Pizzaolaj és rozmaringos olajTartozom ezzel a bejegyzéssel, mert sokan várjátok, úgyhogy gyorsan meg is osztom Veletek!!
Érett már a pizzaolaj elkészítése, ilyen intenzitású pizza gyártásánál, ami nálunk folyik....
Pizzaolajhoz tartozó használati utasítást is mellékelek: locsoljuk meg ezzel a fűszeres olajjal a pizzát, egyébként pedig bármit, amihez úgy véljük, illik ez az olaj!! :)
Házi fűszerolaj készítéséhez sok hozzávaló nem kell, mindössze olajra, fűszerekre, esetleg gyógynövényekre lesz szükségünk, attól függően, ki milyen ízesítésű olajat szeretne. Használhatunk citromhéjat is, pl. salátákhoz nagyszerű az így készített olaj.
Szárított és friss fűszernövényeket egyaránt használhatunk, intenzívebb ízű (erősebb színű) olívaolajat csak erős aromájú fűszerekkel párosítsunk (mint rozmaring, zsálya, babérlevél, fokhagyma és chili).
Én a pizzaolaj mellé még készítettem egy rozmaringos olajat is, imádjuk a rozmaringot, na!
Különben is, a pár hónapja készített kakukkfüves olajból az utolsó cseppet használtuk el, úgyhogy kellett az utánpótlás! :)

Hozzávalók a pizzaolajhoz

1 ág friss bazsalikom
1 ág friss rozmaring
1 friss chilipaprika
1 gerezd fokhagyma
5 szem fekete bors
250 ml hidegen sajtolt olívaolaj
kb. 300 ml üveg

A fűszereken ízlés szerint változtathatunk, tehetünk akár oregánót is az olajhoz, vagy több chilipaprikát....az ízesítések a fantáziánkra vannak bízva, csak arra kell ügyelnünk, hogy a fűszereket megfelelően párosítsuk! Olyan dolgokat társítsunk, amik jól mennek egymáshoz!

Folyamat

A fűszernövényeket és a chilipaprikát mossuk meg óvatosan, majd itassuk le róluk a vizet.
A fokhagymát tisztítsuk meg.
A paprikát vágjuk félbe hosszában, és magozzuk ki.
A fűszernövényeket, a fokhagymát, a chilipaprikát, és a borsot tegyük az üvegbe.
Töltsük rá az olajat, és zárjuk le az üveget.
Az üveget helyezzük 3 hétre sötét helyre, ez idő alatt az olajból kellemes, fűszeres olaj válik.
Hideg és sötét helyen a fűszeres olajok kb. 6 hónapig elállnak, 3 hét után locsolhatjuk is a kedvenc pizzánkra!!

A rozmaringos olajhoz helyezzünk rozmaring ágat az üvegbe, rozmaring leveleket is tépkedhetünk még pluszba hozzá, öntsük rá az olajat (figyeljünk rá, hogy teljesen ellepje a rozmaringot) majd tegyük hűvös helyre legalább 3 hétre. Sültekhez, burgonyához, de friss bagetten is isteni finom!


rozmaringos olaj

Forrás és ötletadó: Petra Teetz: Ecetek és olajok

Megjegyzések

Nyammm üzenete…
Bizony, hogy vártam már:) Meg is jegyeztem! Ha fogyasztunk belőle szerinted nem lehet utána önteni egy kis olívával, mint a házi vaníliás cukor készítésénél pótlom a cukrot?:)
mozzarelli üzenete…
Szia Zsófi!

Szerintem simán fel lehet önteni olajjal, csak akkor lehet hogy az íz intenzitása egy picit lágyabb lesz, mert sima 'natúr' olajat teszel hozzá, de majd az is összeérik pár hét alatt! :))

Amit megkóstolnátok a héten...