Krémes édesburgonya-leves rozmaringgal



Végre elcsíptem a piacon pár szem édesburgonyát, már egy jó ideje fáj rá a fogam. Nemcsak színben, de ízvilágában is a sütőtökhöz tudnám hasonlítani, amit én egyébként is nagyon szeretek. Legközelebbi tervezetben majd lepény készül belőle, de most nagyon vágytam már egy meleg krémlevesre.

Hozzávalók

kb. 2-3 ek olívaolaj
2 gerezd duci fokhagyma, zúzva
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
kb. 1 ek apróra vágott friss rozmaring a pároláshoz
2 ek sűrített paradicsom
1 közepes sárgarépa
1 nagyobb burgonya kockázva
kb. 600-650 g édesburgonya kockázva (4 db édesburgonya)
1 liter zöldségalaplé (vagy csirkealaplé)

Zöldségalaplé készítéséhez én egy ideje egész évben 'gyűjtésben' vagyok. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan fagyasztom le hol a spárga szárát, hol a gomba szárát, kimaradt petrezselymet, pórét..stb. Ezek után már csak vöröshagymát, egész borsot, sárgarépát, zellergumót és jelen esetben friss rozmaring ágat hajítottam az alapléhez, amit kb. 30-40 percig főztem, a habot időnként leszedtem, majd leszűrtem, krumplinyomóval átpasszíroztam a zöldségből a maradék levet, és kaptam egy igen intenzív zöldségalaplét. A leveskocka kicsit vérszegényebb ehhez a változathoz képest!!   

frissen őrölt fekete bors

a végén kb. 2 ek friss aprított rozmaring

Folyamat

1. Forrósítsunk olajat egy lábasban/nagyobb serpenyőben, tegyük bele a fokhagymát, a vöröshagymát, friss rozmaringot és közepes lángon pár perc alatt pároljuk puhára.
2. Tegyük bele a sűrített paradicsomot és főzzük 1 percig.
3. Adjuk hozzá a sárgarépát, a burgonyát, az édesburgonyát, és főzzük pár percig. Öntsük bele a zöldségalaplét, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd forraljuk fel.
4. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket, kb. 30-40 perc alatt.
5. Turmixoljuk simára a levest (serpenyő esetében ezt érdemes két részletben tenni) majd öntsük vissza a lábasba, szórjuk bele a rozmaringot és melegítsük át tálalás előtt.
A sűrűségét az alaplével tudjuk szabályozni, ha több az alaplé, kevésbé lesz sűrű a leves.
Friss rozmaring levéllel díszíthetjük.

Most pirított kenyérszeletekkel tálaltam, a tetejére szórtam szárított egész rozmaring levelet és nyakon öntöttem olívaolajjal.


Tipp

Még finomabb ha szárított sonkát, bacon szeletet adunk hozzá, a hagyma dinsztelése közben, de akár tálaláshoz is használhatjuk őket!



Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Finom lehet! Nézz be hozzám, meglepetés vár! :)

Amit megkóstolnátok a héten...