Szederlekvár


A héten szinte minden a szederről szólt...a szedres mascarponés süti mellett készült a hidegebb napokra lekvár, sőt, biztonsági játékosként még fagyasztottam is le egy keveset.
A lekvárhoz szándékosan nem tettem semmit, csak cukrot. Amikor kész lett, azonnal átkanalaztam egy üvegbe, viszont maradt egy nagyon kevés az edény alján, amit másnap reggel egy pirítós tetejére csorgattam....no comment..az üveget kicsit hátrébb toltam a polcon. :)
   



Hozzávalók

1 kg szeder
1 tasak vaníliás cukor
2 ek citromlé vagy egy fél citrom leve
kb. 7 ek cukor (de ez eltérhet, nálunk pl. sokan édesen, páran fanyarabban szeretik a lekvárt)  

Folyamat

A szedret megmossuk, megszabadítjuk a magoktól, azaz átpasszírozzuk, majd a már magoktól mentes gyümölcspépet a kétféle cukorral, és a citrom levével kb. 40 perc alatt összefőzzük és kevergetés mellett szép lassacskán besűrűsítjük.
Közben egy lábasban, egy kb. 3 decis üveget a tetővel együtt felforralunk, majd tiszta konyharuhára borítva megszárítjuk.  
Az elkészült, forró lekvárt az üvegbe töltjük, pár percre fejtetőre állítjuk, majd papírba csomagolva, bebugyolálva egy napig rá sem nézünk...utána is csak azért, hogy a polcra tehessük.
Én nem tettem ehhez a lekvárhoz dzsemfixet, egyébként szoktam, de a szedernél most pont jó volt nélküle. Aki óvatosabb, késhegynyi szalicilt tehet a tetejére.





Megjegyzések

Kati üzenete…
De kár, hogy nálunkfelé nem nagyon van szeder.

Amit megkóstolnátok a héten...