Krémes vörös lencseleves
Most pár napra újra eltűnök, de visszatérek hamarosan sok finomsággal......banános csokoládébrownie-val, csicseriborsó lepénnyel, kakukkfüves-articsókás pizzával, tesztelvén végre a kakukkfűolajamat, és egy napsütéses citromkrémmel, amit már kalácsra, omlós kosárkába és palacsintába bele is töltöttem.....
Addig is itt egy fantasztikus leves...krémes...szerintem a színe is meggyőző, apró piros lencséből készült, különlegesen fűszerezve, pikáns, unalmasnak semmiképp sem mondanám, na és a koriander azért itt is szerepet kapott..
(Az alapreceptet kicsit átvariáltam, eredetileg a sűrített paradicsom mellett konzervparadicsomot is tehetünk még a leveshez.)
Hozzávalók
1 ek olívaolaj
1 fél fej közepes fehér hagyma szeletelve (vörös is jó)
1 piros húsú paprika kimagozva, és darabokra vágva
1 sárgarépa meghámozva és darabolva
1 cukkini kockázva
1 nagyobb fokhagyma zúzva
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander vagy egész koriandermag zúzva
20 dkg vörös lencse alaposan megmosva
1 liter zöldségalaplé: volt még a fagyasztómban gombaszár, spárgaszár, tettem hozzá pár szem egész borsot, friss koriandert, egy fél fej hagymát, répát, petrezselymet, zellergumót, felöntöttem vízzel és puhára főztem mindent, majd egy tésztaszűrőn krumplinyomó segítségével átpasszíroztam.
1 kis dobozos (70 g) sűrített paradicsom
1 babérlevél
tengeri só
frissen őrölt bors
díszítésnek friss koriander vagy petrezselyem
Folyamat
Forrósítsuk fel az olajat egy lábasban, majd dobjuk bele a hagymát, és kis lángon kb. 5-7 perc alatt futtassuk meg.
Keverjük bele a paprikát, a sárgarépát és a cukkinit, és egy picit nagyobb lángon pirítsuk pár percig.
Fűszerezzük a zúzott fokhagymával, a római köménnyel és a korianderrel, azután pirítsuk folyamatosan keverve még egy percig.
Tegyük bele a többi hozzávalót: a lencsét, az átpasszírozott alaplevet, a paradicsompürét és a babérlevelet.
Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, fedjük be, és főzzük addig, míg a lencse és a zöldségek megpuhulnak, ez kb. 20-30 perc.
Mivel a lencse magába szívja a folyadékot, ezért meglehetősen sűrű lesz a leves, de ha hígabban szeretnénk, akkor picivel több alaplét készítsünk, és adjunk még hozzá ízlés szerint!
Vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk simára a levest botmixer segítségével.
Sózzuk, majd tálaljuk petrezselyemmel vagy korianderrel, tekerjünk rá még egy kevés frissen őrölt fekete borsot, és locsoljunk rá pár csepp olívaolajat.
Készíthetünk hozzá fűszeres krutonokat is.
Megjegyzések
Erika! Marokkói fűszerezéssel is jöhet!!