túrós leveles

A sárgabarackos leveles cseresznyés változata. Hmmm...nem tudom melyik ízlett jobban, a cseresznyésre csokoládécseppet dobáltam, a barackosra pedig szeletelt mandulát. Szerintem mindkettő igényes kiegészítőt kapott...
A receptet nem írom le megint, mert egy az egyben ugyanaz mint a barackosé, ez alól kivétel a gyümölcs, (mert az most cseresznye) de akár másfajta gyümölccsel is elkészíthető...lássuk csak, éppen most aktuálisak pl. málna, ribizli, áfonya és eper.

 

A cseresznye még mindig a kert végében található cseresznyefáról való, bár, mostmár kissé meg van szegény kopasztva, a héten még a szomszéd is áthozta az égig érő létráját, amivel az eddig elérhetetlen szemek is elérhető távolságba kerültek, úgyhogy ő is megtömhette cserkóval a hátizsákját.



A sárgabarackos levelest ITT találjátok!

Sárgabarackos - túrós leveles



Ma semmi normálisat nem ettem, ezen a levelesen éltem és a  cseresznyés változaton, no meg a málnabokron....estére már éreztem, hogy mostmár jöhetne valami sós is...
Ez az idei első sárgabarackom, még tervben van belőle: lekvár, sütemény és még menet közben kitalált dolgok készítése.
Persze terveik mindig vannak..jó lenne egy kis szabadidőőőő!

Hozzávalók
A Tante Fanny leveles tésztából összesen két csík lesz

200 ml tej
fél tasak vaníliaízű pudingpor
50 g kristálycukor
200 g túró
50 g porcukor
1 csomag leveles tészta (Tante Fanny)
1 db tojás
kb. 400 g sárgabarack
kevés szeletelt mandula a tetejére
porcukor a szóráshoz





Folyamat

A krémhez keverjük simára a tejet a pudingporral és a kristálycukorral. Én véletlenül elnéztem és 1 tasak pudingport kevertem össze, ezért nekem több lett a töltelékem is, így maradt meg egy kevéske.
Pár perc alatt főzzünk belőle sűrű krémet, és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk kihűlni. Végül dolgozzuk bele a túrót és a porcukrot.
A barackot mossuk és tisztítsuk meg, magozzuk ki, és vágjuk fel vékony szeletekre.
Eredeti recept azt írta, hogy a leveles tésztát nyújtsam ki 30X40 cm-es téglalappá, majd vágjam ketté úgy, hogy két 15X40 cm-es darabot kapjak. (Én bevallom, fogtam a leveles tésztát, lazán kitekertem és függőleges irányban a hosszabb rész felé, félbevágtam).
Ugyanígy a hosszabb oldalukból vágjunk le 2-2 vékony (kb. 1 centis) csíkot. A tésztaszéleket kenjük meg a felvert tojással. Tapasszuk rájuk a levágott csíkokat (ez úgy a legkönnyebb, ha egyszerűen csak ráhajtjuk a levágott csíkot, így a tésztacsík sem nyúlik meg) és ezekre is kenjünk a tojásból.
Osszuk el a tölteléket és a barackot a tésztacsíkok közepén, és szórjuk meg szeletelt mandulával.
Süssük sütőpapírral bélelt tepsiben és előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, a sütő legfelső fokán. Ha az alja égne, tegyünk alá alufóliát.
Porcukorral meghintve tálaljuk.











2011. június 16., csütörtök

Juhtúrós krém zöldfűszerekkel

Készült már hasonló, ami fel is került a blogra, de most picit változtattam a zöldfűszereken és juhtúrót használtam. A helyzet az, hogy mostmár hetente készítek valami friss házi kencét, és a jelenlegi állapot szerint ez mostmár így is marad.


Hozzávalók

15 dkg görög joghurt (kimérve a pultból a CBA-ban szoktam venni)
3 ek natúr joghurt
10 dkg juhtúró
2 ek frissen aprított zöldfűszer (kapor, snidling, citromfű, petrezselyem, kakukkfű)
1 pici fej lilahagyma

olívaolaj

Folyamat

A görög joghurtot, juhtúrót és a natúr joghurtot alaposan elkeverjük.
A zöldfűszereket összedaraboljuk, a lilahagymát vékony karikákra vágjuk és hozzáadjuk a natúr krémhez. Alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal.
Érdemes fogyasztás előtt legalább egy órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.

Citromfüves eperdzsem

Javában élem vándoréletem, amit ma teljesen spontán megszakítottam. Nem volt betervezve, de hirtelen ötlettől vezérelve hazajöttem, mégpedig azért hogy holnap délelőtt cseresznyét szedjek. A hétvégén ugyanis szükségem lesz rá, és akkor már inkább a saját termést avatnám fel..
Hogy mi is készül majd belőle, azt a jövőhéten megosztom Veletek!


Pünkösdkor Zebegényben vendégeskedtünk a barátainkkal, erre az alkalomra készítettem ezt a két pici üveg dzsemet. Induláskor nyomtunk is egy gyors 'cserekereskedelmet' a házigazdával, vagyis az egyik üveg dzsemet ott hagytam náluk, ezért cserébe szedhettem a veteményesükből pár finomságot....Szerintem mindketten jól jártunk..

Hozzávalók
két 0,15 l-es vagy egy 0,30 l üveghez

1 kg eper
1 fél citrom héja
1 tasak vaníliás cukor
2 ek vanília aroma
2 ek citromlé
3 ek barna cukor (aki édesebben szereti, annak mehet bele sima kristálycukor)
1 ek méz
1 tasak Dr. Oetker dzsemfix 3:1
pár levél citromfű (kb. 3-4)

Folyamat

Az üvegeket alaposan elmossuk és hagyjuk őket megszáradni.
Az epreket megtisztítjuk, megmossuk, a nagyobb szemeket félbe vágjuk.
Egy lábasban a citromlével, vaníliás cukorral, a citrom héjával, a vanília aromával és a citromfűvel alacsony lángon összefőzzük. Először még csak levesedik, ilyenkor még elég ha időnként megkavarjuk.
Kb. 10 perc után hozzáadjuk a mézet, és a barna cukrot, pár perc után pedig a dzsemfixet is.
Állandó kevergetés mellett összerottyantjuk és besűrítjük, a citromfüveket pedig eltávolítjuk. Az egész művelet kb. 30 percet vesz igénybe.
A dzsemet az előre elmosott üvegekbe töltjük, fejtetőre állítjuk, majd bebugyolálva megvárjuk míg kihűl.
Felbontás után hűtőben tároljuk, 1 hétig biztos eláll.
Ízlés szerint változtathatjuk a cukor mennyiségét, és aki nem szeretné hogy darabos legyen, az nyugodtan pürésítse.

Ebből a mennyiségből könnyen és azonnal elfogyasztható két pici üveg dzsem jön ki, de simán készíthetünk nagyobb adaggal is, csak annyi a dolgunk hogy a hozzávalókat is növeljük!

2011. június 10., péntek

Cseresznyés-joghurtos muffin

Ma is lekukkantottam a kert végébe a cseresznyefához....vittem magammal egy tálat és engedélyt kértem a 'szüretelésre'...megkaptam, amint ezt a lenti képek is mutatják. Persze azért megnyugtattam.....nemcsak a fülemre kerül a termése!! :)



Hozzávalók
12 darabhoz
1 bögre = 200 ml

kb. 25 dkg cseresznye
2 bögre liszt
2 tk sütőpor
negyed tk só
1 tojás
fél bögre olaj
1 bögre cukor (nálam most is vegyesen nád és sima cukor)
1 tasak vaníliás cukor
1 bögre joghurt
porcukor a szóráshoz




Folyamat

A sütőt előmelegítjük. A muffinforma mélyedéseit megtöltjük a papírkapszlikkal, vagy kikenjük.
A cseresznyéről leszedjük a szárát, leöblítjük, kimagozzuk, kettévágjuk és a vaníliás cukorral elkeverjük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót.
A tojást elkeverjük az olajjal, a cukorral és a joghurttal.
Hozzáadjuk a cseresznyét és a lisztes elegyet, és a muffinforma mélyedéseibe töltjük.
A sütőben, középső rácson kb. 15-20 percig sütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, kibontjuk a formából, majd meghintjük porcukorral.

Cseresznyés clafoutis

Azaz klafuti. A cseresznye pedig egyenesen a kertünkből a fáról.....ebbe az idilli képbe csak az idő rondított bele...sebaj!!
A desszert egészben megsült állapotát nem tudtam megörökíteni, mert mire odajutottam volna, tányérra rendezve szeletre készen várta sorsát. :) Jelentem: nem nagyon maradt belőle.
Két fotózás között azért konstatáltam, hogy számomra ez már most egy nagyon kedves és hangulatos desszert. Olyan majszolós, fotelbe kucorodós......

A klafuti egy francia desszert, tulajdonképpen egy tejes-tejszínes lepény/pite ami nagyon krémes, vagy inkább pudingos, ráadásul még gyümölcsös is. Számos variációt láttam már a neten, meggy/körte/szilva/barack...gondolom mindenkinek megvan a jól bevált kis receptje. Az enyém a bögrés receptfüzetemből való.
 


Hozzávalók
30 cm átmérőjű tortaformához
1 bögre = 200 ml

1 kg érett cseresznye
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 bögre cukor (nálam fele nád/fele sima kristálycukor)
1 bögre édes tejszín (habtejszín)
1 bögre darált mandula
1 bögre liszt
1 bögre tej
porcukor a szóráshoz

A sütőport nem felejtettem ki, a klafutihoz nem kell! Ne piskóta jellegű tésztára számítsunk, ha elkészül, hanem krémes/pudingosra.

Folyamat

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és elkeverjük a vaníliás cukorral.
A tojásokat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt. Apránként kevergetés közben hozzáadjuk a mandulát, a lisztet és a tejet. A tésztát 20 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük, kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük a tortaformát. A tésztát a formába öntjük, és elosztjuk rajta a cseresznyét.
A sütőben középen kb. 35-40 percig sütjük.
Melegen meghintjük porcukorral.

2011. június 9., csütörtök

Tökmagolajon pirított újburgonya gerezdek fenyőmagmártással

Hurrrrááááá, itt a nyár.....és bizony nekem ilyenkor 3 hónapig bizsereg a lelkem.....Egyszerűen mindent szeretek benne!! Él a kert, virágba borul minden, kiköltözhetünk a teraszra, erkélyre, mindegy hová, csak ki a szabadba...szívem szerint elraktároznám télire az összes nyári ízt, illatot, hangulatot...itt van végre az újkrumpli, a cukorborsó, amit simán elnassolhatunk csak úgy magában, jön a dinnye, málna, ribizli, őszi és sárgabarack......ja, és ha kinézek az ablakon, a fánk tele van sok-sok apró piros kis 'labdaccsal' ami, ha szeretném, még fülbevalónak is jó..:) Készült is belőle desszert, hozom azt is hamarosan.

Addig ismét újkrumpli, egy kis fenyőmagos mártogatóval. Tepsiben sült hal mellé ettük, de számomra önálló fogásként is megállja a helyét...kerti sütögetős összejöveteleken párosíthatjuk grill húsok, de akár grill zöldségek mellé! Csak lábjegyzetben jegyzem meg, hogy a cukkini jól passzol hozzá!




 Hozzávalók

kb. 1 kg újkrumpli
kb. 1-1,5 ek tökmagolaj


A fenyőmagmártáshoz

100 g fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
3 ek extra szűz olívaolaj
1 ek citromlé
3 ek víz
1 ek frissen aprított petrezselyem
só és bors



Folyamat

Az újkrumlit megmossuk, szivaccsal/fóliával átdörzsöljük és hosszanti vastagabb cikkelyekre vágjuk. (A burgonyákat 4 felé daraboltam és amelyik nagyon vastag volt, azt vágtam még félbe)
A krumplikat a serpenyőbe helyezzük és meglocsoljuk a tökmagolajjal. Ha nincs megfelelő méretű serpenyőnk, akkor érdemes két részletben kisütni a burgonyát. Alcsony lángon (fedőre most sincs szükségünk) gyakran átforgatva puhára és szép pirosra sütjük, a végén sózzuk.

A mártást elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint is, nem kell más hozzá csak valamilyen olajos mag, egy kevés olívaolaj, és fokhagyma. A fenyőmag akár mandulával is helyettesíthető.

A fenyőmagmártás elkészítése

A fenyőmagot és a fokhagymát turmixgépben apróra vágjuk. Én ezt mozsárban követtem el.
Apránként hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet, a vizet, és simára keverjük.
Beletesszük a petrezselymet, és sóval, borssal ízesítjük.
Tálkába töltjük, a burgonya mellé kínáljuk....és biztos hogy mindenki egyszerre nyúl mártogatni....

Kakukkfüves csirkemell tokaji kakukkfüves borecettel

A tokaji borecetes receptek lassan de biztosan szivárognak a blogra...Most a kakukkfüves borecetet hasznosítottam, szerintem a csibemellnek nem ártott....SŐT!! :)




Hozzávalók

1 egész csirkemell
4 duci gerezd fokhagyma
kevés víz

Az öntethez

2 tk citrombors
2,5-3 ek olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
1,5 ek tokaji kakukkfüves borecet


Folyamat

A csirkemellet megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk, a tetejét óvatosan bevagdossuk és megtűzdeljük az előzőleg megpucolt és 4 részre darabolt fokhagymával.
A húst egy tűzálló edénybe fektetjük és elkészítjük az öntetet, amihez a hozzávalókat egy tálkában összekeverjük, majd alaposan meglocsoljuk vele a csirkét.
Hozzáadunk egy kevés vizet, és fóliával lefedve sütőben kb. 30 percig pároljuk, majd a fóliát levéve pirulásig sütjük.
Salátalevelekre helyezzük és megszórjuk friss kakukkfűvel.


2011. június 8., szerda

Kakukkfüves újburgonya



Mai napom kicsit szentimentálisra sikeredett.....a recept amit hoztam Nektek, egy kedves barátom kedvence, aki jelenleg külföldön tartózkodik és.....és én már nagyon hiányolom...!! Sajnos személyesen nem tudtam megvendégelni, csak gondolatban.....
A recept pofon egyszerű, az újburgonya és a kakukkfű egyszerűen fantasztikus együtt, ráadásként pedig a krumplink olyan ropogós, kissé gyűrött kérget kap, mintha tepsiben sütnénk...de nem abban sütjük ám, hanem egy teflon serpenyőben.

Hozzávalók

6 nagyobb újkrumpli
olívaolaj

friss kakukkfű  


 Folyamat

Az újburgonyákat megmossuk, majd kefével/alufóliával átdörzsöljük, és egyforma közepes kockákra vágjuk.
Egy serpenyőben az olívaolajjal meglocsolt burgonyákat közepes lángon átpirítjuk, majd alacsony lángon, időnként átforgatva kb. 30-40 perc alatt ropogósra sütjük.
A legvégén sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, még egyszer átforgatjuk, és melegen tálaljuk.
A serpenyőt nem kell lefedni, mert akkor a burgonya elveszti a ropogós külső kérgét!




2011. június 7., kedd

Spárga tükörtojással


Spárga...tojás...parmezán...és egy kevéske olívaolaj...Azt azért nem állítom hogy a főétkezést helyettesíti, na de egy könnyed nyári vacsihoz, esetleg előételnek, vagy netán arra hogy ne haljunk éhen...pont kiváló!
A spárga ilyen módon való elfogyasztása nálunk családi hagyomány...igaz, hogy egyszerű recept, viszont a spárga és a tükörtojás annyira jól kiegészítik egymást, hogy emiatt tényleg megérdemel pár sort!
Jut eszembe...most is van a hűtőben 3 csomaggal, ugyanis elhatároztam, hogy az idén előrelátó leszek és fagyasztok le belőle, elkerülvén az év elején jelentkező, egyre erősödő elvonási tüneteket! 

Hozzávalók (2 személyre)

1 csokor (köteg) spárga
2 tojás
olívaolaj
reszelt parmezán



Folyamat

A spárgák fás részeit eltávolítjuk, van aki késsel szokta, szerintem egyszerűbb ha letörjük a végeit (így elvileg a megfelelő helyen fog kettétörni, azaz, pont ahol elválik a fás rész a nem fástól). Ezt nem tudom máshogy megfogalmazni..:)
Egy magas falú edényben sós vizet forralunk.
A spárgát beleállítjuk úgy, hogy a fejek ne érjenek a vízbe.
Alacsony lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
A spárgákat óvatosan egy olívaolajjal kikent serpenyőbe helyezzük és pár perc alatt rázogatva átpirítjuk. Nem kevergetjük, mert akkor darabokra esik, ha elkészült, félretesszük.
Egy másik serpenyőben kevés olívaolajat felforrósítunk, 2 tojást felütünk, sózzuk, és közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyékony marad.
(Én úgy szeretem, hogyha a fehér rész ami 'körülöleli a sárgáját' a szélén is jól átsül, ezt úgy szoktam elérni, hogy a sárgájának a szélére csepegtetek párszor a serpenyőben lévő forró olajból, így az is tökéletesen átsül).
A spárgát tányérra halmozzuk, ráhelyezzük a tükörtojást és az egészre parmezánt reszelünk.