Diós Bejgli
Avagy klasszikus nagyi-féle tészta, modern töltelékkel...
Anyukám ütött-kopott, apró cetlikkel és fecnikkel agyonragasztott házi szakácskönyvében az egyik oldalon ez áll....'Nagyi féle bejgli'...Amikor még nagyi velünk volt és nagyszerűen sütött-főzött (mint általában a nagyik) akkor én még a konyhát igencsak messziről elkerültem......nagyon bánt, hogy nincsen több receptünk tőle...most nagyon gazdagnak érezhetném magam, olyan nagy kincs lehetne a birtokomban....
Így tehát az egyetlen megörökölt receptem tőle ez a bejgli, nem volt kérdés, meg kellett sütnöm...a töltelék az nem nagyi-féle, azt én 'misztifikáltam' túl, naná, hogy mindenki lehurrogott a családban, hogy miért nem tudok hagyományos bejglit sütni, minek bonyolítom, aztán persze mindenki a narancsosért nyúlt...:)
Tisztában vagyok vele, hogy mostanra már túl vagytok a bejgli okozta sokkon, hiszen mi is elfogyasztottunk egy kisebb mennyiséget...mindenkinek a fülén jön ki, de azért remélem nem bánjátok ezt a bejegyzést..
Íme a hozzávalók
2 rúdhoz
Tészta
50 dkg liszt
10 dkg margarin (olvasztott)
1 egész tojás
1 csapott ek cukor
1 csipet só
annyi langyos tej, amennyit felvesz a tésztánk
Kenéshez
1 tojássárgája
Kovász
1 kis kocka élesztő fele
kb. 2 deci langyos (nem forró!) tej
1 kk cukor
1 kk liszt
Töltelék 1
kb. 25-30 dkg darált dió
80 g porcukor
1,5 ek narancsvirágvíz/vagy narancs leve
1 narancs reszelt héja
Töltelék 2
kb. 25-30 dkg darált dió
80 g porcukor
50 g vegyes aszalt gyümölcs
1 citrom héja
kevés langyos tej
Folyamat
Elkészítjük a kovászt: langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, cukrot és meleg helyen, pár percre letakarjuk, megvárjuk amíg felfut.
A lisztet az egész tojással, a kovásszal, sóval összekeverjük.
Dagasztás közben apránként adagoljuk a tésztához az olvasztott margarint, és minden adagolás előtt alaposan gyúrjuk el a tésztával.
Addig dagasszuk, amíg elválik az edény falától, ha kemény a tészta, kevés tejjel lágyítsunk rajta.
Legalább 1 órán át kelesszük, addig elkészíthetjük a tölteléket.
A diót ledaráljuk, ízesítjük a porcukorral, kettéosztjuk. Az egyik diós részt a tejjel, citrom héjával és az apróra darabolt aszalt gyümölcsökkel összefőzzük.
A másik diós részt a narancsvirágvízzel és a narancshéjjal főzzük pár perc alatt össze.
Ha megkelt a tésztánk, két részre osztjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, villával megszúrkáljuk az oldalát pár helyen (hogy ne repedjen fel) megkenjük a tojássárgájával, és előmelegített sütőben, lisztezett/vajazott tepsin kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A tetejét diódarabokkal díszíthetjük.
Megjegyzések
Köszönöm...békebeli egy kevés modern töltelékkel..:)
:)))
Hááát, ennek nagyon-nagyon örülök!!!!! :)