Tökmaglisztes pogácsa medvehagymával

Újra Pesten a netbook-om, pár függőben lévő recept és hozzá tartozó fénykép társaságában. A szabadságom egyik részét leginkább a konyhában töltöttem el, a másik részét pedig deszkák és ecsetek társaságában...volt, hogy még éjjel is festettem (fotó háttérnek) na, ez már lehet, hogy kissé túlzás...voltak pillanatok, amikor én is ezt gondoltam....:) Fotózgattam is elég sokat, de az idő sajnos nem kedvezett a hobbimnak, kétszer ébredtem  hóesésre...amikor éppen nem esett az eső, ugyebár...ja, és állandó szélvihar volt.... 
A szezonalitás jegyében, ezzel a medvehagymás pogival kezdem a sort. Készítettem már tökmagos gouda-s verziót is: itt találjátok!
 
Pár hete leemeltem a polcról (biobolt) egy zacskó tökmaglisztet, még nem tudtam, milyen finomságokat fogok belőle sütni, de frissen sült pogácsa, az már akkor is ott 'kacskaringózott' a lelki szemeim előtt.
A tökmaglisztnek magas a vas és magnézium tartalma, és számos jó tulajdonsággal bír, aminek ti is utána olvasgathattok! Egyébként az íze és illata is jellegzetes, és szerintem csodaszép zöld a színe...de komolyan!
 
 
 
 
Hozzávalók
 
300 g búzaliszt
100 g tökmagliszt
2 tk só
25 g élesztő elmorzsolva
4 ek reszelt füstölt sajt
kis csokor medvehagyma aprítva
250 g margarin
kb. 2-3 ek hámozott tökmag
150 g tejföl
 
tetejére
 
1 egész tojás felverve
füstölt sajt és egy kevés tökmag
 
 
 
 
 
Folyamat
 
A kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, elmorzsoljuk benne a kockára vágott margarint, hozzáadjuk a reszelt sajtot, medvehagymát, tökmagot,  és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. (Ha szükséges egy picit lisztezhetjük!)
Nem kelesztjük, lisztezett deszkán azonnal tetszőleges vastagságúra nyújthatjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A tetejüket megkenjük felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal és tökmaggal, majd előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, kb 20-25 perc alatt megsütjük.
(Ebből a mennyiségből kb. 54 darab pogácsánk lesz.) 
 
 
 

Megjegyzések

Kati üzenete…
Isteni lehet,még nem dolgoztam tökmagliszttel. A háttérért pedig megérte dolgozni:Ö
Elena üzenete…
Kati! Köszönöm!! :))
Időnként érdemes variálni és kísérletezgetni különböző lisztekkel, mert izgalmas finomságok kerekednek ki belőlük!

Amit megkóstolnátok a héten...