Fűszeres sárgaborsó krémleves


Fűszeres krémleves, ami a húsvéti sonkamaradékok felhasználására is tökéletes!! Nálunk nagy kedvenc, az alaprecept az egyik szakácskönyvemből van, de már nagyon eltértem az eredeti verziótól.
Pár hónapja készült a bloggal kapcsolatosan velem egy cikk, ahol azt nyilatkoztam, hogy egyre bátrabban használom a fűszereket! Ez erre a levesre is igaz, az idei év legnagyobb felfedezése egyenlőre a szárított chilipehely, teljesen odavagyok érte, egy sima tükörtojást is tökéletesen feldob! Mióta felfedeztem magamnak, azóta szórom mindenbe, szó szerint mindenbe, imádom levesben, panírmorzsa ízesítésére, tepsis burgonyához fantasztikus, no és tojáshoz...ugyebár...     
A levest most tökmagos-sajtos háromszögekkel ettük, a receptje ITT található!

Hozzávalók

250 g sárgaborsó beáztatva
2 marék fagyasztott morzsolt kukorica
legalább 1,5 liter zöldségalaplé (vagy húsalaplé) (ha nincs kéznél, vagy nincs kedvünk készíteni, akkor sincs semmi baj, mert már készítettem alaplé nélkül, sima vízzel, és állítom, hogy úgyis nagyon finom!!)
3 kockára vágott burgonya
1 fej fehér hagyma kockázva
1 vékonyra szeletelt sárgarépa
1 finomra vágott kaliforniai paprika (zöld vagy sárga)
1 duci gerezd fokhagyma
2 marék morzsolt kukorica
aprított friss chili, vagy szárított chilipehely
nagyszemű tengeri só
szerecsendió reszelve
füstölt sajt/cheddar sajt

olívaolaj
reszelt sajt



Folyamat

A sárgaborsót előző este beáztatjuk.

Egy lábasban olívaolajat forrósítunk, a hagymát, fokhagymát puhára pároljuk az olajon. (Sonkát is adhatunk hozzá, én most külön kérésre kihagytam belőle, de bátran pirítsuk együtt a zöldségekkel, mert még finomabb a végeredmény, csak tegyünk félre egy keveset a díszítéshez!!)
Hozzáadjuk a darabolt kaliforniai paprikát, a sárgarépát, kockázott burgonyát, 5 percig óvatosan kevergetve együtt pároljuk.
Felöntjük az alaplével/vízzel, belekeverjük a sárgaborsót, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a darabolt friss chilit, vagy chilipelyhet, és fedő nélkül addig főzzük, amíg a borsó, és a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 30 perc), majd hozzáadjuk a morzsolt kukoricát, és még 2 percig főzzük.
A sárgaborsó magába szív elég sok folyadékot, ezért amíg főzzük, időnként pillantsunk rá, és pótoljuk az elvesztett víz mennyiségét, különben nagyon sűrű lesz!
Ízlés szerint adagoljunk a leveshez folyadékot, aszerint, hogy sűrűbbre vagy hígabbra szeretnénk!
A levest botmixerrel keverjük sima péppé, ha túl sűrű, most is alakíthatunk az állagán.
Tegyük vissza közepes lángra, reszeljünk hozzá egy kevés szerecsendiót, füstölt sajtot, és kevergessük, amíg a sajt el nem olvad.

Tálaláskor a tetejére ízlés szerint szórhatunk pirított sonkacsíkokat!





Megjegyzések

Kati üzenete…
Még sosem ettem sárgaborsót, ideje lenne kipróbálni, mert nagyon jól hangzik nálad:)
Elena üzenete…
Kati!
Nagyon finom!!! :))

Amit megkóstolnátok a héten...