2011. november 28., hétfő

Sárgabarackos kuglóf dióval


Nincs mese, ezen a hétvégén már bronz hétvége kérem szépen....úgyhogy csempésztem Nektek ezzel a fotóval egy kis karácsonyi hangulatot. :)
Életemben most először sütöttem kuglófot, a sütőformát is nemrég szereztem be, és magam sem értem, hogy történhetett, de még azt sem vártam meg, hogy kihűljön a formában, már borítottam is egy tányérra és robogtam fotózni, persze miközben kiborítottam a formából, majdnem szétesett...húúhh, szerencsém volt, mert a kapkodásomnak majdnem a készen sült kuglófom látta kárát!!

A kuglóf igazi ünnepi sütemény, az eredeti recept pedig egy kollégám szakácskönyvéből van, ott dió helyett mogyoró szerepel. A cukor mennyisége legközelebb maximum 100 g lesz, főképp, ha a tetejére még csokoládét is olvasztok, de az édesszájúbbak nyugodtan beletehetik a lenti mennyiséget. Nekem egy picit édesebb volt a kelleténél.

Hozzávalók
24 cm-es formához

200 g aszalt sárgabarack
kb. 4 ek durvára darabolt dió
275 g vaj
175 g cukor (legközelebb 100/120 g-ra csökkentve)
1 tasak vaníliás cukor
4 egész tojás
150 g liszt
1 csapott tk sütőpor

liszt és vaj a forma kikenéséhez

A tetejére

100 g fehér csokoládé olvasztva (ebből nyugodtan lehet 2 tábla csokoládé és akkor szépen beteríti a kuglófot, jut még az oldalára is (én most csak a tetejére szerettem volna)
kb. 2 ek durvára darabolt dió

Folyamat

A kuglófformát kivajazzuk és liszttel behintjük.
A vajat gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük. Ha egy picit kihűlt, tálba tesszük, majd robotgéppel habosra keverjük. Apránként belekeverjük a cukrot, a vanilincukrot. Addig keverjük, amíg homogén krémet nem kapunk.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel külön-külön kikeverjük (kb. fél percig).
Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és habverővel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a diót és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot, majd belekeverjük a krémbe.
A tésztát a kuglófformába kanalazzuk és elsimítjuk.
A tésztát sütőbe toljuk és kb. 50 perc alatt, alacsony lángon megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e!)
A tésztát 10 percig hűlni hagyjuk, majd a kuglófot sütőpapírral befedett rácsra borítjuk, úgy hagyjuk kihűlni.
A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a kuglófra locsoljuk, megszórjuk dióval és hagyjuk megszilárdulni.

2011. november 25., péntek

Mentás-citromos muffin



Jajj, nagyon szeretem ezt az időszakot!!!!!!.....Jelentem, az első hópelyheket már izgatottan várom, de egyenlőre még nem érkezett meg!....
Pesti lányból pár éve 'hegylakó' lettem, ami azt jelenti, hogy nálunk kemény de gyönyörűséges tél van, őzikékkel...hóban nyakig süppedő kutyussal....latyakmentes és nagyon fehér, ilyenkor reggelente amikor indulok dolgozni, a gyerkőcök szánkóra pattannak és lecsúsznak az iskolába/oviba.
Amikor Pestről leköltöztünk, hamar rádöbbentem, hogy nem igazán vagyok felkészülve erre a hegyvidéki életmódra. Az első tél megrázó volt számomra! Nem volt sapkám, kesztyűm, a kabátomról ne is beszéljünk, csak a neve volt téli, be kellett szereznem egy rendes darabot és pár éve, a kritikus havazós időszakot már hótaposóban nyomom, ugyanis a 'divatcsizmáim' sem bírták a kiképzést....nemrég találtam egy szőrös kucsmát is...tudjátok, olyan fülvédőset...:))

Kis kitérő után muffin a porondon, a jégcukor az egyik nagy kedvencem, ugyanis egyszerűen mindenen jól mutat, kekszen/panettonén/kalácson...meg ami épp kéznél van. A muffinba étcsokit tettem, de nem ám simát, hanem citromdarabokkal és mentával tuningoltat, a tésztához pedig reszeltem még egy kis citromhéjat.

Hozzávalók
6 db nagyobb vagy 12 db kisebb muffinhoz

20 dkg liszt
2 tojás
2 tk sütőpor
1 ek olaj
10 dkg cukor
1 kis doboz natúr joghurt
1 tábla HEIDI étcsokoládé mentás/citromdarabokkal (80g)
1 fél citrom héja
jégcukor a tetejére
6 db papír sütőformácska

Folyamat

A sütőt előmelegítjük, a muffinsütőformát kivajazzuk, a papír sütőformákat a sütőforma mélyedéseibe tesszük.
A lisztet a sütőporral összekeverjük.
A tojásokat felverjük a cukorral, az olajjal, a joghurttal és a citrom héjával.
Gyorsan beleforgatjuk a lisztes keveréket, majd az apró darabokra zúzott csokoládét.
A tésztát a formákba öntjük és mindegyik tetejét megszórjuk jégcukorral.
A sütőben (középen) kb. 15-20 percig sütjük.
Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.



2011. november 15., kedd

Tiramisú naranccsal és dióval


Narancsos 'tira' karácsonykor szigorúan ünnepi köntösbe öltöztetve, azaz pohárdesszertként kínálva és nálam szigorúan tojás nélkül (tudom, hogy alapon kötelező a mascarpone krémhez, de a nyers tojás fóbiám erősen korlátok közé szorít, így ebbe a krémbe sem került).

Hozzávalók

A krémhez

250 g mascarpone (500 g-ot is elbír, akkor még krémesebb)
2 tasak vaníliás cukor
2-2,5 tk reszelt narancshéj  

A piskótához

200 g babapiskóta
kb. 2 marék őrölt dió
2 narancs kifilézve, húsa felkockázva

A szirup

1 tasak vaníliás cukor
1-2 nagyobb édes narancs leve
1 tk reszelt narancshéj

Tetejére

200 ml habtejszín
2 tasak vaníliás cukor
1 marék őrölt dió
1 tk narancshéj


Folyamat

A narancsok levéből a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal szirupot főzünk.
A mascarponét beízesítjük a vaníliás cukorral, reszelt narancshéjjal.
A diót mozsárban összezúzzuk.
Egy 28X18 cm üvegtálba elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Az edény aljára teszünk a szirupba áztatott babapiskótából, rászórunk egy marék zúzott diót, a kockázott narancs majd a krém felét.
Ezt mégegyszer megismételjük, a végén a sort babapiskóta zárja.
A habtejszínt a cukorral felverjük, ráhalmozzuk a babapiskótára, majd megszórjuk a maradék dióval és narancshéjjal.
Több órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Dió helyett pisztáciát is használhatunk.

2011. november 11., péntek

Csokis-banános sütemény mandulával


Ha jól számoltam, már csak 43 nap van karácsonyig!!! Ti várjátok a karácsonyt? Én nagyon szeretem, az egyik kedvenc ünnepem!!!
Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon elszaladt ez az év, hát még ezek az utolsó hónapok hogy elrepülnek....

A menü ismét gyümölcskenyér, mi más, év vége felé mindig ráállok ezekre a sütikre...:)

Hozzávalók 

Tésztához

175 g puha vaj
100 g barna cukor
4 tojás felverve
225 g liszt
2 tk sütőpor

Töltelékhez

2 banán
kb. 40 dkg darabolt étcsokoládé
1 ek citromlé
1,5 ek mandula aroma
1 tasak vaníliás cukor

Folyamat

A kenyérsütő formát kivajazzuk, az alját sütőpapírral kibéleljük.
A banánt felkockázzuk, és a citromlével, vaníliás cukorral, mandula aromával egy lábasban összerottyantjuk, majd félretesszük hűlni.
Az olvasztott vajat és a cukrot habosra keverjük.
Folyamatos keverés mellett fokozatosan beledolgozzuk a tojásokat.
Beletesszük a csokoládéreszeléket és a mandulás-banános masszát, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport.
A tésztát a formába öntjük, és előmelegített sütőben, alacsony lángon kb. 40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!!)
Ha a teteje nagyon pirulna, akkor kb. 30 perc után tegyünk rá alufóliát!
A süteményt a formában 5 percig hagyjuk hűlni, majd süteményrácsra téve, megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
A tetejét meghintjük porcukorral, és mandulával diszítjük.



2011. november 1., kedd

Fahéjas-diós csiguszok



Egyik kezemben két darab fahéjas csiga egyszerre, a másikban egy bögre forró tea, miközben pásztázom a terepet, hogy hova tudnám bevackolni magam........

Hozzávalók (10 db csigához)

35 dkg liszt
2,5 tk sütőpor
1 csipet só
2 ek cukor
1,5 tk őrölt fahéj
10 dkg vaj megolvasztva
2 tojássárgája
2 dl tej

+ 1 marék zúzott dió, amibe beleforgatjuk a sütésre váró tésztahengert

Töltelékhez

1 tk őrölt fahéj
2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 ek vaj megolvasztva
1 marék dió (mozsárban összezúzva)

Folyamat

Egy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.
A lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a fahéjat egy tálban összekeverjük.
Az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a tejet felverjük, majd a liszthez keverjük, hogy lágy tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán kb. 30X25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, egyenletesen megkenjük vele a tésztát, majd feltekerjük, és a másik marék zúzott dióba beleforgatjuk.
Éles késsel kb. 10 egyforma szeletre vágjuk (kb. 2-3 cm) és az előkészített tepsibe tesszük.
A csigákat egy kis tejjel megkenjük, majd előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk 5 percet hűlni, mielőtt kivennénk. Ajánlott még langyosan elfogyasztani!!

Almás-diós sütemény csokoládéval


Fűszerektől illatos almás kenyérke, mely megköveteli maga mellé a forró itókát....

Hozzávalók
(25X11 cm-es kenyérsütő forma)
175 g puha vaj
100 g cukor
4 tojás, kissé felverve
50 g étcsokoládé reszelve és aprítva
2-3 marék aprított dió
225 g liszt
2 tk sütőpor

3 kisebb alma kockázva
1 kk őrölt fahéj
késhegynyi őrölt gyömbér
1-1,5 ek citromlé
1 tasak vaníliás cukor

porcukor a tetejére

Folyamat

A kenyérsütő formát vékonyan kivajazzuk, az alját sütőpapírral kibéleljük.
Az almákat megmossuk, magházát eltávolítjuk, kockázzuk, majd a citromlével, cukorral, fűszerekkel pár perc alatt összefőzzük és félretesszük.
Az olvasztott vajat a cukorral habosra keverjük.
Folyamatos keverés mellett fokozatosan beledolgozzuk a felvert tojásokat. Ha a massza elkezdene megszilárdulni, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
Beletesszük a csokoládéreszeléket, a diót, beleforgatjuk az almás masszát, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.
A tésztát a formába töltjük.
Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, (hőlégkeveréses gázsütőnél alacsony fokozaton) amíg a süteménybe szúrt fogpiszkálóra már nem tapad a tészta. Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával!
A süteményt a formában 5 percig hagyjuk hűlni, majd süteményrácsra helyezve várjuk, hogy teljesen kihűljön.
Szeletekre vágjuk és tálaljuk. Ízlés szerint meghintjük porcukorral.