Feketebableves chilivel és korianderrel

 


Meleg krémes bableves, a kelleténél fűszeresebben, ami nagyon jól esik a hideg, zord napokon! A fűszereket kedvünkre variálhatjuk, lehet még fűszeresebb, mehet bele több chili, szóval ízesítsük bátran!
A babot a Spar-ban szereztem, 200 g-os csomagokban árulják.

Hozzávalók

35 dkg feketebab, éjszakára hideg vízbe áztatva (vagy 3 doboz 40 dkg-os konzerv feketebab
kb. 3 ek olívaolaj
2 kisebb fehér hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 sárgarépa, apróra vágva
friss chili aprítva (ízlés szerint)
1 tk őrölt római kömény
1 késhegynyi őrölt koriander (mehet bele ízlés szerint több is, csak nálunk nem mindenki rajong érte)
2 babérlevél
1 liter zöldségalaplé
140 g sűrített paradicsom (eredetileg 40 dkg darabolt vagy egész konzervparadicsom)
1 kis csokor friss kakukkfű, vagy 1 tk szárított kakukkfű
tengeri só
frissen őrölt bors

tálaláskor
apróra vágott friss koriander
pár csepp zöldcitrom leve
ízlés szerint tejföl/szeletelt lilahagyma





Folyamat

A szárazbabot áztatás után öblítsük le, és tiszta bő vízben tegyük a tűzre.
Főzzük lobogva 10 percig, majd kisebb lángon főzzük puhára, és szűrjük le.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, dobjuk bele a hagymát, és 5-7 perc alatt fonnyasszuk meg.
Tegyük bele a fokhagymát, a sárgarépát, a chilit, a római köményt, a koriandert, és a babérlevelet.
Pirítsuk még 2 percig. Öntsük bele a babot az alaplével, a sűrített paradicsommal és a kakukkfűvel együtt.
Forraljuk fel, vegyük kicsire a lángot, takarjuk le és főzzük kb. 20 percig.
Amikor minden megpuhult, vegyük ki a babérlevelet, merjük ki a leves felét és pépesítsük botmixerrel.
Öntsük vissza a lábasba, keverjük össze, és melegítsük fel, majd sózzuk, borsozzuk.
Díszitsük egy kanál tejföllel, szórjunk rá aprított koriandert, és csepegtessük meg egy kevés zöldcitromlével.
Ha nem pépesítünk botmixerrel, akkor hígabb lesz a levesünk!

Forrás: 500 vegetáriánus étel - Deborah Gray

Megjegyzések

Babette üzenete…
Jó is ebben a hidegben egy forró leves. Babot szeretjük, csípősen még inkább.

Amit megkóstolnátok a héten...