Marcipános-almás táska


Kicsit tavasziasra vettem a figurát...:)

Hát, kérem szépen, az utolsó boltban vásárolt leveles tésztámat használtam el most, abban bízva, hogy hamarosan elsajátíthatom a Michel Roux féle gyors leveles tésztát!!

Egyik kedvenc tésztám a leveles tészta, nemcsak azért, mert elég sokszor kimentett már a pácból, ha valami édeset hipergyorsan össze kellett dobnom, hanem azért is, mert sokféleképpen variálható, az édes mellett sósan is készíthetjük, szóval elég változatos!

A mostani levelesem almás-marcipános tölteléket kapott, egy nagyon kevés reszelt csokoládéval, egész egyszerűen tökéletes volt. 
A legfontosabb pedig, hogy az elkészült batyut érdemes még frissen, melegében fogyasztani, amikor a töltelék még forró és krémes!!

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta (kb. 250 g) (most Tante Fanny)
(Ehhez a mennyiséghez nyugodtan lehet 2 csomag tésztát használni (kb. 500 g) ebben az esetben nem kell két téglalapot vágni a tésztából, mert a másik tészta lesz a teteje )

Töltelék

150 g marcipánmassza
kb. 750 g édesebb alma (kb. 4 közepes alma)
25 g vaj
fél tk őrölt fahéj
25 g étcsokoládé reszelve
1 tasak (10 g) vaníliás cukor

1 felvert tojás a tetejére

Folyamat 

1. A leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és vágjuk szét két téglalappá.
2. Tegyük a sütőlemezre az egyik tésztadarabot, a széleit vizezzük be, kb. 1 cm szélesen.
3. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kimagozzuk, a felét felkockázzuk, a másik felét vékony szeletekre vágjuk. A kockázott almát a vajjal, fahéjjal, vaníliás cukorral egy lábasban alacsony lángon puhára főzzük, időnként megkeverjük.
4. Hozzáadjuk a szeletelt almát, és a reszelt csokoládét, elkeverjük az almával, és a tűzről levéve megvárjuk, míg kihűl.
5. A sütőlemezen lévő tésztán eloszlatjuk a tölteléket, vigyázva, hogy a vizes széleihez ne kerüljön töltelék, a marcipánmasszából a tészta méretének megfelelő hengert formázunk, majd egy sodrófával kinyújtjuk, és rátesszük az almás töltelékre. (A tészta aljára is tehetjük a marcipánt, és úgy rá a tölteléket.)
6. A másik tésztadarabot hajtsuk hosszában ketté, és  a hajtás mentén vagdaljuk be párszor ferdén, itt is hagyjunk ki kb. 1 centi széles részt. Ennél a műveletetnél érdemes enyhén lisztezni a tésztát, mert bizony összeragadhat, ahogyan nekem is, és emiatt újra kellett nyújtanom a tésztát, így nem sikerült olyan szépen mintáznom a tetejét!!
7. Nyissuk szét a bevagdosott tésztát, helyezzük a már megtöltött tésztára. A szegélyeket jól nyomkodjuk össze.
8. A tészta tetejét kenjük meg a felvert tojással, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük meg szép barnára. 


 

Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...