Alma és fahéj egy batyuban



Először is, az olvasóimnak szeretném üzenni, akik hétről-hétre megtisztelnek azzal, hogy bekukkantanak a blogomra (még inaktív időszakban is) hogy szeretném rendszerezni a receptjeimet kategóriák szerint, hogy könnyebb legyen az oldalon a keresgélés....és jó lenne elindítani egy diavetítést is, a már meglévő receptek fotóiból....hmm...azt hiszem, nem úszom meg a külső segítséget.

Valamint, a www.makacskakonyhaja.blogspot.com szerzőjének, Katinak üzenném, hogy valamiért nem tudok az oldalán üzenetet hagyni, pedig többször is próbálkoztam, nem tudom mi lehet a gond...innen üzenem, hogy a kerámia sütőedény gyönyörűűűűszép, és hogyha ilyen kincseket lehet találni a marosvásárhelyi ócskáson, akkor oda én is szívesen beszabadulnék!! :)

A kis kitérő után, jöhet a batyu. Szerintem igazi lélekmelegítő egy álmos reggelen. Az alma és a fahéj mindig nyerő együtt, imádom az illatát, nekem az egyik nagy kedvencem, diót is terveztem még a töltelékhez, de végül kimaradt, mert kifelejtettem...:(




Hozzávalók (kb. 20 golyóbishoz, ami függ attól is, ki mennyire nyújtja vékonyra a tésztát) 

A kelt tésztához

250 ml tej
40 g friss élesztő
100 g kristálycukor
100 g vaj
600 g finomliszt
csipet só
2 db tojás
1 tasak vaníliás cukor

A töltelékhez

3 közepes alma
1 tasak vaníliás cukor
2 ek citromlé
1 rúd fahéj
1 kk őrölt fahéj
1 csomag (80 g) főzés nélküli vaníliaízű krémpuding fele
2,5 dl tej

porcukor a tetejére

Folyamat

A tejet langyosítsuk meg. Keverjünk 4 evőkanálnyit az elmorzsolt élesztőhöz, 1 teáskanál cukorral együtt. Tegyük meleg helyre és hagyjuk felfutni, majd dolgozzuk össze a liszttel, a megolvasztott vaj felével, a maradék cukorral és tejjel, valamint a vaníliás cukorral, sóval és a tojással. Hagyjuk kelni kb. 40 percig.

Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd egy lábasban a citromlével, vaníliás cukorral, fahéjrúddal és az őrölt fahéjjal összerottyantjuk, a fahéjrudat ha elkészült, eltávolítjuk.
A vaníliaízű pudingpor felét a hátoldalon található leírás szerint, hideg tejjel krémesre keverjük, majd a kihűlt almás masszához keverjük.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán, kb. 5 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 10X10 cm-es négyzeteket vágunk. A maradék tésztát újragyúrjuk és nyújtjuk. Mindegyik négyzetre kb. fél evőkanálnyi almás masszát szedünk. Hajtsuk a töltelékre a tészta sarkait, nyomjuk össze, és formáljunk belőle golyót. Vigyázzunk, mert ha sok tölteléket pakolunk a tésztára, akkor nem tudjuk majd becsomagolni a tésztába!
Kenjük meg őket a maradék vajjal, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Pihentessük még 15 percig, majd előmelegített sütőben, süssük alacsony lángon kb. 20-30 percig.
Porcukorral megszórva tálaljuk és még langyosan elfogyasztjuk, mert úgy a legfinomabb!!

Ötletadó - Blikk Nők 100 recept
(Ott más töltelékkel)

Megjegyzések

Nelli üzenete…
Én kérek szépen egyet belőle ezen az álmos, hűvős reggelen most nagyon jólesne a kávémhoz!:-)Finom lehet!
Éva üzenete…
Nagyon guszta ! Biztosan nagyon finom, ha még maradt dobjál már ide is egyet bár már délután van és süt a nap azért szívesen megenném !:-))
Kati üzenete…
Nagyon guszta a sütid, Párom értékelné nagyon mert mindent szeret ami almás, természetesen nem csak ő. Köszi, hogy benéztél hozzám, nem tudom mi lehet a probléma, miért nem tudsz megjegyzést hagyni, meg kell kérdezzem van-e még valaki így, és akkor segítséget kell kérjek én is valaki okosabbtól, mert az ilyesmiben járatlan vagyok én is. Kösz, hogyszóltál.
Elena üzenete…
Nelli, Éva!
Küldök nektek egy virtuális szeletet!! ;))

Kati! Azért még próbálkozom, hátha! Az almás dolgokat az én párom is szereti, velem együtt...;)

Amit megkóstolnátok a héten...