Michel Roux: Tésztavarázs és sablé-válogatás vaníliával



Pár napja én is kaptam egy megkeresést, mégpedig a T.balint Könyvkiadó részéről, melyet örömmel elfogadtam! Itt is köszönöm a lehetőséget és természetesen a könyvet....húú, nagyon örültem neki!!

Adva van egy szakácskönyv, szerintem tavaly év vége óta sokan belefuthattunk könyvesboltok polcain, biztosan hallhattunk róla 'gasztro berkekben', és talán szerepelhetett a karácsonyi ajándéklistánkon is....?! 
Hát a fenti könyv mostmár az én polcomon van, egy alapműnek tartom és egyébként az én karácsonyi listámon is szerepelt! :)

Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretnének alaposabban belekukkantani a tésztakészítés rejtelmeibe, megtanulni pár technikát (mint díszítés, forma kibélelése..stb.) vagy csak egész egyszerűen úgy gondolják, hogy a saját készítésűnek nincs párja.....
Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a leveles tésztát még sosem készítettem otthon, nagy örömömre a könyvben kétféle verzió is van, egy hosszabb, idő igényesebb és egy gyorsabb kb. 20 perces változat!
Fejezetenként megismerkedhetünk az alap tésztákkal, mint pl. linzertészta, croissant tészta, filotészta, égetett tészta, csak hogy egy párat említsek a könyvből! Természetesen minden tésztához tartozik pár recept és fénykép! De nyugodtan lehetünk kreatívak..:)

"Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. A 3 Michelin csillaggal rendelkező csúcsséf, Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén.
Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be. Az ezt követő receptek az alaptészta különböző felhasználási módozatainak a lehetőségét ismertetik- édes és sós tésztaételek formájában egyaránt. Lenyűgöző a szerző által felvonultatott klasszikus és modern, sós és édes tészta receptek  mennyisége és sokszínűsége.
Végig kitűnően illusztrált szakácskönyv, ami arra született, hogy  vezető szerepet töltsön be a tésztakészítés világában."


SABLÉ VÁLOGATÁS VANÍLIÁVAL



Stílusosan, mondhatnám, hűen magamhoz egy kekszet készítettem a könyvből. A pate sableé egy vajas édes tészta, rendkívül omlós és nagyon finom. Akik szeretik a kávét vagy a teát édes aprósüteménnyel fogyasztani, vagy ha csak kíváncsiak vagytok és tetszett a recept, akkor feltétlen próbáljátok ki ezt a tésztát! Nem fogtok benne csalódni, mert egyszerűen fantasztikus! Gyümölcsökkel, krémekkel megtöltött piteként is kiváló, jól működik különböző tésztaformák kibélelésére is!
Jelenleg erős úton haladok affelé, hogy a bolti kekszről szép lassan teljesen leszokjak. Ha otthon ilyen kekszet lehet gyártani.....
Én egyébként mindennap teázom, és ha teázom, akkor keksz is kell mellé...na ebből a tésztából olyan, de olyan omlós és ízletes kekszet lehet gyártani pillanatok alatt, hogy csak na! Begyúrhatjuk akár pár nappal az elkészítés előtt, viszont akkor felhasználásig hűtőben kell tárolni! Hát az én hűtőmben ezentúl rendszeresen lesz begyúrva egy adag belőle!

Amit most készítettem az egy sima és kétféle lekváros sablé, de lehet csak simát készíteni, nagyon finom volt csak úgy vaníliásan is!    

 


Hozzávalók

kb. 20 db sima kekszhez (fél cm-re nyújtva)
kb. 17 db lekvároshoz (korong és dupla sablé)

pate sableé alaprecept

250 g liszt
200 g enyhén puha vaj, apró darabokra vágva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojássárgája

+ egy rúd vanília kikapart magja a tésztához
+ kb. 2 ek körtedzsem a lekváros sabléhoz
+ tojásmáz a dupla korongoshoz
tojásmáz = 1 tojássárgája összekeverve 1 ek. tejjel

Folyamat

1. A munkafelületre halmozzuk a lisztet, és egy kis mélyedést nyomunk bele. A vaníliarúd kikapart magját a porcukorral elmorzsolom. A vajat, porcukrot, és a sót a mélyedésbe szórjuk. Az ujjainkkal összekeverjük a cukrot, vajat és a sót, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és ezt is beledolgozzuk az ujjainkkal.
2. Óvatosan addig dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg homogén tésztát kapunk.
3. A tenyerünkkel a tésztát 3-4 alkalommal magunktól elfelé megnyújtjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A cipót kétfelé osztjuk, az egyik cipót lisztezett deszkán fél centisre nyújtjuk, majd hullámos tésztaszaggatóval kisszagatjuk. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, rövid idő alatt, kb. 7-8 perc alatt megsütjük. 
5. A másik cipót hasonlóan kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a kívánt számú tésztakorongot párosával sütőlapra rakosgatjuk, és hideg vízbe mártott ecsettel benedvesítjük a felszínüket. A korongok felének kivágjuk a közepét, és a teli korongok tetejére tesszük. Egy kávéskanálnyi lekvárral megtöltjük, majd a tésztát lekenjük a tojásmázzal. (Ízlés szerint, tetszőleges mennyiségű dupla korongos és sima lekváros sablét szaggassunk) 
6. A maradék tésztát felgöngyöljük, és kb. 3 centi átmérőjű hengert formázunk belőle, egyforma darabokat vágunk belőle, és mindegyikből labdát formázunk a tenyerünk között. Enyhén kilapítjuk, majd a mutatóujjunkat a közepébe fúrjuk, hogy kis mélyedéseket képezzünk rajta. Közvetlen sütés előtt megtöltjük lekvárral, és sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük.

       


Megjegyzések

Gesztenye receptjei üzenete…
Nagyon guszta, szeretem a kekszeket:-)
Elena üzenete…
Köszönöm! szépen! Èn is nagy kekszes vagyok!!! :)

Amit megkóstolnátok a héten...