Csokoládés briósok....sáfránnyal



Hát itt vagyok...VÉÉÉÉÉÉÉGRE!!! Az imént kentem le piros festékkel pár deszkát, éjszaka lesz idejük száradni! :)
Hiányzott a blog, a sütés is.....hát még a fotózás.....nem is tudom hogy bírtam....Az oldal nemrég ünnepelte második szülinapját...ezt most tényleg csak NAGYON halkan jegyzem meg...hiszen nem úgy sikerültek a bejegyzések ahogyan szerettem volna, sok tennivalóm volt, folyton kapkodtam, ráadásul elromlott a fényképezőgépem, ami először teljes pánikhelyzetbe hozott...most egyébként egy sokkal komolyabb, de egyenlőre kölcsön masinával 'nyomom', és tanulom a beállításokat no meg az egész gépet, úgy ahogy van! Persze nem panaszkodom, nagyon szeretem ezt a gépet, jöhetne még egy kis tavasziasabb időjárás is, hogy újra 'kiköltözhessek' a teraszra....

Frissül a blog, sok finomsággal, este beáztattam egy kis sárgaborsót, krémleves készül, tökmagos-sajtos háromszöggel, elkészítem a kedvenc mogyorós kekszünket, hozom majd azt is, lesz bazsalikomos frittata, fetás falafel, habos torta, ja, és persze töltött kalács......ezek bizony mind-mind ezen a blogon fognak szép sorban megjelenni! Igyekszem pótolni az elmaradást......

Ezt a brióst Zsófinál találtam, és picit átalakítottam, de az alap megmaradt, itt is nagyon köszönöm, mert annyira tökéletes lett, órák múlva is pihe-puhák voltak a briósok, hamarosan repetát is kell sütnöm!
Eredeti recept ITT: mini juharcukros briósok ...ábra is van mellékelve a briósokhoz, segítve a formázást, én most picit máshogy alakítottam a tésztát, mégpedig mini briós formákba (kosarakba) gyömöszöltem őket, de tehetitek akár muffin sütőformába is, formázzátok ahogy szimpatikus!

Tegnap este kevertem be a tésztáját, reggelre gyönyörűen megkelt, formáztam, és sütöttem is! Langyosan a legfinomabb, amikor még a csokoládé is krémes......A recept tökéletes, 10 mini brióst készítettem, most tettem bele egy késhegynyi sáfrányt, meg is színezte picit a tésztám, de aki nem szeretné, nyugodtan hagyja ki ezt a lépést!



Hozzávalók

25 dkg liszt
2,5 dkg olvasztott vaj
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 tasak)
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
1 tk vanília kivonat
1,3 dl langyos tej
1 csipet só
1 késhegynyi sáfrány + 3 ek forró víz
étcsokoládé pehely vagy darabolt csokoládé a tésztába (én most 1 kocka csokoládét számoltam, egy minden egyes brióshoz, és azokat daraboltam, majd a tészta közepébe szórtam, amit lezártam egy kisebb tésztával)

a tetejére
1 tojás a kenéshez
 csokoládécsepp vagy jégcukor díszítésnek



 Folyamat

A langyos tejhez keverjünk 1 tk porcukrot, és morzsoljuk el benne az élesztőt. Fedjük le, és hagyjuk felfutni.
A lisztet keverjük össze a vaníliás cukorral, a maradék porcukorral, citromhéjjal, sóval.
Olvasszuk fel a vajat (de ne legyeb forró) keverjük el benne a tojás sárgáját és a vanília kivonatot.
A késhegynyi sáfrányt, forrázzuk le 3 ek forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és a vajas-tojásos-vaníliás keveréket. Öntsük hozzá a kihűlt sáfrányos vizet.
Szórjunk bele csokoládépelyhet, vagy darabolt csokoládét, vagy a már megkelt tésztához adjuk a darabolt csokoládét, miközben formázzuk a brióst!
Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, ha este keverjük be, akkor reggelig rá sem nézünk, ha még aznap sütnénk, akkor meleg helyen kelesztjük kb. egy órát.
A sütőt előmelegítjük, a tésztát 10 részre osztjuk, és formázzuk.
Kivajazott/lisztezett kis kosárkákba, muffinformákba, vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük egy egész tojással, és megszórjuk cukorral/csokipehellyel...stb.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt barnára sütjük.




Megjegyzések

Blogkonyha üzenete…
Nagyon guszták a briósok, eddig csak simát sütötte, de ez a csokis nagyon tetszik. Szépek a fotók is. Áldott Ünnepet!
Elena üzenete…
Nagyon szépen köszönöm! Ès Békés Ünnepeket Neked is! :)
Babette üzenete…
Az alsó kollázs a kedvencem :) :) A tányér gyönyörű, na meg a briós is <3
Áldott ünnepet kívánok!!!
Elena üzenete…
:)) Kösziiiii!!!!
Nektek is Nagyon Kellemes Húsvétot Kívánok Babette!

Amit megkóstolnátok a héten...