Mogyorós kekszek karamellel töltve



Van egy nagyon jó kis keksz receptem, gyakran sütöm, és általában mindig ilyen pici kis golyóbisokat formázok a tésztából, amit azután lekvárral töltök meg. Könnyű, omlós kekszem lesz, tekintélyes mennyiséggel.....
Egy ideje már izgatta a fantáziámat a házi karamell készítés, amit kekszbe szerettem volna tölteni (első körben)....például, ilyen omlós golyóbisokba, körbe-körbe díszítve egy kis darabolt pirított földimogyoróval........

A lekváros változathoz katt ide!

A házi karamellszószról annyit, hogy az első receptet egy külföldi blogon találtam, és sikerült a konyhát pár perc alatt füstbe temetni, egyébként nem a recepttel lehetett a gond, hanem velem, meg a gyatra angollal........Gyorsan át is eveztem hazai pályára, és Praliné Zsuzsitól szereztem meg az ehető változatot, amiért örök hálám, mert az odaégett szósz után a család leírt karamell ügyben....Második körben már minden hozzávalót odakészítettem, ahogy Zsuzsi tanácsolta, és pikk-pakk elkészült a karamellszósz!!




hozzávalók

20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
pár csepp narancsolaj/helyettesíthetjük aromával, vagy friss narancs levével
2 tojássárga
30 dkg liszt

1 tojásfehérje
150-200 g pirított, darált földimogyoró

a töltelékhez karamellszósz

A vajat a porcukorral, narancsolajjal habosra keverjük
Hozzáadjuk a tojássárgáját, alaposan elkeverjük
Hozzászitáljuk a lisztet is, és az egészet fakanállal/ vagy a kezünkkel kidolgozzuk
Lágyabb masszát kapunk

Régen nem szerettem a szilikonos dolgokat, de nemrég megajándékoztak egy szilikon sütőlappal, és az a helyzet, hogy teljesen hozzászoktam, kekszekhez most már rendszeresen ezt használom!

Szóval, béleljünk ki egy sütőlemezt sütőpapírral/vagy szilikon sütőlappal, és a tésztából kisebb darabokat lecsípve, formázzunk golyókat, fektessük a sütőlemezre, és mindegyik golyó közepébe, nyomjunk mélyedést, pl. az ujjunkkal, vagy egy fakanál nyelével.
Vigyázzunk, hogy ne lukasszuk ki a tészta alját, csak egy kis mélyedést formázzunk, hogy majd megtölthessük a kekszeket!
Kenjük meg őket a felvert tojásfehérjével, majd forgassuk bele az aprított földimogyoróba
Előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt süssük meg
Ha kihűltek, töltsük meg a karamellszósszal!
Jól záródó fémdobozban, selyempapírral elválasztva tárolhatjuk!

Ha lekvárosat készítünk, töltsük meg a kekszeket sütés előtt, és úgy süssük ki a golyóbisokat!
Mogyoró helyett használhatunk mandulát, pisztáciát...stb.







Megjegyzések

martinelli üzenete…
Ez bizony isteni lehet! Nagyon jól néz ki, gratulálok!
Elena üzenete…
Köszönöm! :)
Blogkonyha üzenete…
Imádom a karamellás dolgokat... Egyszer próbáltam sütni twixet, de csak a tepsiből lehetett enni. Ez nagyon jó!
Elena üzenete…
Kriszti! De azért elfogyott a twix tepsiből is, ugye? :))

Amit megkóstolnátok a héten...