Cheddar sajtos tökmagos kenyér



Egész nyáron kenyeret sütöttem...új kedvenc ez a vajas, cheddar sajtos kenyér. Az eredeti recept 15 g vajat ír és diót, én tökmaggal készítettem és 100 g vajjal. Időnként szoktam egy kis olívaolajat is tenni a tésztába, de nem mindig.

hozzávalók

15 g friss élesztő
275 g búzaliszt (de teljes kiőrlésű liszttel is jól működik)
1 tk só
100 g vaj
75 g cheddar sajt reszelve
50 g pirított tökmag
annyi langyos víz, amennyivel cipót formázunk




Keverjük el a lisztet és a sót egy tálban
Morzsoljuk el benne a friss élesztőt és a vajat
Langyos víz hozzáadásával gyúrjunk cipót és dagasszuk pár percig
Meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük duplájára
Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk bele a reszelt sajtot és a tökmagot
Formázzunk cipót és sütőpapírral bélelt tepsin letakarva kelesszük még 25-30 percig
Előmelegített sütőben 230 fokon süssük 10 percig, majd 200 fokon még 20-25 percig, míg szép barna lesz




Forrás: Rose Elliot: Nagy vegetáriánus szakácskönyv

Megjegyzések

Amit megkóstolnátok a héten...