2012. május 19., szombat

Kakukkfűvel ízesített olaj



Nem tudom, hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a kakukkfüvet. Mindig szárítok le télire egy nagy adaggal, ilyenkor pedig frissen 'szüretelem' a kertből..Az egyik kedvenc fűszernövényem, és elég sokat is használom. A kertben három helyen is terem, és annyira szépek, zöldek és illatosak, hogy úgy gondoltam, itt az ideje elkészítenem ezt a fűszeres olajat, amit aztán majd locsolhatok jó sok finomságra. Addig is érlelődő-pihenő stádiumban van, 2 hétig rá sem nézek, csak néha megmozgatom az üveget...na de majd utána...locsolom mindenre, legfőképp újburgonyára, sült csibére, pizzára, ropogós bagettre és még ezer dologra. Most csak egy kis üveggel készítettem (kb. 3-4 decis) mert még szereznem kell üvegeket, tervben van egy rozmaringos olaj is, valamint egy pikáns pizzaolaj.




Hozzávalók
Kb. 3-4 decis üveghez

Semmi másra nincs szükségünk, mint illatos friss és szárított kakukkfűre, olívaolajra és egy üvegcsére!

1 nagyobb csokor friss kakukkfű
olívaolaj - most kb. 300-400 ml, egyébként pedig az üvegcsénkhez mérten adagoljuk az olajat
(ügyeljünk, hogy az olaj ellepje az üvegbe dugdosott kakukkfűágakat is!)
2 tk szárított kakukkfű
kb. 3-4 kakukkfűág

kevés só és víz a blansírozáshoz

(Ízesített olaj készítésénél, nyugodtan lehetünk kreatívak, a lentebb említett könyv szerint általában kezdő lépésként 150 g friss levélhez, ághoz számoljunk 480 ml olívaolajat, de valójában minél több a zöldfűszer, annál intenzívebb az íz, tehát ízlésünk és fantáziánk szerint tegyünk az olajhoz bőségesen a fűszernövényekből, hiszen minél aromásabb, annál jobb!!!)




Folyamat

Tépkedjük le a kakukkfűleveleket. egy fazékban forraljunk vizet kevés sóval, és blansírozzuk a levélkéket 5 percig. Ezután szűrőkanál segítségével tegyük át jeges vízbe.
A blansírozott, lecsepegtetett levélkéket és a szárított kakukkfüvet tegyük egy tiszta sterilizált üvegbe.
Tegyünk bele díszítésnek pár kakukkfűágat.
Öntsük rá az olívaolajat, majd zárjuk le az üveget.
Hagyjuk pihenni legalább 2 hétig, mielőtt használnánk, és ne tegyük túl meleg, napsütötte helyre.
Az érlelés ideje alatt időnként forgassuk meg az üveget, hogy a fűszerek megmozduljanak, ezáltal az ízek jobban átjárják az olajat.
Az olaj steril üvegben, hűvös és sötét helyen tárolva három hónapig eltartható.
Ízlés szerint, 2 hét múlva át is szűrhetjük akár az olajat..

Ötletadó...
"Még intenzívebbé tehetjük az olaj ízét, ha a blansírozott leveleket pépesítjük, majd szűrőn vagy muszlinanyagon átpasszírozzuk, és ezt a pépet keverjük az olajhoz, amitől gyönyörű zöld színt kap,és így levéldarabkák sem lesznek benne!" (Forrás: Jess McCloskey:Finomságok ajándékba)




2012. május 17., csütörtök

Penne spárgával



A mai nap a 'sós ételek' jegyében telt, de holnap újra 'édes napok' következnek...Készítettem egy egyszerű spárgás pennét juhsajttal, és összeállítottam a kakukkfüves olajat is, ami innentől számítva 2 hétig pihen a kamrapolcon, hogy azután locsolhassam újburgonyára, csibére, articsókás pizzára vagy csak egy ropogós bagettre...
Ahhoz képest, amennyire tésztás vagyok, csak egy recept található a blogon, úgyhogy ideje megdönteni ezt a rekordot. Általában a paradicsomos tésztákért rajongok, de időnként jöhetnek a tejszínes változatok is. A sima klasszikus bazsalikomos-paradicsomos verziót akár mindennap tudnám fogyasztani egy jó adag parmezánnal megszórva...
Mivel nagyon szeretem a zöld spárgát, ezért ez a tészta is az egyik kedvencem! A recept még Stahl Judit Olaszos tészták c. könyvéből való, amit még egy régebben nálunk vendégeskedő olasz barátunk hozott ajándékba.....Sokáig nem is lapozgattam a könyvet, mondhatni feledésbe is merült, csak a gasztronómiai érdeklődésem ásta elő a polc mélyéről...A receptben még brokkoli és zöldborsó is van ebben a tésztában, de nekem bőven elég bele a spárga, a tejszínhez szoktam reszelni parmezánt is juhsajt helyett, valamint morzsoltam már a szószhoz fetát is, és nekem úgy is nagyon ízlett!

Hozzávalók
kb. 4 adaghoz 

40 dkg penne

50 dkg zöld spárga

A szószhoz

2 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
10 dkg kemény, reszelhető juhsajt
só, frissen őrölt bors
1 kk morzsolt rozmaring
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

olívaolaj
kevés vaj





Folyamat

A spárgát megmossuk, és a végein kettétörjük (így fog elválni a fás rész a nem fástól). Forrásban lévő vízben, 5-10 perc alatt roppanósra főzzük, leszűrjük, majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben vajat forrósítunk, majd pár perc alatt, nagy lángon, átpirítjuk rajta a spárgákat, de ne kavargassuk, inkább csak rázogassuk a serpenyőt, hogy ne morzsolódjon szét a spárga.
A mártáshoz  a fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk, azután egy serpenyőben, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az olajon. Felöntjük a tejszínnel, félrehúzzuk, és belereszeljük a juhsajt (vagy a feta) felét.
Ezután 1-2 percre visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg a juhsajt elolvad. Ekkor ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, megfűszerezzük a rozmaringgal és a frissen reszelt szerecsendióval, és lehúzzuk a tűzről.
Egy nagy fazékban vizet forralunk a tésztának, kevés sóval és olajjal, majd megfőzzük benne a tésztát. Ügyeljünk, hogy ne főzzük túl puhára! A megfőtt tésztát leszűrjük, majd a sajtmártással és a spárgával együtt összedolgozzuk, és átmelegítjük az egészet. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor önthetünk hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből. A maradék juhsajttal (parmezánnal/fetával) tálaljuk.


Vaníliás kifli



Ki szereti a vaníliás kiflit apró kis fekete pöttyökkel? Mert a tésztához természetesen hozzámorzsoljuk egy rúd vanília magját, és naná, hogy belekanalazunk egy kis házi vaníliás cukrot, hogy végül ez a kifli valóban vaníliás kifli lehessen! A helyzet az, hogy amióta tulajdonomban vannak ezek a jópofa 'kifli-formák' azóta sűrűn gyártom ezeket az apróságokat, és még gyártani is fogom, készíthetnék mondjuk fahéjasat, narancsosat, csokisat, töltöttet..stb., na majd szép sorjában.
A jó hír az, hogy holnap is érkezem....remélhetőleg sóssal is....de persze édes is készül, mint mindig....

Hozzávalók

25 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
10 dkg darált mandula
1 ek vaníliás cukor + egy kevés a hintéshez
1 rúd vanília kikapart magja

Folyamat

A vaníliarudat egy éles késsel félbehasítjuk, és a benne található apró magokat a porcukorral elmorzsoljuk.
Egy tálba lisztet szitálunk, hozzáadjuk a kockázott vajat, a darált mandulát, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
Pár perc alatt összegyúrjuk a hozzávalókat.
Ha van ilyen formánk, akkor kivajazzuk őket, a tésztából lecsípett gombócokat pedig szépen beletöltjük a formákba.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd kiborítjuk a formából.
Még melegen beleforgatjuk vaníliás cukorba. Légmentes dobozban tároljuk...ha maradna..
Ha nincs ilyen formánk, akkor lisztes kézzel, a lecsípett gombócokból kifliket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük, és őket is megforgatjuk a vaníliás cukorban!
A pontos darabszámot sajnos nem tudom, mert már nem először tűnik el a cetlim, amire szorgosan jegyzetelgetek....:)

Forrás: Horváth Ilona
(kiegészítve pár apró szösszenettel)


2012. május 6., vasárnap

Epres szelet


 


Mi mást is készíthetnék az én Drága Anyukámnak Anyák Napjára, mint egy krémes-epres-habos csodát, aminek az a sorsa, hogy bizony a krém kellő hűtése után hipergyorsan elfogyjon! A receptet egy kivágott újság cetlijén találtam meg, ott ribizlivel szerepel és zselatinnal, ami nekem most nem volt a kamrámban, így habfixálóval pótoltam. Egy picit megijedtem, hogy nem fogom tudni szépen szeletelni, és az egész krém lefolyik a piskóta oldalán, de a hűtőben eltöltött pár óra kifejezetten jót tett neki, a krém is kellőképp megdermedt, fogyasztásra készen állt....hogy pontosan fejezzem ki magam.
A piskótát még feldobtam egy kis citromhéjjal, no és a krém.....könnyű lett, és szokás szerint megint extrán habosra sikeredett....
Pillanatok alatt elkészíthető, bármilyen gyümölccsel kombinálható, nincs is más dolgunk, mint elszaladni az éppen aktuális szezonális gyümölcsért a zöldségeshez!
A sütemény vészhelyzetekre is ideális, mikor nagyon gyorsan produkálni kéne valami finomságot, lehetőleg olyasmit, aminek az elkészítése nem igényel órákat és különösebb macerát!


Hozzávalók

a piskótához

3 egész tojás
6 dkg cukor
1 ek házi vaníliás cukor/vagy 1 tasak vaníliás cukor
6 dkg liszt
1 citrom reszelt héja

a krémhez

15 dkg eper
140 g natúr joghurt (kis doboz)
10 dkg porcukor
10 g habfixáló (vagy 1 csomag zselatinfix)
400 ml habtejszín (eredetileg 300 ml, az is bőven elég)


 




Folyamat

A piskóta elkészítése

A tojássárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját.
Egy másik tálban a fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a cukros tojássárgába.
Hozzá szitáljuk lisztet, majd egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tepsi méretétől függően lesz vastagabb vagy vékonyabb a piskótánk. (Eredetileg 30X10 cm-es téglalapot kell kennünk egy nagyobb tepsire, de nekem volt akkora méretű tepsim, így én belekanalaztam a tésztát.)
A piskótát kb. 10-15 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, tűpróbával ellenőrizhetjük!
Várjuk meg míg kihűl, majd fordítsuk meg a piskótát, és óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.

A krém elkészítése

A krémhez keverjük ki a joghurtot a porcukorral...(és a zselatinfixszel, ha azzal készítenénk!)
A megmosott epret kockázzuk apró darabokra, majd szórjuk a joghurtos krémbe.
A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá (abban az esetben használjuk a habfixálót, ha nem zselatinnal készítjük!) és kanalazzuk a krémhez.
A piskótát kenjük meg a krémmel, és hűtőben pihentessük fogyasztásig, de legalább fél óráig!
Pár szelet eperrel, és mandula forgáccsal is díszíthetjük! Kockázzuk, vagy téglalap alakú szeletekre  is vághatjuk.



Cheddar rúd sonkával



Már megint sajtos rúd következik a blogon, mivel az apró sósak közül ez az egyik kedvenc nálunk, így folyamatosan kísérletezgetem újabb ízesítéssel....ez azt jelenti, hogy valószínűleg lesz még a blogon hasonló recept, mindig más és más ízbe öltöztetve! :)
Az ötletet egyébként Nyammm adta, a medvehagymás-chilis-cheddar sajtos pogácsájával....de mivel medvehagymás-ricottás pogácsát sütöttem már egy párszor mostanában, és pogiból igencsak túlettük magunkat az utóbbi időben, így maradt a cheddar sajt sajtos rúdba csempészése. Szuper ötlet volt.....


Hozzávalók

a tésztához

1 kocka (250 g) margarin (Rama)
6 ek red cheddar reszelve (Én egy 200 g-os cheddar tömböt vásároltam, amiből egész pontosan 45 g maradt meg, a többit hozzáreszeltem a sós rúdhoz!)...a maradék pedig a reggeli omlettbe került..:)
1 kis doboz (140 g) natúr joghurt
40 dkg liszt
1 tk só

a tetejére

1 egész tojás a kenéshez
80 g szárított sonka kockázva/csíkozva
kb. 6 ek reszelt cheddar


 


Folyamat

Egy nagyobb tálba lisztet szitálunk, elkeverjük benne a sót.
A kockára vágott margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk és elkeverjük benne a reszelt cheddart, majd az egészhez keverünk egy doboz joghurtot.
Egynemű tésztát gyúrunk belőle, folpackba csomagoljuk a gombócot, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A gombócot megfelezzük, majd az egyiket lisztezett deszkán sütőlemezzel azonos méretűre nyújtjuk.
Kibéleljük sütőpapírral a sütőlemezt, áthelyezzük rá a tésztát, derelyevágóval/vagy éles késsel kb. 1 centis csíkokra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a kockázott/csíkozott sonkával.
Előmelegített sütőben kb. 5-10 perc alatt rápirítjuk a sonkát, majd kivesszük a sütőből, és megszórjuk reszelt chedarral, újra sütőbe toljuk kb. még 10-15 percre. Ezalatt az idő alatt szép aranybarna lesz a sajtos rúd, a cheddar is ráolvad a sonkára, de vigyázzunk, hogy ne égessük rá a sajtot!
A másik tészta gombóccal is hasonlóan járjunk el, a sütéshez viszont már kevesebb idő is elég lesz!


2012. május 5., szombat

Madeleine....



Ezek az apró csokoládés csodák még két hete készültek, egy ideje már igyekszem feltenni őket a blogra, és már vagy fél órája kutatom a bejegyzéshez szükséges cetlit az asztalomon....hmmm, úgy tűnik hiába! Sebaj, ha rákattintotok az oldalra, már olvashatjátok, és gyárthatjátok is a csokoládés madeleine-t, ha esetleg még nincsen formátok, akkor szerezzetek be egyet gyorsan.....érdemes!!!

Madeleine-t készíteni már terveztem egy ideje, de eleinte nem volt hozzá formám...majd amikor már volt formám, nem rendelkeztem hozzá recepttel! Addig - addig keresgéltem az interneten, amíg lehorgonyoztam Sütimizéria Csenge kekszeinél....és milyen jól tettem...ismét kedvenc kategória, köszönöm!! :)
Receptet megtalálhatjátok ITT!
Apró változtatásom csupán annyi, hogy én a sztracsatellás csokoládé helyett, citromos-mentás csokoládét használtam, a tésztához reszeltem egy nagyon kevés citromhéjat, a legvégén pedig nem vontam be őket csokoládéval, így krokantot sem használtam....ennyi.