Pizza Margherita...pizzát sütni jó dolog!




Frissítettem a képeket......

Pizzára, azaz bejegyzésre fel! Utolsó bejegyzésemkor még javában tombolt a nyár, most meg érkezik lassan a melengető krémlevesek, forró csokik ideje. Meg sem nézem, mikor volt az utolsó recept megosztásom, a gyenge teljesítményem semmiképpen sem azt jelenti, hogy abbahagynám a blogolást, de nem ám! Mindösszesen csak arról van szó, hogy az idén még kétlaki vándorként élem az életem, és emiatt nincs állandó táborhelyem. A kellékeim, kütyüjeim pedig csak az egyik állomáson találhatóak.



A Pizza.....

Ha van egy jó tésztánk, van egy jó pizzánk....ha sikerül lágy tésztát gyúrnunk, és miért is ne sikerülne??!!...akkor nagy baj nem lehet! Langyos vízzel/vagy tejjel, ha szükséges, akkor liszttel remekül tudunk a tészta állagán javítani, egy kicsit rásegíteni, úgyhogy elrontani nem nagyon lehet!
Ha egyszer ráéreztünk a pizzasütésre, az aprócska titokra, akkor szép lassan észrevesszük, hogy egyre ritkábban rendelünk majd pizzát, mert a házi készítésű, sokkal de sokkal finomabb!! Elkezdünk pizzát sütni, azután szép lassan rutinná válik, sütjük este, sütjük barátoknak, sütjük csak úgy, magunknak...kelesztjük...formázzuk...pakoljuk rá a feltétet..mikor milyet, ez már csak ízlés kérdése!

Ha baráti összejövetelt tervezünk, akkor pl. ideális vendégváró lehet a pizza...ilyenkor készíthetünk mini pizzákat (500 g lisztből) és mindenki kedve szerint rádobálhatja a feltétet!

A pizzához salátát is fogyaszthatunk, mi rendszeresen így teszünk...próbáljátok ki!!
Ha nem a klasszikus (margherita) pizzát készítem, akkor a mozzarellát mindig a többi feltét előtt pakolom fel és csak azután következik a gomba/sonka stb., így átsülhet minden hozzávaló.
A pizzát készíthetjük instant (por) és friss élesztővel is!! Ugyanez igaz a paradicsomszószra is, ha magunk készítjük friss paradicsomból, az a legfinomabb, ugyanakkor kapható itthon nagyon sok kiváló sűrített paradicsomszósz, mint pl. Mutti, Parioli vagy Cirio..stb. ezek csak sót és paradicsomot tartalmaznak, ízesített szószt nem szoktam vásárolni, mert fokhagymával és némi fűszerrel mi magunk is beízesíthetjük, és szerintem finomabb is!!

Pizzakrém nálam nem nyert, sem ketchup, sajtból is csak mozzarella vagy pizza mozzarella, a lisztből legtöbbször búzalisztet használok, időnként veszek 00-ás búzalisztet (pl. Moulino Bianco-t vagy Barilla-t).

Hozzávalók a tésztához

500 g liszt (ezt a mennyiséget mostanra lecsökkentettem kb. 350 g lisztre, azért, mert 'vékonytésztás' a pizzám, így bőven elég ez az adag)
2 ek olívaolaj
kb. fél ek só (ne púpozott, ha elsózzuk, az nem olyan jó)

1 kis kocka (50 g) élesztő fele
kb. 1-1,5 deci langyos tej/vagy víz
pici cukor

Feltét

2 tasak 100 g-os mozzarella
1 konzerv kockázott/darabolt paradicsomszósz/vagy sűrített paradicsompüré (most Parioli/400g-os)
1 ducibb gerezd fokhagyma
szárított oreganó
friss bazsalikom a szószhoz és a tetejére
parmezán forgács a tetejére
kb. 2-3 ek olívaolaj szintén a tetejére
és fekete olajbogyó, ízlés szerint



Folyamat

A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen lefedve pár perc alatt felfuttatjuk.
Egy tálban a lisztet a cukorral, sóval elkeverjük, adjuk hozzá az olívaolajat, és adagoljuk hozzá az élesztős tejet fokozatosan, hogy könnyű tésztát gyúrjunk. Ha szükséges, akkor még langyos vízzel lágyíthatunk rajta, ha pedig túl ragacsos a tésztánk, lisztezzük!
Meleg helyen letakarva, vagy kelesztőtálban, legalább 1 órán át kelesztjük.
Közben elkészítjük a szószt: egy lábasban olívaolajat forrósítunk és a vékonyra szeletelt fokhagymát megpirítjuk. Ráöntjük a paradicsomszószt, adhatunk hozzá egy nagyon kevés cukrot, de nem szükséges. Friss bazsalikommal/oreganóval forraljunk rajta egyet, majd húzzuk félre.
A megkelt tésztát osszuk két részre, majd lisztezett deszkán nyújtsuk sütőlemez méretűre/vagy kerekre, a kezünkkel is nyújthatjuk, mint pl. ahogy egy lángost formáznánk! Én általában a pizzát vékonyra szoktam nyújtani, de ízlés szerint készíthetünk akár vastagabb tésztájú pizzát, akkor nem kell két részre osztanunk a tésztagombócot!
Megkenjük a paradicsomszósszal, megpakoljuk a felkarikázott mozzarellával, megszórjuk egy kevés oreganóval, és olajbogyóval, meglocsoljuk olívaolajjal és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
Ha megsült a pizza, a tetejét megszórjuk friss bazsalikommal és parmezánnal. (Friss bazsalikomom sajnos nem volt itthon, csak fagyasztott, az is már nagyon a végét járja, minden évben beszerzek vagy 4-5 friss növényt cserepestől, kertbe is ültetek belőle, és a pizzán sem szoktam spórolni vele! Ti se tegyétek, tetszés szerint szórjátok a pizzára, ne sajnáljátok, fantasztikus az illata, az íze, elképzelhetetlen nélküle a pizza!

Sütésnél vigyázzunk, hogy ne süssük túl, ha már pirul a széle akkor jó, mert különben nagyon száraz lesz.

A pizzához készíthetünk egy fűszeres pizzaolajat is, nagyon hamar megvan, és isteni finom, ha rálocsoljuk a pizzánkra, a receptet ITT találjátok!








Megjegyzések

Hobbychef üzenete…
Imádom a pizzát, volt alkalmam Olaszországban több helyen, az Isztrián (olasz lakta vidék), s az USA-ban, Little Italy, s a világ számos más országában is megkóstolni. Sajnos pont Nápolyban, a Pizza Margherita szülőhelyén nem voltam.
A Te verziód authentikusnak tűnik, s nagyon guszta. Csak ezt a kockázott paradicsomszószt nem értem. Miért nem használsz friss paradicsomot?
ChezSandra üzenete…
végre-végre visszatértél, már épp hiányolni akartalak ...

szuperul néz ki a pizza. Szerintem Én is azt csinálok vacsorára :)
Elena üzenete…
Kedves Sandra!!

Akkor pizzàra fel...;)))

Befutottam a blogomra, megérkeztem..itt vagyok és receptelek...;)) De jó hogy valaki hiányolt....;) kösziiiiiiiiii, ez nadon jó érzès...!!!
Elena üzenete…
Hobbychef, szoktam készíteni pizzát friss paradicsomszósszal is, de most csak lekaptam a polcról egy konzervet....A pizza nekem is nagy kedvencem, és köszönöm a véleményed, örülök ha gusztusosnak találod!! ;))
Babette üzenete…
Szia!!!! na végre :)csak a szóellenőrzés...vááá! :)már nem látok rendesen :)

Amit megkóstolnátok a héten...