2012. március 31., szombat

Medvehagymás vaj



FONTOS!!! Létrejött egy új gyűjtőoldal http://gasztro-blogok.blogspot.com/ ezentúl itt is nézelődhettek finomságok után kutatva, számos nagyszerű blog mellett, többek között eme blog is megtalálható az oldalon!! :)


Végre sikerült kifosztanom egy zöldségest, két szép nagy csokor medvehagymával, ami a korai tavasz egyik jellegzetes növénye. Tavaly csak egy omlett erejéig voltam aktív, idén viszont résen vagyok, mert sajnos rövid ideig, csupán pár hétig élvezhetjük ennek a hagyma illatú növénykének a jelenlétét. Érdemes változatosan felhasználni, nem mellékesen rengeteg pozitív tulajdonsággal bír, egészségünket tekintve!
Vannak ismertebb lelőhelyei, pl. Orfű, ahol minden évben megrendezik a Medvehagyma Fesztivált, de itt a Vértesben is van állítólag gyűjtőhely, ahol előfordul, ott hatalmas zöld szőnyeg borítja az erdőt, és fokhagyma illattal van tele a levegő.


A csokor


Fagyasztva és szárítva is tudunk belőle raktározni, arra az időre, amikor már nem szerezhető be! Változatosan tudjuk hasznosítani, hiszen készíthető belőle krémleves, fűszeres krém, pesto és pogácsa, hogy csak egy pár finomságot említsek..

!! Ha a környezetünkben is fellelhető a medvehagyma és önállóan adódna kedvünk szüretelni, akkor legyünk nagyon óvatosak...."sajnos minden évben történik haláleset, mert a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével!!!!!..."


Most egy nagyon egyszerű fűszeres vajat készítettem, ami ropogós bagettre kenve mennyei...A bejegyzés címe lehetett volna akár az is: Hogyan dobjunk fel egy sima vajat házilag? Hát így!! Semmi másra nincs szükségünk, mint fűszerekre és fűszernövényekre, és készíthetünk pár különleges ízesítésű vajat. Citromhéjjal és kaporral például nagyszerű fűszervajat kreálhatunk halakhoz, bazsalikommal és fokhagymával ízesített vajjal az olaszos jellegű tésztánk alá tehetünk egy karikával! A vajat túróval is helyettesíthetjük, és ha nagyon lelkesek vagyunk, akkor készíthetünk akár házilag is vajat, már nekem is tervben van egy ideje!!




Hozzávalók

200 g vaj
(most LURPAK dán sózatlan vaj)
kb. 3-4 ek aprított medvehagyma

(ízlés szerint bors)


Folyamat

A szobahőmérsékletű vajat egy tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra aprított medvehagymát, sózzuk, igény szerint borsózzuk, majd alaposan összekeverjük.
A kezünkkel két hengert formázunk, majd egyenként egy selyempapírba/sütőpapírba tekerjük őket és hűtőbe tesszük.


2012. március 21., szerda

Brownie...narancsos-diós



Miközben arra várok, hogy végre kifoszthassak egy zöldségest, és felvásárolhassam a medvehagyma készletét, addig is sokunk kedvence...brownie!! Vanília fagylalt vagy tejszínhab, esetleg mindkettő kíséretében fogyasztandó, nélkülük egy picit tömény. Nálunk leginkább csak én szeretem, és Bonifác kutyusom...

Bár több szakácskönyvemben is található recept, valahogy eddig még sosem sütöttem, mindig a 'boltit' vagy másét ettem, egészen addig amíg meg nem láttam Emőkénél Balhetterem ITT! Szuper a fényképe is, amolyan azonnal elkészítendő verzió!! :)
Ezt a brownie-t most naranccsal és dióval álmodtam meg! A receptről csak annyit, és azt hiszem ezzel mindent elárultam, hogy már vagy negyedjére sütöm annyira finom!!




Hozzávalók
(a narancsos változathoz)

80 g jó minőségű étcsokoládé
80 g narancsos étcsokoládé (lehet simával is helyettesíteni)
15 dkg vaj
100 g barna cukor
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
12 dkg liszt
csipet só
3 egész tojás
1 narancsnak a héja
- a narancs egyik felének a húsa
- a narancs másik felének a leve
kb. 2-3 ek durvára darabolt dió

Folyamat

1. A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk.
2. A tojást a cukrokkal habosra keverjük, belereszeljük a megmosott narancsunk héját, majd félbevágjuk, az egyik felének kikaparjuk a húsát, a másik felének kifacsarjuk a levét, és ezt is tojásos keverékhez adjuk.
3. Hozzáöntjük az olvasztott csokoládés-vajas keveréket és elkeverjük.
3. A liszthez adjuk a csipet sót, a durvára darabolt diót, majd a csokis masszához öntjük, és jól összekeverjük.
4. Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, a tetejére tehetünk egész diót, és előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Az utolsó 5 percben nyitott ajtónál sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha a teteje szilárd, a belseje pedig ragacsos egy picit, és vigyázzunk, ne süssük túl!!
5. Még melegen kockákra szeleteljük.
Díszítésnek narancshéjat reszelhetünk a tetejére, tejszínhabbal vagy fagylalttal tálalva isteni!



2012. március 16., péntek

Crostata ricottával és eperrel



Vásárlás közben mostanában mindig arra kanyarodom, amerre az eper található. A fagyasztóból már a múltkor kirámoltam az utolsó megmentett készletet is, és már nagyon várom az igazi, földi, illatos és zamatos epret! Elkészült a tavaszi zöldség és gyümölcs listám, a listán azok a finomságok találhatók, amikre azonnal lecsapok majd, ha feltünnek a piacon.....mint pl. a medvehagyma, lelki szemeim előtt már sül belőle a pogácsa, zsömle, listás a rebarbara is, na belőle pitét is szeretnék, lekvárt is, kompótot és krémlevest is egy kis eperrel kombinálva...

A tortát tegnap este készítettem, mert a mai napra egész napos kertészkedés volt ütemezve, és végre lekentem pár fa árut is fotó dekornak, amit már jó pár hónapja tervezek, persze még mindig nem végeztem velük! És hát az idő....na az idő, az csodaszép volt, tökéletesen passzolt hozzá ez a ricottával bolondított torta, tetején az egészben hagyott eperrel.
A tésztát Jamie Oliver könyvéből szedtem, remek kis torta alap, ajánlom figyelmetekbe! A többit improvizáltam, a már említett ricottát és habtejszínt hoztam krémnek, és a maradék eperdzsemet is elhasználtam a hűtőből, így azt hiszem készen állok friss lekvárral megtölteni a polcon sorakozó üres üvegeimet!!

Hozzávalók
28 cm átmérőjű pite formához

Az omlós tésztához

125 g puha vaj
100 g porcukor
egy csipet só
255 g búza liszt
fél citrom lereszelt héja
2 nagyobb tojássárgája
2 ek hideg tej vagy víz

kb. 5-6 ek eperlekvár

A tetejére

500 g eper
kb. 2-3 ek szeletelt pörkölt mandula

A ricotta ízesítése

kb. 2 ek porcukor
250 g ricotta
1 közepes citrom lereszelt héja
kb. 1 ek citromlé
Itt is ízesíthetünk saját ízlésünk szerint, ha édesszájúbbak vagyunk, akkor tegyünk hozzá több cukrot, de a lekvár is édes...ugyebár, ezt ne felejtsük!

A habhoz

2 tasak (10 g) habfixáló
400 ml habtejszín
1 ek kristálycukor (vagy több, ezt is kóstoljuk meg)





Folyamat

1. Vajazzunk ki egy 28 cm átmérőjű pite/torta sütőformát.
2. A tészta elkészítéséhez keverjük krémmé a vajat, a cukrot és a sót, gyúrjuk össze a liszttel, a reszelt citromhéjjal és a két tojássárgájával. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsük fel hideg tejjel vagy vízzel. Dolgozzuk golyóbissá a tésztát, azután egy lisztezett deszkán gyorsan gyúrjuk át. Ne sokáig, mert akkor túl rugalmas és gumiszerű lesz, nem pedig omlós és laza.
3. A tésztát csomagoljuk folpackba és legalább 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
4. Béleljünk ki vele egy tortaformát, villával szúrkáljuk meg pár helyen. Az eredeti recept szerint ezután tegyük fagyasztóba egy órára, és utána süssük meg, de én ezt most elhagytam, és közvetlen a hűtőből kivéve már sütöttem is! 
4. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt világos aranyszínűre sütjük.
5. A krémhez egy tálban a ricottát összedolgozzuk a porcukorral, citromlével és citromhéjjal.
6. Egy másik tálban a habtejszínt felverjük a habfixálóval, citromlével és a cukorral.
7. Óvatosan belekeverjük a citromos ricottás krémbe. A torta alját megkenjük az eperlekvárral, ráterítjük a krémet, rápakoljuk az epret, megszórjuk a pörkölt szeletelt mandulával és fogyasztásig hűtőben tároljuk.  
Az epret én most nem szeleteltem fel, pár szemet félbevágtam, a többit pedig hanyagul a krémre pakoltam. :)



Almás sütemény forró csokoládéval



Milyen sütemény készüljön almából?? Agyalok rajta pár hete, és ezennel a kérdés megoldva, azaz megsütve! 
Átlapoztam a Cucina Moderna friss márciusi számát, és majdnem az újság végén található egy almás recept, eldugva, kis helyen....A sütemény az elfogyasztott szelet után azonnal bekerült a családi kedvencek közé, az alma mellett narancs is van benne, amitől a torta egészen különleges lesz, bár nekem magamtól eszembe nem jutott volna narancsot tenni az alma mellé, de meg kell állapítanom, hogy nagyon jó így együtt, a recept pedig úgy tökéletes ahogy van!
A forró csokoládén kívül tálalhatjuk még pudinggal, vagy készíthetünk hozzá forró fehér csokoládét vaníliával!




Hozzávalók
30X20 cm tepsihez

150 g búza liszt
1 egész tojás
1 tojás sárgája
80 g cukor
60 g darabolt dió
1 narancs
50 ml tej
1-1,5 tk sütőpor (eredetileg egy tasak)
3-4 alma
fél citrom leve
1 tasak vaníliás cukor
kevés vaj a tetejére

A csokoládé mártáshoz

eredeti recept szerint
80 g cukor
80 g kakaó
30 g étkezési keményítő
800 ml tej

Ahogyan én készítettem

100 g tejcsokoládé
100 g étcsokoládé
kb. 3-4 ek tej/esetleg tejszín
A tejet mindenki ízlés szerint keverje a már megolvasztott csokoládéhoz, több tejjel hígabb lesz az öntet! 

Folyamat

1. Egy egész tojást, és egy tojás sárgáját a cukorral habosra verjük.
2. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a narancsot félbevágjuk, az egyik felének kifacsarjuk a levét, a másik fél narancshúst felkockázzuk, majd hozzáadjuk a cukros-tojásos habhoz.
3. A tejet és a darabolt diót is belekeverjük a tésztába, majd a kivajazott tepsibe öntjük.
4. Az almákat megmossuk, a két végén mindegyiket levágjuk, meghámozzuk, majd vékonyan szeleteljük.
5. A szeletelt almát meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a vaníliás cukorral, majd kézzel összeforgatjuk.
6. Az alma szeleteket rápakoljuk a tepsiben lévő tészta tetejére, rávagdosunk egy kevés vaj forgácsot, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, addig elkészíthetjük az öntetet. 
7. Az öntethez felolvasztjuk a kétféle csokoládét, és hozzákeverjük a tejet. Még forrón meglocsoljuk az almás szeletet!
8. Az eredeti recept szerint a tejet, kakaóport, keményítőt és a cukrot összemelegítjük. 



2012. március 10., szombat

Vakond torta....1 éves a Mozzarelli blog!



Ünnepi tortára fel!! Eljött kérem szépen ez a pillanat is, tavaly egészen hirtelen jött ötletként elkezdtem írni a Mozzarelli blogot, amit a Fb oldalra feltöltött pár konyhai 'fotó-kísérlet' előzött meg...nem szeretnék statisztikákkal, oldal letöltéssel és egyéb számadattal senkit sem traktálni....egyszerűen csak főzőcskézek, de leginkább sütögetek továbbra is, a fotómasinám mindennapi kellékemmé kezd válni, és kattintgatok, amerre csak visz az utam.. :)) Egy kedves Olvasóm írta nekem, hogy sokszor csak azért kukkant be a blogra, hogy megnézze a fényképeket....hááát, ez annyira, de annyira jól esik, köszönöm szépen!! Azért néha egy-egy sütit is érdemes ám elkészíteni!! :)
Ami a legfontosabb....jó érzés hogy olvasgattok....de még mennyire jó!! Itt és a Fb oldalon is köszönöm az eddigi kommenteket, véleményeket, az Olvasóimnak és blog látogatóimnak pedig küldök egy-egy szeletet ebből a habos gúlából!!


    

A torta habos és gyümölcsös...ja, és nem tudtam ellenállni az epernek, muszáj volt vennem egy dobozzal, annyira szépek voltak! Tavasz, már nagyon vártalak, a piaci standok majd újra szép színesek lesznek, fantasztikus zöldségek és gyümölcsök fognak egymás hegyén-hátán roskadozni..ejjhha de jó is lesz! 

Hozzávalók 
26 cm-es kapcsos tortaformához

A kevert tésztához

4 tojásfehérje
csipetnyi só
125 g vaj olvasztva
125 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
4 tojássárgája
150 g liszt
2 csapott tk sütőpor
100 g darált mandula
100 g csokoládé olvasztva (60 g ét/40 g fehér csokoládé)

A töltelékhez

250 g friss eper szeletelve

500 ml tejszín
2 tasak habfixáló
1 tasak vaníliás cukor
kb. 2 ek cukor
kb. fél ek citromlé 

250 g túró
1 citrom reszelt héja
1 tk citromlé
kb. 2 ek porcukor 





Folyamat

1. A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük.
3. A vajat a kockára tördelt csokoládéval gőz fölött kis lángon megolvasztjuk, a tűzről lehúzva megvárjuk, míg kihűl, tálba öntjük, és habverővel közepes fokozaton hozzákeverjük a kétféle cukrot.
4. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyikkel külön-külön kikeverjük.
5. Tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, és a darált mandulát. A száraz hozzávalókat két részletben a krémhez keverjük.
6. A tojáshabot két részletben a krémbe vegyítjük, majd a tésztát a formába kanalazzuk.
7. Előmelegített sütőben, alacsony lángon kb. 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük!
8. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd a tészta szélét késpengével meglazítjuk, a tortát tálra borítjuk.
9. A szélétől kb. 1 cm-re kés hegyével bejelölünk egy kört, majd a torta közepét kb. 1 centi mélyen kanállal kiemeljük, a jelzett szélig! A kiemelt tésztát egy tálban kézzel összemorzsoljuk, és ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne fogyasszuk el magában...:)
10. A megmosott és lecsepegtetett epret felszeleteljük, a túrót a porcukorral, citrom héjával és citromlével ízesítjük. A tejszínt a kétféle cukorral, citromlével és a habfixálóval kemény habbá verjük.   
11. A torta alját megkenjük a túróval, kibéleljük a szeletelt eperrel, majd a habtejszínt a gyümölcsrétegre halmozzuk úgy, hogy középen púpos legyen.
12. Megszórjuk a piskótamorzsával, kissé bele is nyomkodjuk a krémbe, majd a kész gúlát legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

2012. március 2., péntek

Falafel

 
 
 
 
Arab utcai árusok, étkezdék igen népszerű étele a falafel, másnéven csicseriborsó fasírt vagy golyó. Vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják, sok helyen pitában tálalják zöldségekkel. Mi is salátával fogyasztottuk, de a pita most elmaradt...Készítettem hozzá egy fűszeres joghurtos öntetet mártogatónak. Egyre inkább szeretem ételek mellé az önteteteket, mártogatókat, lassan ott tartok, hogy mostmár egy sima sült burgonyát is rendszeresen feldobok egy pikánsabb mártogatóssal.
 
 


Most konzerv csicseriborsót használtam, aminek nagy előnye, hogy sokkal hamarabb el készül az étel, másképp a csicserit, mielőtt felhasználnánk, egész éjszakára be kell áztatni, másnap pedig alacsony hőfokon puhára főzni, és csak utána kezdhetünk el vele dolgozni.
A falafelt ízlés szerint készíthetjük fűszeresebbre is, érdemes a krémet közben kóstolgatni, mert így könnyen eltalálhatjuk a számunkra megfelelő ízesítést! Pikánsabb, fűszeresebb ízvilágot kedvelő társunknak bátran használjuk ezeket a nagyszerű fűszereket! A koriander nagyon kellemes a csicseriborsóval együtt, a kurkumával viszont én általában óvatosabban bánok.

Hozzávalók

400 g csicseriborsó konzerv
1-2 ducibb zúzott gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma fele
pár szem koriandermag
ha van lehetőségünk rá, akkor inkább 2 ek frissen vágott koriander!
1 kis csokor petrezselyem levele
1 mk őrölt kömény
1 mk őrölt kurkuma

1 tojás
kb. 2 ek zsemlemorzsa

Joghurtos öntethez

1 kis doboz natúr joghurt (140 g)
1 kisebb zúzott gerezd fokhagyma/helyette tehetünk hozzá újhagymát is karikázva
fél ek friss petrezselyem aprítva
egy késhegynyi őrölt koriander vagy 1 fél ek friss koriander aprítva
pár csepp olívaolaj a tetejére

A hozzávalók mennyiségén ízlés szerint lehet változtatni, lehet pikánsabb vagy lágyabb az öntet!
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek még jobban összeérjenek!! Ha pitával készítjük a falafelt, nyugodtan meglocsolhatjuk ezzel az öntettel!




 
Folyamat
1. A csicseriborsót alaposan leöblítjük, és lecsepegtetjük, majd a fokhagymával, vöröshagymával, petrezselyemmel, koriandermaggal, őrölt kurkumával, őrölt köménnyel, sóval egy késes robotgépben párszor simára turmixoljuk. (Időnként a robotgép oldaláról ütögessük le a krémet).
2. A csicseriborsós krémet egy tálba kanalazzuk, kézzel elkeverjük benne a tojást, majd hozzáöntjük a zsemlemorzsát, kb. annyit, amennyit felvesz a krém, átgyúrjuk a masszát, és kisebb golyókat formázunk belőle.
3. Egy lábasban olajat forrósítunk és a forró olajban pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve csepegtessük le róla az olajat.
4. A mártogatóshoz a joghurtot egy tálba öntjük, majd az összes hozzávalóval elkeverjük, a végén pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, és fogyasztásig hűtőben tartjuk.

   

2012. március 1., csütörtök

Burgonyagerezdek pirított fokhagymás mártással



Az imént tettem be a hűtőbe a megkelt briós tésztát, az lesz a sorsa, hogy holnap reggel azonnal megsütöm!! A túrós tarte is a hűtőben lapul, szó szerint, mert a család már lelkesen szeletelte volna....áááá...nem úgy van ám az..(a túró egyébként egészen különleges ízt kapott)!

Addig viszont ismét egy kis 'sósság', amiről csak annyit, hogy önmagában is tökéletesen megállja a helyét, de miközben készítettem, végig az járt a fejemben, hogy egy ropogósra sütött fokhagymás sülttel kiegészítve, igazán pompás ebéd kanyarintható belőle!!

Hozzávalók

kb. 4-5 közepes burgonya
kb. 2 ek olívaolaj
1 duci gerezd fokhagyma felszeletelve


Mártás

2 közepes fej fokhagyma gerezdekre szedve
kb. 1 ek olívaolaj

5 ek tejföl
4 ek majonéz
pirospaprika ízlés szerint





Folyamat

Érdemes először a mártással kezdeni, így amíg a burgonyát sütjük, hideg helyen van ideje lehűlni!

1. A mártáshoz a fokhagymagerezdeket egy tepsibe tesszük, rácsorgatjuk az olívaolajat, és a gerezdeket alaposan megforgatjuk benne.
2. A fokhagymát a sütőben (közepes lángon) kb. 15-20 perc alatt puhára sütjük, utána kivesszük a sütőből, és hagyjuk langyosra hűlni.
3. A sült fokhagymagerezdeket kinyomjuk a héjából, vágódeszkára halmozzuk és megsózzuk. Villával pasztává nyomkodjuk, majd egy tálba tesszük.
4. Tejfölt és majonézt keverünk hozzá, sóval és pirospaprikával ízesítjük. Egy kevés olíavolajat löttyintünk rá, majd tálalásig letakarva, hideg helyen tároljuk.

5. A burgonyát alaposan megmossuk, félbevágjuk, a feleket pedig még két/három gerezdre vágjuk.
A legegyszerűbb ha tepsibe sorakoztatjuk a burgonyagerezdeket, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a szeletelt fokhagymával, sóval, összekeverjük, és kb. 40-50 perc alatt ropogósra sütjük.
A burgonyát ha előfőzzük, és utána tesszük a tepsibe, még hamarabb megsül!!