Krémes vörös lencseleves



Most pár napra újra eltűnök, de visszatérek hamarosan sok finomsággal......banános csokoládébrownie-val, csicseriborsó lepénnyel, kakukkfüves-articsókás pizzával, tesztelvén végre a kakukkfűolajamat, és egy napsütéses citromkrémmel, amit már kalácsra, omlós kosárkába és palacsintába bele is töltöttem.....

Addig is itt egy fantasztikus leves...krémes...szerintem a színe is meggyőző, apró piros lencséből készült, különlegesen fűszerezve, pikáns, unalmasnak semmiképp sem mondanám, na és a koriander azért itt is szerepet kapott..
(Az alapreceptet kicsit átvariáltam, eredetileg a sűrített paradicsom mellett konzervparadicsomot is tehetünk még a leveshez.)


Hozzávalók 

1 ek olívaolaj
1 fél fej közepes fehér hagyma szeletelve (vörös is jó)
1 piros húsú paprika kimagozva, és darabokra vágva
1 sárgarépa meghámozva és darabolva
1 cukkini kockázva
1 nagyobb fokhagyma zúzva
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander vagy egész koriandermag zúzva
20 dkg vörös lencse alaposan megmosva

1 liter zöldségalaplé: volt még a fagyasztómban gombaszár, spárgaszár, tettem hozzá pár szem egész borsot, friss koriandert, egy fél fej hagymát, répát, petrezselymet, zellergumót, felöntöttem vízzel és puhára főztem mindent, majd egy tésztaszűrőn krumplinyomó segítségével átpasszíroztam.

1 kis dobozos (70 g) sűrített paradicsom
1 babérlevél
tengeri só
frissen őrölt bors

díszítésnek friss koriander vagy petrezselyem





Folyamat

Forrósítsuk fel az olajat egy lábasban, majd dobjuk bele a hagymát, és kis lángon kb. 5-7 perc alatt futtassuk meg.
Keverjük bele a paprikát, a sárgarépát és a cukkinit, és egy picit nagyobb lángon pirítsuk pár percig.
Fűszerezzük a zúzott fokhagymával, a római köménnyel és a korianderrel, azután pirítsuk folyamatosan keverve még egy percig.
Tegyük bele a többi hozzávalót: a lencsét, az átpasszírozott alaplevet, a paradicsompürét és a babérlevelet.
Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, fedjük be, és főzzük addig, míg a lencse és a zöldségek megpuhulnak, ez kb. 20-30 perc.
Mivel a lencse magába szívja a folyadékot, ezért meglehetősen sűrű lesz a leves, de ha hígabban szeretnénk, akkor picivel több alaplét készítsünk, és adjunk még hozzá ízlés szerint!

Vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk simára a levest botmixer segítségével.
Sózzuk, majd tálaljuk petrezselyemmel vagy korianderrel, tekerjünk rá még egy kevés frissen őrölt fekete borsot, és locsoljunk rá pár csepp olívaolajat.
Készíthetünk hozzá fűszeres krutonokat is.



Ötletadó: 500 vegetáriánus étel (Deborah Gray)

Megjegyzések

The Hungry Herbalist üzenete…
Szuper egy leves, ma en is nagyon hasonlot kezitettem, marokkoi fuszerezessel:) Mindent visz a voroslencse nalam.:)
Anazar üzenete…
Finom is a vörös lencse!! Nálunk is kedvelt ;-)
Elena üzenete…
Anazar! Nálam is nagy kedvenc!! :)

Erika! Marokkói fűszerezéssel is jöhet!!

Amit megkóstolnátok a héten...