Kakukkfüves, fokhagymás pizza articsókával
Egyszerű, és gyors pizza! A feltétekkel óvatosan bántam, mert nem tudtam milyen lesz a fogadtatás, hiszen a klasszikus paradicsomos alaphoz van szokva a család...de azt kell hogy mondjam, legközelebb nem spórolok a feltéttel! Isteni finom, a fokhagyma és a kakukkfű együtt, a megolvadt mozzarella....hmm..
Szóval mehet a kakukkfüves, olajos, fokhagymás zöld masszából, sokkal több, no és az articsókának is marad még bőven hely a pizzán!
A tészta tökéletes lett, ropogós is, puha is, lukacsos is, egyszóval nagyon szépen megkelt, pedig most egy picit másképpen készítettem mint eddig.
Hozzávalók
Tészta
250 g finomliszt
fél ek só
1 tk cukor
25 g élesztő
kb. 1,5 dl langyos tej
1 ek olívaolaj
Feltét
1 tasak (80 g) mozzarella
1 üveg articsókából (290 g) 3-4 felezett articsóka
1-2 marék friss kakukkfű
1 csipet só
1 ducibb gerezd fokhagyma zúzva
1-1,5 tk citromlé
kevés olívaolaj
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk, hozzáöntjük az olívaolajat, majd apránként adagolva a langyos tejet, puha tésztát gyúrunk belőle.
Kevés lisztet hintünk a tetejére és az aljára, majd 1-2 óra alatt, meleg helyen letakarva kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük, a sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral, és ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
A feltéthez egy mozsárban a kakukkfüvet, a sóval, fokhagymával, olívaolajjal, citromlével összezúzzuk, az articsókát vékonyan felszeleteljük.
A mozzarellát a pizzára tépkedjük, ráöntjük a kakukkfüves masszát, ráhalmozzuk a felszeletelt articsókát, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Parmezánforgácsot szórjunk a tetejére!
Én olívaolaj helyett egy pikánsabb házi gyártású pizzaolajat locsoltam a tetejére. A receptet ITT találjátok, nagyon könnyen elkészíthetitek és sokféle ételt feldobhattok vele!
Én olívaolaj helyett egy pikánsabb házi gyártású pizzaolajat locsoltam a tetejére. A receptet ITT találjátok, nagyon könnyen elkészíthetitek és sokféle ételt feldobhattok vele!
(Ötletadó a feltéthez: Jamie Oliver: A pucér szakács)
Megjegyzések