2012. augusztus 31., péntek

Cukkini ropogós

 



Valamelyik nap hallottam a tévében pár mondat foszlányt....de tényleg csak a foszlányokat....csicseriborsó liszt és egy kevés víz, na egyből jobban füleltem.....azután valamilyen zöldség, egyszer csak odapillantok és már sül is a fasírt....az arányokat nem igazán figyeltem, de gondoltam azért próbálkozom...most épp cukkinival, de kukoricával vagy karfiollal is isteni finom lehet! Ehhez a verzióhoz nyugodtan adhatunk morzsolt kukoricát, és reszeljünk még hozzá parmezánt is!
Az összeállítása pár percet vesz igénybe, a mártogatóshoz sem kell nagyon több idő, és ripsz-ropsz készen is vagyunk.

Hozzávalók

100 g csicseriborsó liszt
kb. 2 dl hideg víz
2 kis gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb cukkini
1 tk aprított illatos menta levél
ízlés szerint só, bors

A joghurtos mártogatóhoz

125 g natúr joghurt
1 duci gerezd zúzott fokhagyma
pár csepp olívaolaj




Folyamat

A cukkinit apró kockára vágjuk, és egy kevés olívaolajon roppanósra pirítjuk, mielőtt elkészülne, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és még párszor átforgatjuk vele. Félrehúzzuk, és hagyjuk egy picit kihűlni.
Közben elkészítjük a lisztes keveréket: egy nagyobb tálban a liszthez hozzáadjuk a hideg vizet, és lágyabb masszát keverünk belőle, hozzákeverjük a cukkinit, az aprított mentát, és sózzuk, borsozzuk.
Készíthetjük jó fűszeresen is, ízlés szerint ízesítsük bátran a fűszerekkel.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd kb. fél evőkanálnyi halmokat kanalazunk bele, pár perc alatt szép pirosra sül az egyik oldala, akkor könnyedén megtudjuk fordítani, egyébként pár perc alatt pirosra sülnek.
A joghurtot elkeverjük a zúzott fokhagymával, olívaolajjal, és felhasználásig hűtőben pihentetjük. Érdemes a mártogatóst már a sütés előtt elkészíteni, hogy addig összeérhessenek az ízek, és jó hideg legyen!
A fél evőkanálnyi halmokból kisebb korongok lesznek, de szaggathatunk akár nagyobb fasírtokat is!


2012. augusztus 17., péntek

Focaccia...puglia-i



Bizonyára mindenkinek van olyan étel a tarsolyában, amin simán eléldegélne, hogyha csak azt fogyaszthatná egy életen keresztül......na nekem ilyen a focaccia!! Egyszerűen imádom, ettem már sokfélét, sima fűszerekkel és olívaolajjal is nagyon szeretem, de az egyik kedvenc, az most egyértelműen ez a puglia-i csoda.
Mivel folyamatosan pizzát sütök az aprócska és nagyobb 'pizzaszörnyeknek', ezért a focaccia egy picit elnyomásban van....pedig hát.....

focaccia számos fajtája ismert, ezeket az ízesítès és az elkészítés módja különbözteti meg egymástól. A puglia-i focaccia tetejét koktélparadicsom díszíti, nem kevés oregánó társaságában, a tésztáját pedig az általános összetevőkön kívül (liszt, élesztő, víz) még tört burgonyával is megspékeljük, a végeredmény egy ropogós, mégis puha, nagyon könnyű, levegős tészta.
Szárított élesztőt használtam, annak ellenére, hogy sokszor inkább frisset használok kelt tésztákhoz, de itt annyira jók az arányok, hogy nyugodtan használhatjuk a por élesztőt!
A feltét szerénynek mondható, mégis azt gondolom, nem kell rá semmi más, így nagyszerű, ahogy van!  Már a tészta begyúrásánál eldől, hogy ez bizony nagyon finom lesz...és ezt a gondolatot csak tovább fokozza a sütés alatt, az az isteni finom illat...

Az életben igen, de egyébként itt a blogon nem szoktam ennyit beszélni.....hiába....focaccia a téma! :)




Hozzávalók
eredeti recept szerint a hozzávalók 8 főre vannak megadva, ebben az esetben duplázzuk a mennyiségeket!)

250 g liszt + egy kevés majd a nyújtáshoz
1 tasak (7 g) szárított élesztő
1 tk cukor
kb. fél ek só
2 kisebb burgonya, az enyémek 175 g-ot nyomtak...lemértem :)
2 ek olívaolaj
nem egészen 2 dl langyos víz, melyet apránként adagolunk a tésztához

a tetejére

legalább 10 szem koktélparadicsom (készítettem már San Marzano paradicsommal is, ami hosszúkás és persze nagyobb is, abból elég 5-6 szem)
oregánó
olívaolaj
ízlés szerint nagy szemű tengeri só (én most aprót használtam)




Folyamat

A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót egy nagyobb tálba szitáljuk.
A burgonyákat megmossuk, hámozzuk, felkockázzuk, és kevés sóval pár perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk egy picit kihűlni.
Krumplinyomó vagy villa segítségével összetörjük, hozzáadjuk a lisztes elegyhez, hozzáöntjük az olívaolajat, és a langyos víz adagolásával elkezdjük összedolgozni. Puha tésztát kell gyúrnunk belőle, ha ragad, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük legalább 1 órán keresztül.
Amikor a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, de nem túl vékonyra, én most majdnem tepsi mértetűre nyújtottam, a megmosott, félbevágott koktélparadicsomokat kicsit belenyomkodjuk a tésztába, a belsejével lefelé, megszórjuk oregánóval és sóval, meglocsoljuk olívaolajjal, és még kb. 15 percet hagyjuk kelni.
Utána sütőbe tolhatjuk, és kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. Még melegen tálaljuk, adhatunk mellé egy nagy tál salátát is!

Eredeti recept: Cucina Moderna Oro (2011/80) Tutto pomodoro

2012. augusztus 16., csütörtök

Szárított cukkini fűszerekkel



Cukkini. Az egyik kedvencünk....Úgy néz ki, eddig egyetlen 'bokor' lát el minket, mert azon hatalmas cukkinik nőnek, és még telis-tele van virággal, így szárítottam le télire egy keveset belőlük. Jól jöhet krémlevesekhez, tésztákhoz és még sok finomsághoz!

Jövőre egy hatalmas tálcán fognak aszalódni a nagy melegben, de még az is lehet, hogy felcsiptetem majd őket egy zsinórra....:)
Idén viszont elkéstem a kánikulával, ezért most sütőben száradtak a szeleteket.

Hozzávalók

cukkininként (közepes) kb. fél ek apró szemű tengeri só
fűszerek ízlés szerint (én most szárított bazsalikomot, oregánót, és fokhagymát használtam)

Folyamat

Szeleteljük fel a cukkiniket, én kb. 5 mm-es szeleteket gyártottam, a vékonyabb szeletekkel már volt hogy megjártam, mert nekik nem kell 2 óra aszalás a sütőben, hamarabb elkészülnek!!
Sózzuk be a cukkiniszeleteket, és tegyük félre 24 órára.
Néhány óránként öntsük le alattuk a vizet, ha szükséges, gyakrabban.
Tehetünk a szeletek tetejére nehezéket, hogy még jobban kinyomjuk belőlük a vizet.
Ne öblítsük le!
Az utolsó lecsöpögtetés után szórjuk be a cukkinit különböző illatos fűszerekkel, és rendezzük el a szeleteket egy kiolajozott tepsin.
Tegyük a sütőbe alacsony hőfokra (én a legalacsonyabbra tettem) és szárítsuk 2 órán át, amíg jócskán összezsugorodnak, de még puhák maradnak. Azért nem árt időnként ellenőrizni őket, nehogy megégjenek!
Szedjük ki a szeleteket egy sütőpapírra és hagyjuk kihűlni.
Ezután tegyük befőttesüvegekbe, sötét, hűvös helyen tárolva, akár egy évig is eláll, de le is fagyaszthatjuk őket.
Ha napsütés éri a szeleteket, könnyen elvesztik a színüket.

A fűszereket és a sót is használjuk ízlés szerint! Hasonlóképpen tudunk pl. tököt is szárítani!

Forrás: Jess McCloskey: Finomságok ajándékba

2012. augusztus 14., kedd

Szilvás clafoutis fahéjjal és dióval



Semmi szöveg....inkább csak hozom a receptet, rendben??..............és az elkövetkezendő napokban aktívabb leszek....
Ez is a nem tervezett édességek egyike, mert ma egész nap cukkinit szárítottam télire krémlevesekhez, tésztákhoz, holnap majd hozom a receptet......
Tehát, a helyzet az, hogy árválkodott még kb. 10 szem szilva a hűtőben, amivel mindenképp kellett valamit csinálni, leginkább eltüntetni süteményben, azután volt még egy kevés darabolt dió is, fahéj pedig mindig kéznél van, ja, és különben is, ha hazalátogatok, akkor mindig sütök valami finomságot, elsősorban olyasmit, ami a háziak kedvence......na, így készült ez a fahéjas tejes pite is!!




Hozzávalók
'30 cm' átmérőjű pite formához

10 szem szilva (de nyugodtan lehet több is, úgy még finomabb)
1 ek vaníliás házi vaníliás cukor (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
4 egész tojás
1 bögre cukor
1 bögre édes tejszín
1 bögre liszt
1 bögre darabolt dió
1 púpozott tk őrölt fahéj
1 bögre tej
vaj a forma kikenéséhez

porcukor a tetejére (lehet fahéjas is)




Folyamat

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd egy tálban elkeverjük a fahéjjal és a vaníliás cukorral.
A tojásokat habosra verjük a cukorral, hozzáöntjük a tejszínt.
Apránként kevergetés közben hozzáadjuk a feldarabolt diót, a lisztet, a tejet és végül beleforgatjuk a szilvát is.
A sütőt előmelegítjük, kivajazzuk a formát.
A tésztát a formába öntjük, és kb. 35 percig sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, langyosan a legfinomabb...




Ötletadó: Christa Schmedes: Bögrés sütemények

2012. augusztus 2., csütörtök

Joghurtos lepény áfonyával



Annyira rég jártam erre, hogy lassan úgy érzem teljesen kizökkentem a gyakorlatból, ezért most egy nagyon egyszerű joghurtos édeset hoztam, aminek mennyeien könnyű a tésztája!
Mostanság ezt sütöm a háziaknak, meggyel és barackkal is teszteltem már...
Nagy újdonságot senkinek nem fog okozni szerintem, gondolom sokan ismeritek ezt a joghurtos/poharas (kimérős) verziót, de ha esetleg valaki még nem készített így süteményt, akkor most itt az alkalom hogy kipróbálja, mert tényleg nagyon egyszerű, igazi kis könnyű nyári finomság!!

A lényege, hogy mindent a joghurtos pohárban mérünk ki, ami lehet 375 g-os, vagy akár 500 g-os is, attól függően, hogy mekkora tálcával óhajtjuk elkészíteni a süteményt....

Hozzávalók

375 g natúr joghurt (ebben a pohárban mérünk ki mindent!)
+ 140 g natúr joghurt (eredetileg nem szükséges hozzá, de szerintem semmit nem ront rajta, inkább még könnyebb lesz a tésztája)

1 pohár cukor
fél pohár olaj
2 pohár liszt
1,5 tk sütőpor

1 tojás
1 rúd vanília kikapart magja
125 g áfonya




Folyamat

A joghurtokat egy nagyobb tálba öntjük, és mielőtt eldobnánk őket, ne felejtsük el, hogy a nagyobb poharunk lesz a mérce, amivel kimérjük az olajat, a lisztet és a cukrot.
A vanília kikapart magját elmorzsoljuk a cukorral, majd az olajjal és a tojással együtt hozzáöntjük a joghurtos elegyhez, és alaposan eldolgozzuk.
Hozzákeverjük még a lisztet és a sütőport is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, egyenletesen elkenjük a tésztát, majd beledobáljuk az áfonyát.
Kb. 25-30 perc alatt megsül.